26 Οκτ 2011

Οι Αυξήσεις της ΔΕΗ Πονοκέφαλος για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Τον... τετραγωνισμό του κύκλου καλείται να κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, στη δύσκολη αυτή συγκυρία, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΔΕΗ έχει ζητήσει -εμμέσως πλην σαφώς- αύξηση της τάξης του 19%, χωρίς σ' αυτή να περιλαμβάνεται η επικείμενη αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ, το οποίο πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στο λογαριασμό του ρεύματος.
Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή από 1ης Σεπτεμβρίου και η συνεχής επέκταση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο έδωσαν τη χαριστική βολή στα οικονομικά της αγοράς ηλεκτρισμού. Οι πιέσεις όμως δεν εξαντλούνται εκεί. Το Μνημόνιο επιτάσσει οι τιμές του ρεύματος στη λιανική να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής, προδιαγράφοντας αυξήσεις τόσο για το 2012 όσο και το 2013, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή.

Μετακύλιση
Το ερώτημα είναι το ύψος των αυξήσεων που θα αποφασίσει ο υπουργός και αν το έξτρα κόστος θα μετακυλιστεί όλο στην κατανάλωση ή μέρος αυτού θα επιμεριστεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τους άλλους παίκτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις του κλαδου και τις στρεβλώσεις για την αγορά.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε επιστολή του υποστηρίζει ότι το επιπλέον κόστος για την επιχείρηση εξαιτίας του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ για το 2012. Επιπλέον, με άλλη ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία που κατέθεσε στη ΡΑΕ για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων, το κόστος της από το 2010 στο 2011 επιβαρύνθηκε κατά 16% και από το 2011 στο 2012 κατά 3%, συνολικά δηλαδή κατά 19%, παρότι οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν πάνω από 15% και οι λειτουργικές της δαπάνες κατά 17%. Η ΔΕΗ αποδίδει τη σωρευτική αύξηση του 19%, την οποία επιδιώκει να εισπράξει με αυξήσεις στα τιμολόγια, σε εξωγενείς παράγοντες όπως:
H επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
Η αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, σε συνυδασμό με τις αυξημένες αγορές από το σύστημα.
Στη μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή και στην
Αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αλλωστε και το πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στις μονάδες της στα νησιά επιβαρύνθηκε με ΕΦΚ από το 2010.
Πάντως οι αυξήσεις που επιδιώκει η ΔΕΗ αφορούν μόνον στο σκέλος της ενέργειας και όχι στις άλλες χρεώσεις του τιμολογίου ρεύματος, οπότε η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή ακόμα και αν η ΡΑΕ και το υπουργείο υιοθετούσαν το 19%, θα ήταν μικρότερη.
Διάλογος
Το άλλο μεγάλο αγκάθι αφορά στις ΑΠΕ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο με όλους τους φορείς της αγοράς για το νέο μηχανισμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ, ενώ έχει προαναγγείλει τη μείωση των εγγυημένων τιμών για ορισμένες κατηγορίες ΑΠΕ, τις πιο ακριβές όπως τα φωτοβολταϊκά. Η μείωση, αν αποφασιστεί, θα αφορά τις φωτοβολταϊκές μονάδες που θα ενταχθούν στο σύστημα μετά τη θεσμοθέτηση των νέων τιμών και όχι αυτές που λειτουργούν σήμερα, όπως έχει διευκρινίσει.
Η αθρόα είσοδος των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο έχει εκτινάξει στα ύψη το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, του φορέα που μέχρι σήμερα πληρώνει στους παραγωγούς για την «πράσινη ενέργεια» που εγχέουν στο σύστημα. Τα έσοδα από το τέλος ΑΠΕ, παρά την αύξηση του 2010, η οποία επιβάρυνε κυρίως τις βιομηχανίες και άλλους επαγγελματικούς καταναλωτές έδωσε προσωρινή και μόνον ανάσα. Λύση στο πρόβλημα δεν έδωσαν ούτε τα έσοδα που διατέθηκαν στο ΔΕΣΜΗΕ από τις δημοπρασίες των πιστοποιητικών εκπομπής ρύπων, με αποτέλεσμα κάθε ημέρα που περνά το έλλειμμα του φορέα να διευρύνεται.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατέθεσε δέσμη προτάσεων, μεταξύ των οποίων τη «λογική αύξηση του τέλους ΑΠΕ», στο δημόσιο διάλογο για την αναμόρφωση του μηχανισμού χρηματοδότησης.
Αποφάσεις
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Τα σενάρια για το επίπεδο των τελικών αυξήσεων είναι πολλά - άλλωστε και για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ο υπουργός είναι εκείνος που λαμβάνει την απόφαση ύστερα από εισήγηση της ΡΑΕ. Το μόνον βέβαιο είναι ότι τα τιμολόγια θα αυξηθούν, και ότι αν ούτε τώρα, εξ αιτίας του πολιτικού κόστους, δεν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το ύψος, την κατανομή των αυξήσεων, και την αναδιάρθρωση του μηχανισμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ, τότε και η ηλεκτρική αγορά θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία.
(από την εφημερίδα "Ημερησία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου