25 Ιουν 2012

Δεν κόβεται τελικά το ρεύμα στους πρώην πελάτες των Energa-Hellas Power…



Δεν κινδυνεύουν πλέον να τους κοπεί το ρεύμα, αλλά πιθανώς να βρεθούν αντιμέτωποι με μια προσαύξηση μέχρι 7% για το σκέλος της ενέργειας στο τιμολόγιό τους, όσοι από τους 205.000 πρώην πελάτες της Energa και της Hellas Power, δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμβόλαιο με προμηθευτή της επιλογής τους.
Σήμερα λήγει η περίοδος των δύο μηνών από την ημερομηνία ανάληψης από τη ΔΕΗ της προμήθειας καθολικής υπηρεσίας, και άλλοι τρεις μήνες από τότε που ανέλαβε την προμήθεια τελευταίου καταφυγίου, δηλαδή συνολικά 5 μήνες. Κανονικά, όσοι από τους πρώην πελάτες των δύο εταιρειών δεν έχουν ακόμη φροντίσει να υπογράψουν συμβόλαιο με κάποια εταιρεία (σσ: τη ΔΕΗ ή άλλη), αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο άμεσης αποκοπής τους.
Έμμεση παράταση


Προκειμένου ωστόσο να μη συμβεί κάτι τέτοιο, και σε συνέχεια σχετικής επιστολής που έστειλε προ ημερών η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητώντας τη συνδρομή της, η τελευταία αποφάσισε να δώσει μια "έμμεση παράταση" της διαδικασίας του προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας.
Τι προβλέπει η παράταση αυτή ; Ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του οποίου η προκήρυξη εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ τηΠέμπτη (σσ: διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 4001/2011, και που μπορεί να διαρκέσει 3-4 μήνες) για την ανάληψη από κάποιο προμηθευτή των υπηρεσιών τελευταίου καταφυγίου και καθολικής υπηρεσίας, η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει την αδιάλειπτη τροφοδοσία με ρεύμα όσων από τους πρώην πελάτες των δύο εταιρειών δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμβόλαιο (μαζί της ή με άλλο πάροχο).
Σαν αντάλλαγμα όμως για την κάλυψη από εκείνη του κόστους της καθολικής υπηρεσίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού που περιγράψαμε παραπάνω, η ΔΕΗ μπορεί να επιβάλει προσαύξηση έως 7% επί των ανταγωνιστικών χρεώσεων στο τιμολόγιο που πληρώνουν (σσ : έως 3%-3,5% στο σύνολο του λογαριασμού). Το ακριβές ύψος της προσαύξησης θα το αποφασίσει η ίδια η ΔΕΗ.
Το αλαλούμ με το τέλος, οι εφορίες, και ο Συνήγορος του Πολίτη…
Η ρύθμιση κρίθηκε επιβεβλημένη, τόσο για να αναγκασθούν όσοι πελάτες των δύο εταιρειών δεν έχουν ακόμη επιλέξει προμηθευτή να υπογράψουν με κάποιον συμβόλαιο, όσο και για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την παροχή βεβαίωσης από τις ΔΟΥ, κάτι που ανέδειξε πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη. Όπως επισήμανε σε προ ημερών ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή, πολλοί πρώην πελάτες των δύο εταιρειών, «αν και έχουν εξοφλήσει το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), εντούτοις αδυνατούν να υπογράψουν συμβόλαιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με νέο προμηθευτή, καθώς οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν μπορούν να τους χορηγήσουν βεβαίωση εξόφλησης του τέλους». Και αυτό διότι το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ενημερωθεί για τις καταβολές των πολιτών αυτών, καθώς οι παραπάνω εταιρείες έχουν καθυστερήσει να στείλουν τις σχετικές καταστάσεις.
Η απλούστερη βέβαια λύση θα ήταν το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον αληθεύουν οι διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, να απαιτήσει άμεσα από τις δύο εταιρείες την αποστολή των σχετικών καταστάσεων. Μόνο έτσι θα φανεί πράγματι ποιοι από τους πρώην πελάτες τους έχουν"αδρανήσει" να υπογράψουν συμβόλαιο ή ποιοι έχουν πράγματιμπλέξει με τη γραφειοκρατία των ΔΟΥ και την καθυστέρηση εκ μέρους των δύο εταιρειών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Απίστευτο αλλά ελληνικό…
Εξαιτίας πάντως της απίστευτης αλλά ελληνικότατης αυτής κατάστασης, κάποιες δεκάδες χιλιάδες καταναλωτών κινδύνευαν άμεσα με διακοπή του ρεύματος. Γι’ αυτό και, όπως λένε κύκλοι της ΡΑΕ, όσοι απ’ αυτούς αποδείξουν τεκμηριωμένα στη ΔΕΗ ότι δεν φταίνε οι ίδιοι που δεν επιλέγουν προμηθευτή αλλά η αιτία είναι όλο αυτό το αλαλούμ που έχει προκύψει με το ΕΕΤΗΔΕ, τότε η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει τη δυνατότητα να τους επιβάλει μηδενική προσαύξηση στο λογαριασμό τους.
Κύκλοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επισημαίνουν ότι η απόφαση για "έμμεση παράταση" επιβλήθηκε στην ουσία από αυτό ακριβώς το αδιέξοδο που είχε προκύψει. Διαφορετικά η μόνη εναλλακτική θα ήταν να αποστείλει η ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ μια λίστα με όλα αυτά τα ονόματα, προκειμένου εκείνος να ξεκινήσει διαδικασίες αποκοπών.
Ο διαγωνισμός
Παράλληλα, όπως προαναφέραμε, η ολομέλεια της ΡΑΕ ενέκρινε την Πέμπτη το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τίτλο«Διαδικασίες, όροι και κριτήρια επιλογής υποψηφίων προμηθευτών παροχής υπηρεσιών τελευταίου καταφυγίου και καθολικής υπηρεσίας».Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που αναμένεται να διαρκέσει 3-4 μήνες, και όποιος τον κερδίσει (σσ : η ΔΕΗ ή άλλη εταιρεία), θα εισπράττει ένααντάλλαγμα (ευρώ/KWh) επί του τιμολογίου για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Πρόκειται για ένα ρυθμιζόμενο αντάλλαγμα, που θα είναι υψηλότερο από αυτό του σημερινού τιμολογίου του προηγούμενου παρόχου ενός πελάτη. Αυτό είναι ακριβώς και το κίνητρο του διαγωνισμού προκειμένου να ενδιαφερθούν κι άλλοι προμηθευτές, εκτός από τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου