Ακριβότερα θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές το ηλεκτρικό ρεύμα το 2012 με το ποσοστό των αυξήσεων, όμως, να μην έχει «κλειδώσει» ακόμα.
Η ανατίμηση του ρεύματος περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις του Μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο τα τιμολόγια λιανικής θα πρέπει σταδιακά να αναπροσαρμοσθούν ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής του ρεύματος χωρίς σταυροειδείς επιδοτήσεις και άλλες στρεβλώσεις (π.χ. τα υψηλά εμπορικά τιμολόγια σήμερα επιδοτούν τα χαμηλότερα και συχνά ζημιογόνα οικιακά). Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός και θα εισέλθουν κι άλλοι «παίκτες» από τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η πρώτη δόση των αυξήσεων έγινε τον Ιανουάριο του 2011 και η επόμενη έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο του 2012 (ακολουθεί μια τρίτη τον Ιανουάριο του 2013).
Στα έγγραφα που απέστειλε πρόσφατα η ΔΕΗ στη ΡΑΕ με τα κοστολογικά της στοιχεία ζητάει το «πράσινο φως» για μεσοσταθμικές αυξήσεις 18,7%, αίτημα που αν ικανοποιηθεί θα φέρει αυξήσεις έως και 30% για τα νοικοκυριά. Μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ επικαλείται την πολύ μεγάλη επιβάρυνση από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο στο φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Μόνο η επιβολή του ΕΦΚ στο αέριο πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, να την επιβαρύνει σε ετήσια βάση με περίπου 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα κοστολογικά της στοιχεία για το 2011 δείχνουν αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που παρέχει, στο οποίο περιλαμβάνεται η παροχή του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και η ηλεκτροδότηση των κατοίκων των μη διασυνδεδεμένων νησιών - που γίνεται σε τιμές κάτω του κόστους, με ρεύμα από επιτόπιες πετρελαϊκές μονάδες. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν για το εννεάμηνο του 2011 αυξημένο κατά 20% κόστος παραγωγής έναντι του αντίστοιχου περσινού.
Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο, αποκλείουν το 30%, αν και παραδέχονται εμμέσως ότι υπάρχει ζήτημα αύξησης των τιμολογίων. Διευκρινίζουν ότι αναζητούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εναλλακτικές πηγές εσόδων για τα 130 εκατ. ευρώ που προβλέπονται με το συγκεκριμένο μέτρο και παράλληλα γίνεται λόγος για πόρους που μπορούν να εξοικονομηθούν από την ίδια τη ΔΕΗ μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους, εξορθολογισμό και μετατάξεις του προσωπικού κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου