6 Ιουν 2012

ΔΕΗ: Αναμένεται να εγκριθεί αύριο η νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ

 
 Μέσα σε ταραγμένο τοπίο, και με τους συνδικαλιστές να αλληλοσπαράσσονται, αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ η νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στο πλαίσιο του σχεδίου, στο οποίο συμφώνησαν πρόσφατα η διοίκηση με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, συναντώντας ωστόσο την έντονη αντίδραση του σωματείου «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί 3.000 εργαζόμενους στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας..

 

Στο παρά πέντε της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, απάντησε χθες σε εξώδικο του «Σπάρτακου», παρέχοντας διαβεβαιώσεις πως εντός 3 και 4 μηνών αντίστοιχα θα ρυθμιστούν τα δύο βασικά ζητήματα διαφωνίας του, τα οποία αφορούν τον χαρακτηρισμό κάποιων ειδικών επιδομάτων σε επικίνδυνα και το πλαφόν του 35% στη μείωση των ειδικών επιδομάτων.
Οι συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ικανοποίησαν εν μέρει τους συνδικαλιστές του «Σπάρτακου», οι οποίοι ακύρωσαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει για σήμερα στην Αθήνα, την ώρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. Το συνδικάτο θα πραγματοποιήσει μόνο μια παράσταση μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων, παρουσιάζοντας τις θέσεις των εργαζομένων στην παραγωγή.
Ωστόσο, την ίδια ώρα που γίνονταν αυτά τα βήματα προσέγγισης και άρχιζαν να διαφαίνονται ελπίδες «εκεχειρίας» στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες μεταξύ της Ομοσπονδίας και του μεγαλύτερου Συνδικάτου, νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε η χθεσινή εμπρηστική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ κατά του «Σπάρτακου».
Μη γνωρίζοντας πως έχει ανασταλεί η απόφαση του τελευταίου για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, η διοίκηση του Ν.Φωτόπουλου στη ΓΕΝΟΠ καταγγέλλει την αντίστοιχη του Γ.Αδαμίδη στον «Σπάρτακο» για ανεύθυνη, παιδαριώδη κι επικίνδυνη στάση, που βάζει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των εργαζομένων, καταστρέφει και γκρεμίζει το κύρος της ΓΕΝΟΠ στην περιοχή, δηλητηριάζει τις ψυχές των συναδέλφων της περιοχής, κι αποδυναμώνει την ενότητα.
Καλεί δε τους συνδικαλιστές της Δυτικής Μακεδονίας να αναλογιστούν ότι ζουν σε μια κοινωνία με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και 3 εκατομμύρια φτωχούς. «Ο κόσμος έξω πεινάει κι εμείς παλεύουμε για επιδόματα; Η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη πρέπει να οδηγούν τα βήματά μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο «Σπάρτακος» αντέδρασε άμεσα και με δηλώσεις του προέδρου του κατηγόρησε τον Ν.Φωτόπουλο για γκεμπελικές μεθόδους.
«Δεν μπορεί πλέον να παρακολουθήσει κανείς τον Φωτόπουλο στον κατήφορο που έχει πάρει. Ενώ γνώριζε πως είχαμε αναστείλει την κινητοποίηση, προσπάθησε προβοκατόρικα και με γκεμπελικές μεθόδους να δημιουργήσει θέμα», είπε στο «Έθνος» ο Γ.Αδαμίδης και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα συνδικαλισμού, θα υπενθυμίσω ότι στη μεγάλη απεργία του 2011, όταν η συμμετοχή της Δυτ.Μακεδονίας ήταν 100% κάποιοι –προφανώς η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ- έδωσαν υδροηλεκτρικές μονάδες στη διοίκηση της ΔΕΗ μόλις τους ζητήθηκε».
Σημειώνεται πως στην επιστολή του προς τον «Σπάρτακο» ο Α.Ζερβός κάνει αναφορά στο θέμα της κόντρας των συνδικαλιστών, σημειώνοντας πάντως πως η επιχείρηση δεν δικαιούται αλλά και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πιθανές διαφωνίες και διαφορές μεταξύ των σωματείων.
«Στο πλαίσιο αυτό, και κατά πάγια τακτική, για τα θέματα της Συλλογικής Σύμβασης του προσωπικού, η Διοίκηση διαπραγματεύεται με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία χειρίζεται τα σχετικά ζητήματα, επί 35 και πλέον χρόνια. Τυχόν διαφωνίες σωματείων-μελών της, χωρίς να αγνοούνται, δεν μπορούν να αναστέλλουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου