6 Σεπ 2011

Τα λιγνιτικά «φιλέτα» της ΔΕΗ… ορέγεται η τρόικα



Πωλητήριο σε μονάδες-φιλέτα της ΔΕΗ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να κρεμάσει η τρόικα για να «ανοίξει» η αγορά λιγνίτη, την ίδια ώρα που ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να ροκανίσει χρόνο και η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί ότι θα κατεβεί ξανά στο πεζοδρόμιο.


Η πρόταση που έχει υποβάλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για πώληση εργοστασίων «δεύτερης» κατηγορίας (δύο μονάδες στο Αμύνταιο ισχύος 546 MW, που αποσύρονται από το 2018, και ενδεχομένως της Μελίτης στη Φλώρινα) σε συνδυασμό με την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ως πιθανοί ενδιαφερόμενοι εγείρουν ενστάσεις.
Οι μονάδες του Αμύνταιου έχουν μικρό χρόνο ζωής και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ενώ αυτή της Μελίτης ισχύος περίπου 300 MW, που ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει αποσβέσει μόνο μικρό μέρος της αρχικής επένδυσης και ως εκ τούτου η ΔΕΗ δεν μπορεί να την πουλήσει κάτω από την αναπόσβεστη αξία της.
Από τη χθεσινή επίσκεψη των εκπροσώπων την ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια πρόοδος ως προς την επίσημη πρόταση του ΥΠΕΚΑ. Αντιθέτως οι κοινοτικοί εξακολουθούν να πιέζουν για πώληση περισσότερων και πιο αποδοτικών μονάδων.
Στο τραπέζι έχει πέσει η πώληση των τεσσάρων -από τις πέντε συνολικά- λιγνιτικών μονάδων του Αγίου Δημητρίου ισχύος 1.220 MW, οι οποίες και πολύ πιο σύγχρονες θεωρούνται και μεγαλύτερο χρόνο ζωής έχουν (2021) χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις.
Με τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια (ανταλλαγές ισχύος, μονάδες παραγωγής, λιγνιτωρυχεία κ.ά.) η κυβέρνηση έχει καταφέρει να «κλέψει» πάνω από έναν χρόνο χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει κανένα βήμα για την απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής. Επόμενη συνάντηση για το θέμα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου και δεν αποκλείεται τότε να ληφθούν τελικές αποφάσεις εν όψει και της έκδοσης απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέσα στο φθινόπωρο.
Η ΓΕΝΟΠ από την πλευρά της προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει «το ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων στους ιδιώτες», υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ούτε να ωφελήσει την ανάπτυξη και τους καταναλωτές.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η πώληση έτοιμων μονάδων είναι αρπαχτές και όχι επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι πρόκειται «για υφαρπαγή κρατικών υποδομών που χτίστηκαν με δημόσιο χρήμα και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων».
Καλεί δε την κυβέρνηση να απελευθερώσει την αγορά λιγνίτη προχωρώντας σε διαγωνισμούς παραχώρησης ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη «ώστε οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να επενδύσουν σε ορυχεία και νέες μονάδες παραγωγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου