25 Νοε 2011

Χαράτσι ΔΕΗ: Η κατάσταση θα γίνει πιο εκρηκτική με τη 2η δόση


Ιδιαίτερα... φορτισμένες παραμένουν οι εξελίξεις, όσον αφορά το μέτωπο της ΔΕΗ, καθώς σημειώνονται ταυτόχρονα έντονες αντιδράσεις ενώσεων πολιτών, που δηλώνουν ότι αδυνατούν να καταβάλουν το χαράτσι που τους επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, αλλά και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που έφτασαν, όπως είναι γνωστό, μέχρι του σημείου να συλληφθούν και να παραπεμφθούν σε δίκη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, και άλλοι συνδικαλιστές.

Παράλληλα, είχαμε και παρεμβάσεις θεσμικών οργάνων, όπως της Συνηγόρου του Πολίτη, Καλλιόπης Σπανού, που ζήτησε να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην κοπεί το ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα στην ηλεκτροδότηση από τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών. Κατά συνέπεια, όλη η ακολουθούμενη διαδικασία, στην οποία ως τώρα είχαν διαπιστωθεί, ούτως ή άλλως, πολλά τρωτά σημεία, τινάζεται πλέον στον αέρα.
Πέραν αυτών, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας, που εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη των συνδικαλιστικών στελεχών της Επιχείρησης, το μηχανογραφικό σύστημα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και, με δεδομένο και τον όγκο δουλειάς που έχει συσσωρευτεί, δεν αναμένεται να επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς πριν από την επόμενη εβδομάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι προσέρχονται για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους εξυπηρετούνται με το παλαιό σύστημα. Ένα ερώτημα είναι, βέβαια, πόσοι θα σπεύσουν να πληρώσουν, και μάλιστα τόσο μεγάλα ποσά, σε μια στιγμή που επικρατεί τέτοιας έκτασης αβεβαιότητα, σε πολλές πτυχές της όλης διαδικασίας, ακόμη και ως προς την ίδια τη νομιμότητά της...
Άλλο ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης δεν πρόκειται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι ν' αποσαφηνιστεί ποιες ακριβώς κοινωνικές κατηγορίες εντάσσονται τελικά στις ευπαθείς ομάδες.
Τα χειρότερα ακολουθούν
Κι αν όλα αυτά συνθέτουν ήδη ένα ζοφερό σκηνικό, φαίνεται πως τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα. Το γιατί το εξηγεί ο ο γνωστός συνδικαλιστής Θ. Κανελλόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικοοικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ) ΔΕΗ Πατρών-Αιγίου, που μίλησε στο attacktv.gr, προειδοποιώντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί όταν οι καταναλωτές κληθούν να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι.
Κατ' αρχήν, όπως τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος, πολύς είναι ο κόσμος που, αντί για πετρέλαιο, χρησιμοποιεί θερμαντικά σώματα, κάτι που προκύπτει κι από τις αυξημένες πωλήσεις τους στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών. Αυτό από μόνο του επιφέρει μία σημαντική επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Αλλά δεν πρόκειται μόνο περί αυτού, αφού είναι γνωστό ότι την περίοδο αυτή επιβάλλονται αισθητές μειώσεις στα εισοδήματα, μέσω των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Όταν, λοιπόν, θα λήγουν οι προθεσμίες για τη δεύτερη δόση του τέλους, θα έχουν ήδη μειωθεί περαιτέρω οι απολαβές μισθωτών και συνταξιούχων. Μάλιστα, σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως σ' εκείνους που απασχολούνται στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως ανακοινώθηκε μόλις σήμερα, Πέμπτη, θα επιβληθεί αναδρομικά μείωση μισθού από 1ης Νοεμβρίου, την οποία θα "καταλάβουν" στα εισοδήματά τους το αμέσως προσεχές διάστημα.
Και, σαν να μην έφταναν όλα τούτα, το... κερασάκι στην τούρτα το βάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία, όπως επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος, ζητά επίσημα, με έγγραφό της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναπροσαρμογή του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος από 1/1/2012, που θα σημάνει αύξηση περίπου 12-19% στις ισχύουσες σήμερα τιμές.
Ανακεφαλαιώνοντας, σε πολύ λίγο διάστημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εξής απερίγραπτη κατάσταση: δεύτερη δόση του χαρατσιού, περισσότερο μειωμένους μισθούς και συντάξεις, αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας. Με άλλα λόγια, σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται... φως στο βάθος του τούνελ.
από το www.attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου