18 Σεπ 2011

Τι προβλέπεται για επικαρπωτές, πολύτεκνους, άνεργους και συνιδιοκτήτες


Με την ψήφιση της τροπολογίας η οποία θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων» αλλά και την έκδοση διευκρινιστικής υπουργικής απόφασης θα πάρει «σάρκα και οστά» το χαράτσι της ΔΕΗ.
Το σχέδιο της τροπολογίας που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή προβλέπει ότι:
*Το τέλος βαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Για το 2011 θα πληρώσουν οι έχοντες την ιδιοκτησία την 17/09/2011, ενώ για το 2012, κρίσιμη ημερομηνία είναι η 28η Απριλίου 2012. Ο φόρος επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή στον επικαρπωτή. 

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, το ποσό του τέλους υπολογίζεται κατά το λόγο της μερίδας κάθε συνιδιοκτήτη.
*Για τα ακίνητα που ανήκουν σε πολύτεκνους, μακροχρόνια ανέργους και ανάπηρους (θα εξαιρεθούν μόνο τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%) το έκτακτο ειδικό τέλος ισούται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, εκτός αν το ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ οπότε το τέλος υπολογίζεται κανονικά (με 12 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό). Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής, κλήθηκαν να πληρώσουν ακόμη και οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι θα επιβαρύνονται στην περίπτωση που το ακίνητό τους είναι μεγαλύτερο των 200 τ.μ.
Η βεβαίωση
Αν επιβληθεί το τέλος χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τότε ο δικαιούχος της μειωμένης επιβάρυνσης (0,5 ευρώ ανά τ.μ.) πρέπει να εξασφαλίσει μια βεβαίωση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών που να πιστοποιεί την ιδιότητά του (άνεργος, πολύτεκνος κ.λπ.). Αυτή η αίτηση θα κατατίθεται είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω ΚΕΠ.
Να προσκομίσει αυτή τη βεβαίωση στη ΔΕΗ προκειμένου να υπολογιστεί και πάλι το τέλος με τον χαμηλό συντελεστή.
*Η βεβαίωση του ειδικού τέλους συντελείται με την εγγραφή στις 17/09/2011 του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου στις μηχανογραφικές καταστάσεις της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κατάλογος αυτός αποτελεί τον τίτλο βεβαίωσης για το ελληνικό Δημόσιο.
*Η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι υποχρεούνται να κόψουν το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει. Αν δεν το πράξουν, τότε η τροπολογία προβλέπει ότι θα είναι η ΔΕΗ αυτή που θα πληρώσει το ειδικό τέλος και μάλιστα προσαυξημένο κατά 25%. 

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 

 Χιλιάδες πολίτες από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα συνωστίζονται στα γραφεία της ΔΕΗ για να καταθέσουν τα απαιτούμε δικαιολογητικά  για να μειώσουν το ποσό του χαρατσιού στα ακίνητά τους. Μόνο στην Πάτρα οι πολύτεκνες οικογένειας ανέρχονται στις δέκα χιλιάδες. Μπορεί να φανταστεί ο καθένα μας τι θα γίνεται καθημερινά στα γραφεία της ΔΕΗ στην Ακτή Δημαίων .

Θ. Κανελλόπουλος πρόεδρος Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ      Πατρών-Αιγίου     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου