13 Σεπ 2011

ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ αντιδρούν να γίνουν φοροεισπράκτορες



Ανω-κάτω έχει κάνει τη ΔΕΗ η απόφαση της κυβέρνησης να τη μετατρέψει σε εισπράκτορα του ειδικού τέλους στα ακίνητα υπό την απειλή «μπλακ άουτ» σε όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν πληρώσουν.
Την ίδια ώρα που η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί ότι θα βγει στο αντάρτικο για να παρεμποδίσει την είσπραξη του τέλους εφόσον αυτό δεν χρεωθεί με ξεχωριστό λογαριασμό στους ιδιοκτήτες των ακινήτων ώστε να μην κινδυνεύουν οι καταναλωτές με διακοπή της ηλεκτροδότησής τους, η ίδια η ΔΕΗ εμφανίζεται απροετοίμαστη σε ό,τι αφορά το τεχνικό σκέλος και ειδικότερα τον τρόπο που θα κατανείμει «δίκαια» το έκτακτο χαράτσι.
Στο παρασκήνιο είναι έκδηλη η απροθυμία των στελεχών της επιχείρησης να αξιοποιηθεί η ΔΕΗ ως εισπρακτικός μηχανισμός, υπό τον φόβο μιας πιθανής έκρηξης των απλήρωτων λογαριασμών, η αξία των οποίων ήδη υπερβαίνει τα 420 εκατ. ευρώ. 

Η πρόθεση της ΓΕΝΟΠ να σαμποτάρει την εφαρμογή του μέτρου δεν έχει ως μόνο ελατήριο την ελάφρυνση των πολιτών όσο το να μη μετατραπεί η ΔΕΗ «σε ωμό εκβιαστή» και να μη γίνει αποδέκτης της λαϊκής οργής για ένα θέμα που δεν αφορά την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρισμού.
Οπως ξεκαθάρισε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλος, επιδίωξη της ομοσπονδίας είναι να αποσυνδεθεί η υποχρέωση των πολιτών να πληρώσουν το χαράτσι, από την πιθανότητα να αναγκαστεί η ΔΕΗ να τους κόψει το ρεύμα εφόσον δεν εξοφλήσουν τον λογαριασμό. Ηδη, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο του 2011 η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε 175.000 καταναλωτές, εκ των οποίων οι 60.000 δεν έκαναν επανασύνδεση.
«Αν δεν αποφασιστεί να βγουν ξεχωριστοί λογαριασμοί, η ΓΕΝΟΠ θα ζητήσει από τα μέλη της να μην προχωρούν στην έκδοσή τους, να μην τους εισπράττουν και κυρίως να μην εκτελούν εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.
Θορυβήθηκε ο υπουργός
* Η κυβέρνηση θορυβήθηκε σφόδρα από τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ, κάτι που έγινε εμφανές από το ύφος της αντίδρασης του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ανακοινώσεις και κατηγόρησε τη ΓΕΝΟΠ για «φτηνή συνδικαλιστική εκμετάλλευση», τονίζοντας ότι «η εποχή της συνδιοίκησης έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Στο ίδιο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος επικαλέστηκε τον «πατριωτικό αγώνα που δίνει η χώρα» λέγοντας ότι αντί των κινημάτων «Δεν πληρώνω» θα πρέπει να υπάρχουν κινήματα κατά του «λαδώματος» και κατά της μη έκδοσης αποδείξεων.
Εν αναμονή των διευκρινίσεων που αναμένεται να δοθούν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, στελέχη της ΔΕΗ έλεγαν χθες ότι η απόφαση εμπεριέχει πολλές γκρίζες ζώνες και τεχνικά κενά. Από τα κυριότερα είναι το πώς θα γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές που έχουν τον μετρητή στο όνομά τους, αλλά και η βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του τέλους, καθώς η ΔΕΗ στηρίζεται στα στοιχεία των δήμων, τα οποία σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης δεν είναι αξιόπιστα ως προς την ακριβή επιφάνεια των ακινήτων.
Θεωρητικά πάντως, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να τυπώνει 200.000 λογαριασμούς την ημέρα και με αυτό το ρυθμό μπορεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχει ολοκληρώσει την αποστολή των 7,5 εκατ. λογαριασμών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου