6 Σεπ 2011

Σταθερά τιμολόγια μέχρι το 2012 ζητεί η βιομηχανία, στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ


Στην πιο λεπτή φάση τους μπαίνουν αυτή την περίοδο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των μεγάλων πελατών υψηλής τάσης, για τα νέα τιμολόγια ρεύματος της βαριάς βιομηχανίας που είχαν διακοπεί στη διάρκεια του καλοκαιριού και συνεχίστηκαν στα τέλη Αυγούστου.
Η αρχική πρόταση της ΔΕΗ για την εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής και σύνδεση των τιμολογίων της υψηλής τάσης με την οριακή τιμή του συστήματος, οδήγησε τα ενεργειακά επιτελεία των βιομηχανιών να … πιάσουν τα «κομπιουτεράκια» και να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Υπό το φόβο ωστόσο της μεταβλητότητας της αγοράς οι μεγάλοι πελάτες κατέθεσαν αντιπρόταση προς τη ΔΕΗ για την εφαρμογή σταθερών τιμολογίων για μια μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2012, κατά την οποία ζητείται να μην υπάρχει σύνδεση με τις τιμές στο SMP.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η απάντηση της ΔΕΗ , η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς και τη στάση των μεγάλων καταναλωτών, που στην παρούσα φάση δηλώνουν ότι αδυνατούν να επωμιστούν το πιθανό επιπλέον κόστος από τη σύνδεση των τιμολογίων τους με την ΟΤΣ.

Τα σενάρια

Μεταξύ των σεναρίων που έχουν πέσει στο τραπέζι, δύο προβάλλουν ως αρκετά πιθανά, αν και ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις: το πρώτο είναι να εφαρμοστεί ο συντελεστής προσαρμογής από τις αρχές του 2012 και παράλληλα να διατηρηθούν οι τιμές σταθερές μέχρι το τέλος του έτους και το δεύτερο είναι να δοθεί αύξηση που θα ισχύσει άμεσα , χωρίς να προβλέπεται διασύνδεση με το SMP για το 2012. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι σε περίπτωση σύνδεσης με την ΟΤΣ, οι αναθεωρήσεις των τιμολογίων θα γίνονται αρχικά ανά εξάμηνο.
Στον αντίποδα βεβαίως, η πλευρά της ΔΕΗ έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή», την εφαρμογή τιμολογίων που θα αντανακλούν το δικό της κόστος και φυσικά τις νέες συνθήκες που επικρατούν στη χονδρεμπορική αγορά με τις αυξημένες τιμές λόγω ΕΦΚ. Επιπρόσθετα η διασύνδεση με το SMP των τιμολογίων της βιομηχανίας – όπως υποστηρίζεται από τη ΔΕΗ – γίνεται με αρκετά ήπιο τρόπο και ο συντελεστής προσαρμογής είναι πολύ κάτω της μονάδας (στο 0,45 έως 0,5). Ακόμη και στη Χαλκοκονδύλη πάντως δέχονται ότι θα υπάρξει μετακύλιση στην κατανάλωση της αύξησης που προέκυψε στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού λόγω ΕΦΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη «χειμαζόμενη» βιομηχανία.

Τι φοβούνται οι βιομηχανίες

Πάντως η πλευρά της βιομηχανίας προβάλει ως επιχείρημα στις επαφές που έχει όχι μόνο με τη ΔΕΗ αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς της αγοράς και την κυβέρνηση τις συνθήκες της αγοράς και τους «κόκκινους» ισολογισμούς που ανακοινώθηκαν στο εξάμηνο του 2011 από τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν κληθεί το τελευταίο διάστημα να πληρώσουν αλλεπάλληλες αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις , τέλη και φόρους όχι μόνο στον ηλεκτρισμό αλλά και στο φυσικό αέριο. Αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει… πάτος στο βαρέλι των αυξήσεων, λένε χαρακτηριστικά πηγές της βιομηχανίας και προσθέτουν ότι τα περιθώρια πλέον εξαντλούνται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου