ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΜΕ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Εργασιακές ανατροπές στη ΔΕΗ προωθεί η κυβέρνηση λίγο πριν από την αποκρατικοποίησή της -που θα γίνει είτε με είσοδο στρατηγικού επενδυτή είτε με τεμαχισμό και πώληση των θυγατρικών της-, εγείροντας επίσημα πλέον θέμα «ανισορροπιών» στον αριθμό και τη δομή των εργαζομένων της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.
Από το ενεργειακό κέντρο της Πτολεμαΐδας, όπου συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας «έκοψε» στην ουσία κάθε κουβέντα για νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής, και για πρώτη φορά έθεσε θέμα εσωτερικών μετατάξεων ή ακόμη και «εργασιακής εφεδρείας» -σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες- για τους διοικητικούς υπαλλήλους της επιχείρησης που άφησε να εννοηθεί ότι είναι υπεράριθμοι.
«Είναι γνωστές οι ελλείψεις που έχει σε προσωπικό στους τομείς αιχμής των ορυχείων και της παραγωγής και ταυτόχρονα είναι γνωστές και οι ανισορροπίες σε άλλους τομείς της επιχείρησης και ιδιαίτερα στο διοικητικό κομμάτι», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση Ζερβού να υποβάλει συνολική πρόταση για το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα, δίνοντας παράλληλα ως κατεύθυνση τα μέτρα που θα ληφθούν να κινηθούν στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών, όπως είναι υποχρεωμένος να κινηθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.
Νέος γύρος περικοπών
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, η «γραμμή» Παπακωνσταντίνου δεν θα αργήσει να εξειδικευτεί και, εκτός από πρόγραμμα μετατάξεων υπαλλήλων ή άλλα μέτρα σε όλη την Ελλάδα, θα περιλαμβάνει νέο γύρο περικοπής των αποδοχών (υπερωρίες, επιδόματα, σύνδεση με την παραγωγικότητα κ.ά.).
Από το συνολικό προσωπικό των 21.300 εργαζομένων της ΔΕΗ, σήμερα στην παραγωγή και διανομή εργάζονται περίπου 10.000 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι τόσοι είναι περίπου οι διοικητικοί, με περίπου το 10% του προσωπικού να κατέχουν διευθυντικές θέσεις.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε χθες το σενάριο πώλησης των μετοχών στο Χρηματιστήριο «δεν αντικατοπτρίζεται η πραγματική της αξία», είπε. Πλέον με ορίζοντα το 2012 προωθείται είτε η λύση της πώλησης σε στρατηγικό επενδυτή, είτε η διατήρηση του 51% της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση ποσοστού των θυγατρικών της στη Μεταφορά (δίκτυα), τη Διανομή και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου η ΔΕΗ καλείται να παίξει στρατηγικό ρόλο μέσω μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, «σχέδιο Ηλιος» κ.ά.).
Πριν από αυτά, όμως, η ΔΕΗ θα έχει αναγκαστεί να πουλήσει τις καλύτερες λιγνιτικές μονάδες της ώστε να απελευθερωθεί η λιγνιτική παραγωγή, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε «δύσκολες» -όπως είπε χθες ο υπουργός- διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου