Εκτός από την πράσινη ενέργεια, έχουν βάλει στο μάτι απορρίμματα, μονάδες της ΔΕΗ και αεροδρόμια
Αξιοποίηση απορριμμάτων, απόκτηση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ και μακροχρόνιες παραχωρήσεις αεροδρομίων περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάποιες από τις πρώτες γερμανικές προτάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον που, ούτως ή άλλως, υπάρχει για την πράσινη ενέργεια.Αυτό προκύπτει από τις επαφές που έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομίλων για από κοινού επενδύσεις σε μεγάλα έργα, μετά την επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Σ. Καπφέρερ στην Αθήνα.
Πολλά μάλιστα από τα έργα αυτά, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας που κατέχει την κεντρική θέση στην ατζέντα των Γερμανών, θα αφορούν σύμφωνα με τις πληροφορίες μετοχικές συμμετοχές σε ώριμα projects ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ή και εξαγορές αδειών) που βολιδοσκοπούνται αυτήν την περίοδο από γερμανικούς ομίλους και για τα οποία ο Έλληνας επενδυτής αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, γι' αυτό και έχουν παγώσει.
Έργα - φιλέτα σε αυτήν την κατάσταση αδράνειας υπάρχουν δεκάδες σε όλη την Ελλάδα, στους τομείς των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Σε κάθε περίπτωση, από τις ως τώρα πληροφορίες, γίνεται σαφές ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Γερμανοί επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον υπουργό Οικονομίας κ. Ρέσλερ (και αντικαγκελάριο) στο ταξίδι του στην Αθήνα, στις 5-6 Οκτωβρίου, θα έχουν στις βαλίτσες τους συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια και όχι γενικόλογες προθέσεις.
Ήδη στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και στον ΣΕΒ άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτες γραπτές προτάσεις από Γερμανούς και Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίες εν συνεχεία θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες επιτροπές ώστε ως τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει καταρτισθεί η τελική λίστα με όσους θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις των Αθηνών. Τόσο από την πλευρά του ΣΕΒ όσο και από εκείνη των Γερμανών θεωρείται βέβαιο ότι λόγω της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης του Βερολίνου να πάρει μπροστά η ελληνική μηχανή και της σοβαρής προεργασίας που γίνεται την περίοδο αυτή, το ταξίδι Ρέσλερ δεν θα είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα.
Το γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο δεν είναι άλλωστε τυχαίο ούτε σχετίζεται με το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία. Το τεράστιο παραγωγικό δυναμικό που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία στον τομέα των φωτοβολταϊκών θεωρείται, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη γερμανική πλευρά, ότι έχει κλείσει τον κύκλο του για την εσωτερική αγορά της και κυρίως στον Νότο (Βαυαρία). Οι εκατοντάδες γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αναζητούν άλλες διεξόδους - μία από αυτές είναι η περίπτωση της Ελλάδας.
ΟΙ επαφές... Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, οι περισσότερες προτάσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες που θα γίνουν κατά την διάρκεια των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αφορούν ώριμα επενδυτικά σχέδια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, από γερμανικής πλευράς προτάσεις συνεργασίας θα υποβληθούν προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων. Ένα μεγάλο έργο στον τομέα αυτό που προκαλεί το γερμανικό ενδιαφέρον είναι και η αξιοποίηση των 1,35 εκατ. τόνων σκουπιδιών της Αττικής, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες. Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, η κατασκευή νέων αεροδρομίων όπως του Ηρακλείου Κρήτης, ο εκσυγχρονισμός και η εκμετάλλευση άλλων επίσης θα βρεθούν στην ατζέντα των ελληνογερμανικών επιχειρηματικών επαφών του Οκτωβρίου. «Φυσικά για τους Γερμανούς επενδυτές, όπως και για κάθε άλλο ξένο επενδυτή, όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας είναι ανοικτοί» επισημαίνει στο «Χρήμα» ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ.
Την κατάρτιση της λίστας με τους Γερμανούς επιχειρηματίες έχει αναλάβει κυρίως το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ την κατάρτιση της λίστας των Ελλήνων επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στα πολυάριθμα μίτινγκ που θα πραγματοποιηθούν έχει αναλάβει ο ΣΕΒ.
Οι επαφές των Γερμανών επιχειρηματιών δεν θα περιοριστούν στο επίπεδο των συνεργασιών με Έλληνες επιχειρηματίες. Θα αφορούν και υψηλού επιπέδου στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, στα οποία και θα κατατεθεί το γερμανικό ενδιαφέρον για το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων.
Κόντρες. Η ιδέα πάντως που έριξε στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η οποία προβλέπει την εξαγωγή στη Γερμανία ενέργειας που θα παράγεται από τον ελληνικό ήλιο, μπορεί να βρήκε ενθουσιώδεις οπαδούς στο γερμανικό λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όμως ακόμη και στους ίδιους τους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.
Πρόσφατα, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν επισήμανε ότι οποιαδήποτε στροφή στη γερμανική και γενικότερα ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα οικονομικά και τεχνολογικά συμφέροντα των γερμανικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πολλά γερμανικά media, για σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας η πράσινη ενέργεια δεν μπορεί να αναπτυχθεί εις βάρος των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από θερμοηλεκτρικές μονάδες.
Στον αντίποδα, στους θερμούς υποστηρικτές της ιδέας Σόιμπλε για εισαγωγές ρεύματος στη Γερμανία από την Ελλάδα συγκαταλέγεται και ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ ο οποίος υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι «στο πλαίσιο της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων».
Από την πλευρά τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ενέργειας πιέζουν ασφυκτικά για μια ευρωπαϊκή πολιτική στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικά για την κατασκευή του απαραίτητου δικτύου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου