22 Ιουν 2012

Δικαίωση καταναλωτή για το χαράτσι


Παράνομη και αντισυνταγματική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (απόφαση 15594/2012) τη βεβαίωση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει στείλει το ποσό του ειδικού τέλους στο υπουργείο Οικονομικών, το δικαστήριο προχώρησε στην κρίση της υπόθεσης για τον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας επαναφοράς του συγκεκριμένου χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ.


Ειδικότερα, το δικαστήριο δέχτηκε ότι «η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περίπτωση κατά την οποία ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου δεν πληρώσει το ειδικό αυτό τέλος είναι αντισυνταγματική. Τούτο διότι, η κύρωση της διακοπής ηλεκτροδότησης σε πολίτη μη συνεπή στην ανωτέρω υποχρέωση του καταβολής του έκτακτου ειδικού τέλους, αποτελεί συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συμβατική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και προσβολή του δικαιώματος του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από τη σχετική σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του, παραβιάζεται δε η αρχή της αναλογικότητας διότι πρόκειται περί μέτρου το οποίο οδηγεί σε αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και εξυπηρέτησης για λόγο ο οποίος δεν είναι συναφής με την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας. Πέραν τούτων η διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ως κύρωση παραβιάζει όχι μόνον την οικονομική ελευθερία, αλλά και τη συνταγματική προστασία της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη διαβίωση».
Σε δηλώσεις του στον «Α» ο πληρεξούσιος δικηγόρος του δικαιωθέντος, Κλεάνθης Βουλκίδης υπογράμμισε πως επέμενε για την έκδοση αποφάσεως διότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα γίνει τελικά ο διαχωρισμός από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ καθόσον η υπόθεση της βεβαίωσης έχει «κολλήσει» στο υπουργείο και δεν έχει προωθηθεί στις αρμόδιες εφορίες. «Με δεδομένη την οικονομική στενότητα και τα ελλείμματα, υπάρχει ο φόβος να επαναβεβαιωθεί το ''χαράτσι'' μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και συνεπώς θεωρεί ότι η έκδοση απόφασης είναι επιβεβλημένη, ειδικά μάλιστα για τα ακίνητα που βάσει του νόμου εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους (βιοτεχνίες, ξενοδοχείο κ.λπ.)», σημειώνει ο κ. Βουλκίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου