23 Νοε 2011

Νύχτα με ένταση στην κατάληψη της ΔΕΗ

ΚΟΡΥΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ

Κατειλημμένο παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ το Κέντρο Εκδοσης Εντολών Διακοπών Ρεύματος στον Χολαργό, παρά τη ρητή εισαγγελική εντολή να εγκαταλείψουν το κτίριο

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος συνομιλεί με την Αλέκα Παπαρήγα που βρέθηκε χθες το βράδυ στο Κέντρο Εκδοσης Εντολών Διακοπών Ρεύματος στον Χολαργό
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος συνομιλεί με την Αλέκα Παπαρήγα που βρέθηκε χθες το βράδυ στο Κέντρο Εκδοσης Εντολών Διακοπών Ρεύματος στον Χολαργό Στα άκρα οδηγεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές την κόντρα με την κυβέρνηση για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων. Η κατάληψη του Κέντρου Eκδοσης Εντολών Διακοπών Ρεύματος της ΔΕΗ στον Χολαργό συνεχιζόταν, παρά το γεγονός ότι χθες το απόγευμα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης έδωσε αρχικά διορία μέχρι τις 8 το βράδυ (σ.σ.: της Τρίτης 22 Νοεμβρίου) για τη λήξη της κινητοποίησης, προειδοποιώντας σε διαφορετική περίπτωση με βίαιη εκκένωση του κτιρίου, λόγω της διάπραξης αδικήματος.
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, όταν κατέλαβαν το απόγευμα της Κυριακής το κτίριο της οδού Μεσογείων 194, ζητούσαν για την αποχώρησή τους τη λήψη μέτρων ώστε να μη διακοπεί το ρεύμα σε "μεροκαματιάρηδες, άνεργους και συνταξιούχους".

Χθες, μία μέρα μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για "πάγωμα" των διακοπών ηλεκτροδότησης καθώς και για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα συμπεριλαμβάνει κι άλλες ομάδες πληθυσμού στις εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος, η ΓΕΝΟΠ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο "να πάρει πίσω τον κατάπτυστο νόμο". Αλλαγή στάσης που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα της κινητοποίησης.
Η ΓΕΝΟΠ λίγο μετά το... τελεσίγραφο του εισαγγελέα για εκκένωση του κτιρίου προχώρησε σε κάλεσμα κοινωνικών ομάδων, δημάρχων και εργαζομένων της ΔΕΗ για συγκέντρωση διαμαρτυρίας.



Ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης αποχωρεί από τη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ
   Ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης αποχωρεί από τη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν χθες το βράδυ στον Χολαργό, δηλώνοντας τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ταυτόχρονα είχαν συγκεντρωθεί δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και εκπρόσωποι των δήμων που αντιδρούν στην επιβολή του τέλους ακινήτων.
Για σήμερα οι δήμαρχοι Αργυρούπολης, Βύρωνα, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Σαρωνίδας και Χαϊδαρίου καλούσαν τους δημότες τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της ΔΕΗ στην οδό Μεσογείων.
Την ίδια στιγμή ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε τους δημάρχους που πρωτοστατούν κατά της είσπραξης του τέλους ακινήτων με περικοπές στα ποσά που τους δίνει το Δημόσιο μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
ΤΡΙΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Βολές κατά Φωτόπουλου εκ των έσω
Ρήγμα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μάλιστα μέσα στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ έχουν προκαλέσει οι ενέργειες του προέδρου Νίκου Φωτόπουλου με τις καταλήψεις υπηρεσιών της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ εκφράζουν στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ τη διαφωνία τους με τις καταλήψεις και μάλιστα όταν αυτές τραβούν σε μάκρος. Μάλιστα χθες κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της ΓΕΝΟΠ συνάδελφοι του κ. Φωτόπουλου φέρεται ότι του ζήτησαν τη λήξη της κατάληψης, μια και όπως είπαν οι υπουργοί Οικονομικών και ΠΕΚΑ αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ μίλησαν είτε αμέσως είτε εμμέσως για "πάγωμα" των διακοπών ηλεκτροδότησης αλλά και για τη δυνατότητα εξαίρεσης κι άλλων κατηγοριών πληθυσμού από την επιβολή του τέλους ακινήτων.
Αντ' αυτού είδαν τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ να κλιμακώνει την κόντρα με την κυβέρνηση ζητώντας πια την απόσυρση του νόμου.
Πηγές αναφέρουν επίσης ότι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έχουν ενοχληθεί από την ανοιχτή γραμμή που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Φωτόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φάνηκε τόσο στην κατάληψη της μηχανογραφικής υπηρεσίας της ΔΕΗ στην οδό Πειραιώς όσο και με την τελευταία του κέντρου διακοπής ηλεκτροδότησης στην οδό Μεσογείων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΣΤΟ ΣτΕ
Μπαράζ προσφυγών
Διαστάσεις έχουν προσλάβει οι προσφυγές που ασκούνται κατά του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς την ακύρωσή του ζητούν άλλοι 9 φορείς επικαλούμενοι, πέρα από την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, και την κακή οικονομική κατάσταση πολλών μελών τους.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου πρόκειται να γίνει στις 2 Δεκεμβρίου "πιλοτική δίκη" για τη συνταγματικότητα του έκτακτου ειδικού τέλους, προσέφυγαν χθες η ΑΔΕΔΥ, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη του νομού Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Καβάλας, καθώς και οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Βόλου, Σύρου και Καβάλας. Δικαιολογώντας από πού πηγάζει το έννομο συμφέρον της να προσβάλει το ΕΕΤΗΔΕ, η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι η πλειονότητα των μελών της, δημόσιοι υπάλληλοι, είναι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία έχουν αποκτήσει μέσω δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας και οι σχετικές εξοφλητικές δόσεις παρακρατούνται από τον μισθό τους. Επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τέλος, αλλά για φόρο συνταγματικά ανεπίτρεπτο, προειδοποιεί ότι η καταβολή του θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα στους δημοσίους υπαλλήλους.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου