2 Ιουν 2012

Γλιτώνουμε το μπλακάουτ τον Ιούνιο, για Ιούλιο και Αύγουστο έχει ο... Θεός

Αποχρώσες ενδείξεις ότι βρέθηκε η «σανίδα σωτηρίας» για να αποφύγει η χώρα μας τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου εντός του Ιουνίου, τις συνεπακόλουθες διακοπές ρεύματος και ενδεχομένως το μπλακάουτ διαφαίνονται μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και τον μαραθώνιο συνεννοήσεων μεταξύ του υπουργείου, της τρόικας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η ένεση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με την παροχή δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκαν τα νομικά ζητήματα που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του δανείου και σχετίζονται με τη διασφάλιση των όρων του ανταγωνισμού. Αναζητείται η νομική φόρμουλα για τη χορήγηση του δανείου, ώστε να μην υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, βεβαίως, διατηρούνται και οι αμφιβολίες για το εάν υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να χορηγηθεί το δάνειο και να αντιμετωπιστεί, έστω, προσωρινά το πρόβλημα.

Το δάνειο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, που πρέπει να είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται να χορηγηθεί προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να πληρωθούν χρέη προς τους παραγωγούς ρεύματος, εκείνοι να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ και να καταβληθούν αντίστοιχα οι οφειλές προς το εξωτερικό για την αγορά φυσικού αερίου.

Το «ντόμινο» της έλλειψης ρευστότητας ξεκινά από τους τελικούς καταναλωτές που καθυστερούν ή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, πρόβλημα που επιτάθηκε μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Ετσι οι προμηθευτές καθυστερούν τις πληρωμές προς τον λειτουργό της αγοράς και η αλυσίδα συνεχίζεται προς τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, τη ΔΕΠΑ (που προμηθεύει με φυσικό αέριο τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) και τις πηγές προμήθειας της χώρας.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών για αγορές φυσικού αερίου φθάνουν στα 300 εκατ. ευρώ και ότι αν δεν βρισκόταν λύση, η εταιρεία θα αναγκαζόταν να διακόψει την παροχή (κάτι που θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας) και να ζητήσει την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των πελατών της. Η αίτηση για χορήγηση του δανείου αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη και η εκταμίευση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, προβλέπεται πριν από τις εκλογές.

Χθες το πρωί, μία συνέντευξη που έδωσε στο Reuters ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός προκάλεσε αναταράξεις στην αγορά, καθώς αναφέρθηκε ως δήλωσή του ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος. Αργά το απόγευμα, η ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι: «Αναφορές που κάνουν λόγο για άμεσο κίνδυνο διακοπών ρεύματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Πρόσθεσε δε ότι: «Η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δηλώνει πως υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, κάτι που θα συμβάλει το ταχύτερο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος».

Η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος της Επιχείρησης, ερωτώμενος σχετικά με τις οφειλές τρίτων προς τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ), επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Επίσης, ανέφερε πως η ΔΕΗ έχει εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών της προς τον ΛΑΓΗΕ.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗΚύκλοι του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζαννιά τόνιζαν ότι η σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ) και διήρκεσε αρκετές ώρες συγκλήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Ζερβού, αλλά δεν κατέληξε σε συμπέρασμα.

Εξάλλου, κρίσιμη θεωρείται η σύσκεψη που προανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Ν. Βασιλάκος τόσο για να εξεταστούν τα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τις πιθανές αντιρρήσεις που ενδέχεται να εκφραστούν από την ΕΕ όσο και για να σχεδιαστούν οι ενέργειες που θα αποτρέψουν την κατάρρευση των συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι και από την πλευρά της ΔΕΠΑ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χ. Σαχίνης με επιστολή του προς τον κ. Ζαννιά έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εντός του Ιουνίου, η ΔΕΠΑ δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές, με κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

«Αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα», δήλωσε ο κ. Ζερβός στο Reuters. «Η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει τη δική της υδροηλεκτρική παραγωγή και παραγωγή από άνθρακα, προκειμένου να καλύψει τα άμεσα κενά ενέργειας και αν η κατάσταση φτάσει μέχρι εκεί, τότε σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις ηλεκτρισμού», σημείωσε.
Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη
evipap@kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου