ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Θύελλα προκαλούν τα λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στους οποίους περιλαμβάνεται το χαράτσι για τα ακίνητα. Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Διερευνήθηκε η δυνατότητα να εξαιρεθούν από το ειδικό τέλος κατηγορίες, όπως υπερήλικες, ασθενείς, νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το χαράτσι στα ακίνητα και πλέον στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεγαλώσει η λίστα των ευπαθών ομάδων οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται σχετική υπουργική απόφαση για την απαλλαγή ασθενών, υπερηλίκων και νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ομως και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ισχύει για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους, θα τεθούν συνδυαστικά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με το ετήσιο εισόδημα αλλά και την αξία της ακίνητης περιουσίας.
Οσον αφορά στα λάθη που καταγράφονται με τα τετραγωνικά και τις τιμές ζώνης των ακινήτων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως για τις ελάχιστες "κραυγαλέες" περιπτώσεις με υπέρογκες χρεώσεις θα λαμβάνεται μέριμνα να μην κόβεται το ρεύμα. Στις υπόλοιπες, οι επιπλέον χρεώσεις θα συμψηφίζονται στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε έξι δόσεις.
Για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας στο υπουργείο υποστηρίζουν πως "έχει εκδοθεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων" και προς την κατεύθυνση αυτή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες "προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες".
Για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και στελέχη της ΔΕΗ.
Πιο αναλυτικά αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το τέλος και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως υπερήλικες, ασθενείς, νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι όροι
Η εξαίρεση θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ετήσιο εισόδημα) και την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους.
Ανάλογα κριτήρια ισχύουν και για τις ομάδες που ήδη εξαιρούνται (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι).
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για τους ανέργους η απαλλαγή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημά τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επίσης, για όλες τις ευπαθείς ομάδες μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ., προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί μέχρι τα 200 τ.μ.
Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
"Συγνώμη" για τα λάθη
"Συγνώμη" για τα λάθη
"Συγνώμη" για τα λάθη που έχουν γίνει στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων ζήτησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. "Δύο είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες έγιναν τόσα λάθη. Η πρώτη αιτία είναι ότι το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε, νομοθετήθηκε και οργανώθηκε με μεγάλη ταχύτητα, εσπευσμένα. Η δεύτερη είναι ότι η πραγματικότητα απέδειξε πως υπάρχουν περιπτώσεις τις οποίες ο νομοθέτης δεν είχε συλλάβει", υπογράμμισε μιλώντας στο "Ράδιο 9". Παράλληλα, προανήγγειλε ρυθμίσεις για την εκλογίκευση του τρόπου υπολογισμού του τέλους. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα δανειοδότησης των οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
"Να τα δώσουμε και να μην έχουμε να φάμε;"
"Να τα δώσουμε και να μην έχουμε να φάμε;"
Από τη ΔΕΗ στον δήμο τρέχει να βρει το δίκιο της η 41χρονη Μαρία Πρασσά, μητέρα 4 παιδιών από τον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. "Είπανε πως στους πολυτέκνους το τέλος θα υπολογιστεί με 0,50 ευρώ το τ.μ. Σε εμάς ήρθε 567 ευρώ για ένα σπίτι 108 τ.μ. δηλαδή περισσότερο από 5 ευρώ το τ.μ. Πήγα στη ΔΕΗ και τους είπα να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν. Μου απάντησαν πως πρέπει να τα πληρώσω όλα και αργότερα θα γίνει συμψηφισμός. Μα δεν έχω. Δηλαδή να δώσω τώρα 420 ευρώ και να μην έχουμε να φάμε τον υπόλοιπο μήνα"; Τα παιδιά της είναι ηλικίας από 8 ως 17 ετών και ο άντρας της δημοτικός υπάλληλος στον Δήμο Αθήνας. "Με τις περικοπές και τις κρατήσεις δεν παίρνει σχεδόν τίποτα στο χέρι".
Απελπισμένος είναι και ο 50χρονος οικοδόμος Δημήτρης Αγγέλοπας. Ανεργος εδώ κι έναν χρόνο, πρέπει να πληρώσει 150 ευρώ για ένα προσφυγικό σπιτάκι 30 τ.μ. στη Νίκαια. Εκεί ζει με τη γυναίκα του, που γέννησε πριν από 7 μήνες. Είναι κι εκείνη άνεργη. "Μάζεψα 56 ευρώ δανεικά από τους γείτονες για να πληρώσω το ρεύμα. Να μη μας το κόψουνε επειδή έχουμε μωρό. Αλλά δεν έχω όσα μου ζητάνε τώρα. Με δουλειές του ποδαριού επιβιώνουμε. Μοιράζουμε φυλλάδια. Οσο είχαμε δουλειά στην οικοδομή, καλά ήταν. Τώρα τι κάνουμε";
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΩΡΑ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗ
Ουρές και ταλαιπωρία στη Θεσσαλονίκη
Ουρές και ταλαιπωρία στη Θεσσαλονίκη
Ατελείωτες ουρές, νεύρα και ταλαιπωρία επικρατούν στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη για το τέλος ακινήτων.
Η μέση αναμονή στα ταμεία για την πληρωμή του ξεπερνά συνήθως τη μία ώρα, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται στις ουρές που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια έξω από τα γραφεία της επιχείρησης.
Aλλοι, με τα έντυπα των λογαριασμών στο χέρι, στέλνονται από το ένα γραφείο στο άλλο και από εκεί στους αντίστοιχους δήμους, αναζητώντας απαντήσεις σε απορίες τους και ελπίζοντας πως έγινε κάποιο λάθος, που θα διορθωθεί και θα μειώσει το ποσοστό της οφειλής. Κάποιοι, τέλος, περιμένουν έξω από το γραφείο του προϊσταμένου, ζητώντας διακανονισμό του ποσού σε περισσότερες δόσεις.
Στο υποκατάστημα της οδού Μητροπόλεως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η ουρά χθες το μεσημέρι ξεπερνούσε τα 200 άτομα και δεν έλειπαν οι εντάσεις με πολίτες να διαμαρτύρονται στους υπευθύνους για την ταλαιπωρία και εκείνους να επικαλούνται τη γνωστή έλλειψη προσωπικού.
ΕΥ. ΦΩΚΑ
Από το ένα γραφείο στο άλλο
Από το ένα γραφείο στο άλλο
Η Ευαγγελία Φωκά απέκτησε διαμέρισμα πριν από λίγους μήνες με στεγαστικό δάνειο, μη γνωρίζοντας, όπως λέει, πως θα επιβαρυνόταν σύντομα και με τέλος ακινήτων που υπερβαίνει τη μηνιαία δόση του δανείου. Ψάχνοντας στις καταστάσεις διαπίστωσε πως η τιμή ζώνης που της χρεώθηκε είναι μεγαλύτερη από αυτή που αντιστοιχεί στην περιοχή της και απευθύνθηκε στη ΔΕΗ για εξηγήσεις.
"Με έστελναν από το ένα γραφείο στο άλλο και τελικά μου είπαν πως αν έγινε λάθος δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο δήμος, γιατί από εκεί πήραν τις καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πληρώσω αυτό που γράφει το ειδοποιητήριο και αν δικαιωθώ θα μου επιστραφούν τα επιπλέον σε κάποιο επόμενο λογαριασμό", μας είπε.
Σ. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
Πλήρωσε και για τη μητέρα του
Πλήρωσε και για τη μητέρα του
Ο Σωτήρης Βαφειάδης πλήρωσε όχι μόνο το τέλος ακινήτου για το δικό του διαμέρισμα, αλλά και γι' αυτό της μητέρας του, που κατοικεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
"Είναι συνταξιούχος και παίρνει μόλις 500 ευρώ τον μήνα, ενώ της ήρθε χαράτσι 720 ευρώ σε δύο δόσεις. Τι να πρωτοπληρώσει; Τα προς το ζην, τα φάρμακα ή τους φόρους;", διερωτήθηκε.
Τ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
"Δεν έχω, να γίνω κλέφτης;"
"Δεν έχω, να γίνω κλέφτης;"
Στον Τάσο Ιωαννίδη, που περιμένει να εκδοθεί η σύνταξή του, το "χαράτσι" ήρθε 770 ευρώ για ένα σπίτι 154 τ.μ. που κληρονόμησε από τη μητέρα του. "Ζήτησα διακανονισμό και μου αρνήθηκαν. Πρέπει, λέει, να το πληρώσω όλο. Και με απείλησαν πως αν είναι κλειδωμένο το ρολόι θα μου κόψουν το ρεύμα από την κολόνα. Η πρώτη δόση με το ρεύμα ήρθε 470 ευρώ. Δεν έχω, τι να κάνω, να γίνω κλέφτης;".
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ktsahakis@pegasus.gr
ktsahakis@pegasus.gr
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΜΙΣΘΩΤΟΙ
"Και να θέλαμε, χρήματα δεν υπάρχουν"
"Και να θέλαμε, χρήματα δεν υπάρχουν"
Με τον λογαριασμό στο χέρι τρέχουν από ουρά σε ουρά και αναζητούν λύση. Συνωστίζονται στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ για διακανονισμό ή για να επισημάνουν λανθασμένες χρεώσεις. Καταφεύγουν στους δήμους για συμβουλές και νομική στήριξη. Κάποιοι είναι οργισμένοι. Aλλοι απελπισμένοι. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Από την άλλη, όμως, "αν μου κόψουν το ρεύμα"; Aνεργοι, μικροσυνταξιούχοι, μισθωτοί με 700 ευρώ μηνιάτικο, άνθρωποι με δάνεια, που έφτασαν να ζουν με δανεικά, βλέπουν τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς και δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν.
"Είμαστε άνεργοι και εγώ και ο άντρας μου. Και να θέλαμε να πληρώσουμε, δεν υπάρχουν χρήματα", μας λέει η 47χρονη καθηγήτρια Μαθηματικών Χρύσα Χατζηπαυλή από τον Βύρωνα. Δίδασκε σε φροντιστήριο πολλά χρόνια και ο σύζυγός της εργαζόταν σε εταιρεία σκυροδέματος.
"Το τέλος ήρθε 372 ευρώ για ένα σπίτι 81 τ.μ. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αναγκάζομαι και απευθύνομαι σε ηλικιωμένους θείους, σε γείτονες που έχουν σύνταξη και μπορούν να βοηθήσουν με 100-200 ευρώ τον μήνα. Εχουμε δυο παιδιά και χρωστάμε παντού".
Προσπάθησαν, λέει, να φύγουν στο εξωτερικό. "Δυστυχώς όλες οι χώρες έχουν όρια ηλικίας για τους μετανάστες και ο άντρας μου είναι 54". Αν της κόψουν το ρεύμα; "Δεν ξέρω τι θα κάνω". Πάντως θέρμανση δεν έχει. "Είμαστε έξι ένοικοι στην πολυκατοικία και δεν έχει κανείς να βάλει πετρέλαιο". Κάποια χιλιόμετρα δυτικότερα, στη Νίκαια, ο 77χρονος Χαρίλαος Γκιάλπης είναι έξω φρενών. "Παίρνω σύνταξη 630 ευρώ μαζί με το ΕΚΑΣ και μου ήρθε να πληρώσω 300 ευρώ για ένα σπιτάκι 68 τ.μ. με υγρασίες, που δεν μπορώ καν να το φτιάξω. Είναι αθλιότητα. Δεν έχω. Η κυρά μου είναι άρρωστη και χρειάζεται ένα σωρό φάρμακα".
Τον συναντάμε στο δημαρχείο της Νίκαιας. Οπως και πολλοί άλλοι, πλήρωσε στην τράπεζα μόνο το αντίτιμο της κατανάλωσης του ρεύματος και των δημοτικών τελών - ΕΡΤ.
Με την απόδειξη του ΑΤΜ υπογράφει πληρεξούσιο στον δήμο, ο οποίος προτίθεται να καταθέσει συλλογικό εξώδικο στη ΔΕΗ, ζητώντας να μην κόψει το ρεύμα των δημοτών. "Ας μου κόψουν το ρεύμα. Θα μείνω με το λυχνάρι, όπως στο χωριό".
Γιάννης Φώσκολος
Φωτογραφίες: Κ. Πολύβιος, Γρ. Χρυσοχοΐδης
Φωτογραφίες: Κ. Πολύβιος, Γρ. Χρυσοχοΐδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου