6 Ιουν 2012

Εισηγήσεις για αλλαγές στους έναντι λογαριασμούς της ΔΕΗ

Εισηγήσεις για αλλαγές στον τρόπο που εκδίδει και εισπράττει τους λογαριασμούς ρεύματος, δέχεται η ΔΕΗ με αφορμή το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών αλλά και των συσσωρευμένων οφειλών που υπάρχουν για χιλιάδες νοικοκυριά. Θυμίζουμε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την πλευρά της ΔΕΗ στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων α τριμήνου, μόνο στην χαμηλή τάση οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις το Μάρτιο ήταν 763 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο 629 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά σε όλους πελάτες ξεπερνούν το 1,1 δις.

Προκειμένου λοιπόν η ΔΕΗ να καταφέρει να εισπράξει τα υπέρογκα αυτά ποσά, τα οποία σημειωτέον θα έδιναν και σημαντική ανάσα στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή όχι μόνο η επιχείρηση αλλά συνολικά η αγορά ενέργειας, έχουν προταθεί μια σειρά από ενέργειες. Καταρχάς έχει προταθεί στη ΔΕΗ να εξετάσει να εφαρμόσει πιο σύγχρονες μεθόδους collect call, ένα κομμάτι στο οποίο η εταιρεία δεν έχει καθόλου παρουσία. Το θέμα τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στην τελευταία σύσκεψη των φορέων της ενεργειακής αγοράς, όπου επισημάνθηκε ότι οι αποκοπές μετρητών δεν είναι το μοναδικό μέσο «πίεσης» που έχει στο οπλοστάσιό της η ΔΕΗ προκειμένου να φέρει στα ταμεία της κάποια χρήματα από τα οφειλόμενα.
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εστιάσει η ΔΕΗ είναι οι διακανονισμοί, με δεδομένο ότι έχουν ήδη συσσωρευτεί για αρκετά νοικοκυριά οφειλές που είναι δυσβάσταχτες και δύσκολα θα μπορούσαν να εξοφληθούν, χωρίς κάπου είδους διευκόλυνση. Με δεδομένη μάλιστα την οικονομική συγκυρία, έχει προταθεί ακόμη και η αλλαγή του τρόπου έκδοσης των έναντι λογαριασμών, ώστε αυτοί να είναι μηνιαίοι αντί για διμηνιαίοι. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα είναι πιο εφικτό για ένα νοικοκυριό να είναι συνεπές αφού θα καταβάλει σε τέσσερις αντί για δύο δόσεις το λογαριασμό του ρεύματος μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις, φόρους και τέλη.
Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις αλλά και τα όποια τεχνικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να προχωρήσει μια τέτοια αλλαγή, είναι βέβαιο ότι εάν η ΔΕΗ κατάφερνε να εισπράξει ένα μικρό μέρος, περίπου το 10% από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, που της οφείλονται τότε θα δινόταν μια άμεση ένεση πάνω από 100 εκατ. ευρώ όχι μόνο για το ταμείο της επιχείρησης, αλλά συνολικά για τη ρευστότητα της αγοράς ενέργειας. Και αυτό γιατί τα χρήματα αυτά θα κατευθύνονταν για αποπληρωμές στο ΛΑΓΗΕ και από εκεί προς τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς.

από το http://www.energypress.gr 6/6/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου