28 Οκτ 2011

Το νόημα της επετείου για την 28ης Οκτωβρίου, σήμερα......




Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Το ιστορικό ΟΧΙ που είπε ο τότε κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Μεταξάς στους Ιταλούς, όταν απαίτησαν την κατάληψη της χώρας χωρίς πολεμική σύρραξη.

    Το νόημα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου είναι τριπλό:
    1) Έχει ιστορική αξία. Υπενθυμίζει στις νεώτερες γενιές, τις ηρωικές πράξεις και θυσίες του λαού μας, αποτελώντας βασικό στοιχείο αυτογνωσίας των Ελλήνων, για το παρελθόν και την Ιστορία τους. Σε μια εποχή, που η Παγκοσμιοποίηση προσπαθεί να επιβάλλει, την αλλοίωση και τον αφανισμό της ιστορίας κάθε λαού και στο τέλος την Εθνική Υπόστασή του.

    2) Έχει διδακτική και παιδευτική αξία. Γιατί σε μια εποχή, όπως τη σημερινή που χαρακτηρίζεται από την απαξίωση όλων των αξιών, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου υπενθυμίζει, το μεγαλείο της Θυσίας για το κοινό συμφέρον, την Πίστη σε ένα ανώτερο σκοπό, την Φιλοπατρία, την Αυταπάρνηση και τον Ηρωισμό.
    3) Έχει πολιτική αξία.  Γιατί δεν αρκεί ένας μεγάλος λαός για τις μεγάλες πράξεις, τα μεγάλα έργα και τα ιστορικά γεγονότα. Απαιτείται και ένας μεγάλος ηγέτης. Χρειάζεται πολιτική βούληση και προετοιμασία, τόσο υλικά όσο ηθικά και πνευματικά για να εμπνεύσει το λαό.

    Ο Μεταξάς ήταν αυτός που ήταν, από άποψη πολιτικών φρονημάτων. Δεν διεκδικεί βραβεία Δημοκρατίας και Κοινωνικής Συναίνεσης. Ούτε ότι κέρδισε δικαστικά τη διαγραφή χρέους της χώρας μας, από τις Ελβετικές Τράπεζες και αποτέλεσε Διεθνές Δίκαιο στο οποίο στηρίχτηκε νομικά και η Αργεντινή, για τη διαγραφή δικού της χρέους. 
    Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Έδωσε τη μόνη απάντηση που έπρεπε να δώσει, παρόλο που ο Μεταξάς, ιδεολογικά ήταν πολύ κοντύτερα στον Μουσολίνι και στον Χίτλερ, απ’ ότι στο Στάλιν ή τον Τσόρτσιλ.
    Ο Ελληνικός λαός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κόντρα σε προβλέψεις και προγνωστικά και γι’ αυτό σήμερα εμείς τους τιμούμε και θα τους τιμούμε για πάντα.
    Η τιμή στα πρόσωπα αλλά και στους πεσόντες της εποχής εκείνης, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα σαν λαός. Θα πρέπει να μην παραδώσουμε στη λήθη και την απαξίωση το μεγαλείο του παρελθόντος μας, να μην επιτρέψουμε μια νέα κατοχή της χώρας, οικονομική, που μας επέβαλε η κυβέρνηση μέσο της Τρόικας.
    Μια Οικονομική κατοχή, που όπως καθημερινά αποδεικνύεται, ήταν προσχεδιασμένη από τον Παπανδρέου και την παρέα του, μετατρέποντας την Ελλάδα σε Βαλκανικό προτεκτοράτο, εκποιεί την Κοινωνική Περιουσία και των Εθνικό Πλούτο της χώρας, οδηγώντας τον λαό στην Οικονομική Εξαθλίωση.
    Σ’ αυτό το δρόμο της Αποικοιοποίσης της Ελλάδας μας δυστυχώς, κανένας από τους μέχρι σήμερα παραμένοντες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν είχε το θάρρος, να ορθώσει το μεγάλο ΟΧΙ, για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
    Σήμερα οι σύγχρονοι Ναι-ναί-κοι, χωρίς ηθικό ανάστημα, το πολιτικό το έχουν ήδη απολέσει από πολύ καιρό, θα βρεθούν στην εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, χωρίς ντροπή. Προκαλώντας το λαό και το κοινό αίσθημα την Ιστορική στιγμή που τιμούμε.
    Μήπως άραγε θα πρέπει να απαιτήσουμε σαν πολίτες, στην παρέλαση να μην παραστεί κανένας εκπρόσωπος αυτής της κυβέρνησης, που έχει παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στην ομάδα του Γερμανού Ραιχενμπάχ;   
    Αποτελεί ελάχιστη τιμή στους προγόνους μας, που έχυσαν το αίμα τους στο μέτωπο το 40-41, στην Εθνική Αντίστασή 41-44 και πέθαναν την κατοχή.
    Γιατί η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και όχι στα Τσιράκια των Τραπεζιτών και των Διεθνών Τοκογλύφων.
    Πολλοί περισσότερο δεν ανήκει σ’ αυτούς, που ψηφίζουν και δεν καταλαβαίνουν ή καταλαβαίνουν και δεν τολμούν να αντισταθούν. 


Του Θ. Κανελλόπουλου
Συνδικαλιστής ΔΑΚΕ/ΔΕΗ Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου