1 Οκτ 2011

Ιταλικό μοντέλο για τη «μικρή ΔΕΗ»


Το σχέδιο προβλέπει την πώληση λιγντικών μονάδων στο Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη, σε συνδυασμό με ανταλλαγές λιγνιτικής ενέργειας (swaps) και την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Mε το μοντέλο της «Εnel», της ιταλικής εταιρείας ηλεκτρισμού, για το άνοιγμα της αγοράς, επιχειρεί τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να δώσει λύση στο διπλό στόχο, της εξασφάλισης πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια και στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Πρόκειται για το εγχείρημα της ίδρυσης και πώλησης μιας «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή μίας θυγατρικής στην οποία θα περάσουν μονάδες που θα αντανακλούν αναλογικά το σημερινό παραγωγικό μείγμα, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου, λύση που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 
Η Enel
Ανάλογη μέθοδο είχε ακολουθήσει πριν περίπου δέκα χρόνια η ιταλική Enel για την απελευθέρωση της αγοράς και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές, που ξένοι και Έλληνες επενδυτές είχαν προτείνει τη λύση αυτή στις εκάστοτε κυβερνήσεις για το άνοιγμα της αγοράς.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την πώληση της θυγατρικής ως ένα ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρόικα τόσο για το άνοιγμα της αγοράς όσο και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Χαμηλή αποτίμηση
Άλλωστε η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ έχει αποκλειστεί από το οικονομικό επιτελείο, προς το παρόν τουλάχιστον, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής αποτίμησης των μετοχών της ΔΕΗ στο Χ.Α. και των πενιχρών εσόδων που θα απέφερε στο Δημόσιο...
Η λύση της «μικρής ΔΕΗ» συνδυάζεται με το σχέδιο που διαπραγματεύτεται την περίοδο αυτή το υπουργείο με την Ε.Ε. για το άνοιγμα σε τρίτους του 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο λιγνίτη.
Το σχέδιο προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη, σε συνδυασμό με ανταλλαγές λιγνιτικής ενέργειας (swaps) και την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Το «πακέτο» αυτό θεωρείται ότι ικανοποιεί την επιταγή της Κομισιόν για άνοιγμα του 40% της αγοράς λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Παρότι το υπουργείο επιδιώκει να δώσει αισιόδοξους τόνους για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών, οι οποίες διαρκούν εδώ και δέκα μήνες χωρίς να καταλήγουν, πέραν της απόρριψης των αρχικών προτάσεων Μπιρμπίλη για τα swap, τα προβλήματα είναι πολλά.
Μονάδες
Κατ' αρχήν τα εργοστάσια στο Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη είναι παλαιά και βάσει του αρχικού προγραμματισμού της ΔΕΗ, πρόκειται σε λίγα χρόνια να οδηγηθούν σε απόσυρση. Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής που θα τα αγοράσει θα πρέπει να διαθέσει κεφάλαια για να τα εκσυγχρονίσει και να τα αναβαθμίσει, αν θέλει να τα διατηρήσει σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια. Ας σημειωθεί ότι ακόμα και τα ορυχεία που συνοδεύουν τις μονάδες αυτές βαίνουν προς εξάντληση, ιδιαίτερα στη Μεγαλόπολη.
Με τα δεδομένα αυτά, αν υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον, το τίμημα θα είναι περιορισμένο και για το Δημόσιο τα έσοδα ελάχιστα.
Αντίθετα, το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» μοιάζει πιο δελεαστικό για τους επενδυτές, με την προϋπόθεση ότι το «καλάθι» των μονάδων που θα συγκροτήσουν το νέο πακέτο θα αντανακλά το δυναμικό της επιχείρησης... Μάλιστα δίνει άμεση απάντηση στο άνοιγμα της αγοράς, για το οποίο πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ εισπράττονται από την ίδια τη ΔΕΗ και όχι από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση ως μέτοχος μπορεί να πάρει σε δεύτερη φάση το μερίδιο που του αναλογεί, δηλαδή το 51%.
Τα σενάρια
Από τα υπόλοιπα εναλλακτικά σχέδια στο τραπέζι παραμένει ο στρατηγικός επενδυτής για το πακέτο του 17% των μετοχών, όπως και η πώληση μεριδίου στις δύο νέες θυγατρικές της ΔΕΗ, που αφορούν στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Βέβαια αν δεν ξεκαθαρίσουν τα σενάρια για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, λύσεις σαν του στρατηγικού επενδυτή είναι αδύνατον να προχωρήσουν. Ο υπουργός έχει δηλώσει μάλιστα ότι αν πουληθεί η μικρή ΔΕΗ, τότε στη ΔΕΗ που θα απομείνει το Δημόσιο μπορεί να παραμείνει με μερίδιο 17%.
Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για τη ΔΕΗ. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και η όποια λύση επιλεγεί θα πρέπει να προχωρήσει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, δεδομένων και των σφοδρών αντιδράσεων από τους συνδικαλιστές.

Της Μανταλένα Πίου από την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου