21 Ιουν 2012

Μνημόνιο από την Κομισιόν και για τις «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών...


Ανατροπές έρχονται στο σημερινό μοντέλο στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τα σενάρια που μελετά  η Κομισιόν να περιλαμβάνουν, για πρώτη φορά, ακόμα και παρεμβάσεις στις...υφιστάμενες συμβάσεις φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του energypress, κλιμάκιο της Κομισιόν που ασχολείται με το πρόβλημα ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο τις ταρίφες που απολαμβάνουν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορεί μια χώρα με ηλιοφάνεια πολύ μεγαλύτερη από της Γερμανίας να έχει πολλαπλάσιες ταρίφες που δίνουν αποδόσεις 25%-30%, από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά". Αυτή είναι βέβαια η μία όψη του νομίσματος, καθώς το κόστος χρηματοδότησης μιας πράσινης επένδυσης σήμερα στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιο απ' ότι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η αγορά δεν έχει ακόμα αποκτήσει ρυθμό αντίστοιχο με εκείνον που απαιτείται για την επίτευξη των εθνικών στόχων.


Ανεξάρτητα πάντως του τι υποστηρίζουν οι φορείς του κλάδου στην Ελλάδα, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι από την Κομισιόν προωθείται σχέδιο, γνωστό και ως "Μνημόνιο των Ανανεώσιμων", που προβλέπει δραστική μείωση της απόδοσης (IRR) των φωτοβολταϊκών στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο (8%-12%).
Νέα και παλαιά...
Πώς θα γίνει αυτό; Κατ΄ αρχήν με νέα μείωση στις "ταρίφες" για τα νέα συμβόλαια που θα υπογράφονται στο εξής με τον ΛΑΓΗΕ. Το σκεπτικό της Κομισιόν είναι ότι η μείωση των ταριφών στα φωτοβολταικά που ανακοινώθηκε το α’ 3μηνο του 2012 δεν ήταν αρκετή.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι, έστω και ως "ακραία σενάρια", στο τραπέζι έχουν πέσει πλέον και "ιδέες" για μείωση της απόδοσης, ακόμα και για επενδυτές που έχουν υπογράψει συμβόλαια με τον ΔΕΣΜΗΕ και έχουν κλειδώσει ταρίφες για 20 χρόνια. Ποιες είναι αυτές οι "ιδέες".
Πρώτον, η επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.  Τα έσοδα από το φόρο αυτό θα κατευθύνονται στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ για να καλυφθεί μέρος της "μαύρης τρύπας" των 400 εκ. ευρώ του λειτουργού της αγοράς ή για την αποκατάσταση φορολογικών αδικιών στον τομέα της ενέργειας.
- Δεύτερον, ο περιορισμός της πωλούμενης ποσότητας παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα με την επιβολή ενός πλαφόν, όπως συμβαίνει ήδη στην Ισπανία. Βεβαίως στην Ισπανία το σύστημα αυτό καθιερώθηκε για να διορθώσει διάφορες "λαθροχειρίες" επενδυτών με την εγκατάσταση inverters πολλαπλάσιας απόδοσης, ωστόσο αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα κακό προηγούμενο.
- Τρίτον, έχουν υπάρξει προτάσεις ακόμα και για αλλαγή στις "ταρίφες" των συμβολαιοποιημένων επενδύσεων. Κάτι τέτοιο ωστόσο θεωρείται ανέφικτο, καθώς αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και μπορεί να προσβληθεί στα δικαστήρια από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στηνΙσπανία και αποσύρθηκε άρον - άρον.
Επιμονή από την Κομισιόν
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι "ιδέες" αυτές που αφορούν ουσιαστικά στην αναδρομική παρέμβαση επί των επενδύσεων, δεν έχουν λάβει κάποια επίσημη μορφή, παρά έχουν συζητηθεί μόνο σε τεχνικό επίπεδο. Εκείνο ωστόσο που είναι σαφές, είναι ότι εδώ και καιρό η Κομισιόν πιέζει για μέτρα, ως προϋπόθεση για το δανεισμό του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών θεωρώντας ότι  το διαιωνιζόμενο πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά διαρθρωτικό, και ότι διαφορετικά το όποιο δάνειο δοθεί στο ΛΑΓΗΕ, θα κατευθυνθεί σε ένα"βαρέλι δίχως πάτο".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "energypress", όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν ξανά πρόσφατα σε επίπεδο τεχνοκρατών, με τη λογική ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τη διεθνή τάση μείωσης των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ, που επιβάλλεται τόσο από τη συνεχή μείωση του κόστους του εξοπλισμού, όσο και με το σκεπτικό ότι ο στόχος 20-20-20 επιτυγχάνεται νωρίτερα από το 2020 λόγω της κρίσης. Έτσι, το"μνημόνιο των Ανανεώσιμων" αναμένεται να τεθεί σύντομα, υπόψιν του νέου υπουργού Ενέργειας.
Αλλαγή συστήματος
Τώρα σχετικά με τις ταρίφες των καινούργιων έργων ΑΠΕ, αυτών δηλαδή που δεν έχουν ακόμη συνάψει σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με τον διαχειριστή της αγοράς, το σενάριο που προωθεί η Κομισιόν αφορά στην αντικατάσταση του σημερινού συστήματος πληρωμής των παραγωγών. Αντί δηλαδή για μια εγγυημένη τιμή για 25 χρόνια (feed-in-tariff) διαφορετική για κάθε τεχνολογία όπως ισχύει σήμερα, το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένα σύστημα που θα προκύπτει από την καθημερινή διακύμανση στην τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού συν ένα σταθερό συγκεκριμένο ποσό (premium). Εννοείται ότι το νέο αυτό σύστημα που ονομάζεται "εγγυημένη διαφορική τιμή" ή feed-in-premium, σημαίνει σαφώς μικρότερα κέρδη για τους παραγωγούς ΑΠΕ σε σχέση με το σημερινό. Πόσο μάλλον όταν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν εισηγούνται αυτό το premium κάθε χρόνο να μειώνεται, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση στα κέρδη για τους μελλοντικούς παραγωγούς ΑΠΕ.

από το enengypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου