11 Αυγ 2011

Το καθημερινό δράμα των διακανισμών στη ΔΕΗ......

Υπάρχουν ενέργειες οι οποίες μπορεί να αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή και λύση, αλλά δυστυχώς όταν υλοποιούνται να έχουν απολέσει και την αποτελεσματικότητα για την οποία εφαρμόζονται. Δεν θα αναφερθώ για το ευρωομόλογο που σήμερα υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για το ποιός το πρότεινε, αλλά ακόμη δεν το εφαρμόζει η Ε.Ε.
     Θα αναφερθώ για τα προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα,  η εφαρμογή του προγράμματος των διακανονισμών ανεξόφλητων οφειλών που αποφάσισε η ΔΕΗ.
    Μια απόφαση που δυστυχώς, παρόλο που κινείται στην σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να ικανοποιήσει μεγάλο αριθμό πελατών της, γιατί ο χρόνος που επιλέχτηκε η εφαρμογή του δεν εξυπηρετεί, απεναντίας αποτελεί οικονομική θηλιά σε όσους χρωστούν το ηλεκτρικό ρεύμα. 
    
     Θα έπρεπε η επιχείρηση να το είχε εφαρμόσει, τουλάχιστον από το 2010, όταν άρχιζε να διαφαίνεται η οικονομική κρίση στην Ελληνική Κοινωνία. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αυτή που αποφασίζουν, βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, ενώ παράλληλα δεν ακούν, τις όποιες φωνές  την διαισθάνονται και την αναδεικνύουν.
    Σαν σωματείο σε τοπικό επίπεδο, πριν ένα χρόνο, είχαμε προτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει διακανονισμός των οφειλών του ηλεκτρικού ρεύματος σε πελάτες μας, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την ΔΕΗ, χωρίς να ζημιωθεί κανένας. Αφορμή για την πρότασή μας αυτή αποτέλεσε το γεγονός, του επεισοδίου που διαδραματίστηκε στο κέντρο της Πάτρας με Εμπόρους.
    Επανήλθαμε στις αρχές του χρόνου με αντίστοιχη πρόταση για τα νοικοκυριά. Δυστυχώς φωνή βοώντος εν την ερήμου.
    Και το διατυπώνω αυτό γιατί, σήμερα, είμαι αποδέκτης πολλών εκκλήσεων πελατών, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακανονισμών αφού έχουν μεγάλα ποσά ανεξόφλητων λογαριασμών.
    Με βασική ευθύνη στην λειτουργίας της ΔΕΗ το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Άραγε πως θα μπορέσει μια οικογένεια να καταβάλλει το 40% της οφειλής όταν ο λογαριασμός έχει φθάσει περίπου στα 5000,00€;
    Εάν είχε την δυνατότητα να τα πληρώσει, θα είχε φθάσει σε αυτό το ύψος το ανεξόφλητο ποσό; Σίγουρα όχι.
    Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται η λαϊκή παροιμία που λέει, όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργή να ξημερώσει.
    Και αυτό γιατί μετά τον διαχωρισμό στην ΔΕΗ σε Δ/σνη Εμπορίας και Δικτύου, ο καθένας ενδιαφέρεται για το δικό του «Καντόνι» και αδιαφορεί για το άλλο τμήμα. Λες και δεν είμαστε στην ίδια επιχείρηση, δεν πληρωνόμαστε από τον ίδιο εργοδότη.
    Με αποτέλεσμα κάποιοι, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τον γνωστό και φίλο, αντί να τον κόψουν σε μικρά ποσά οφειλής του ρεύματος, τον αφήνουν και δυστυχώς των πνίγουν οικονομικά στο τέλος.
    Γιατί δεν αποτελεί πειστικό επιχείρημα π.χ. ότι φούρνος είναι κλειστός σε μια γεωγραφική περιοχή για να κοπεί λόγω χρέους, όταν το συνεργείο είναι υποχρεωμένο να μεταβαίνει σε εργάσιμες ημέρες και ώρες. Όταν φθάσει μεγάλο το ανεξόφλητο ποσό, δυστυχώς τότε κανείς δεν θα μπορεί να τον βοηθήσει.
    Ούτε σε μια οικογένεια μπορεί, εάν ο λογαριασμός φθάσει σε παρά πολύ μεγάλο ποσό.
Γιατί  εάν κάνει παραβιάζει του ρολογιού μετά από διακοπή, η ΔΕΗ όφειλε άμεσα να παρέμβει, να το κόψει από ασφαλές σημείο, μέχρι ακόμη και να τηρήσει τις προβλεπόμενες επιχειρησιακές διαδικασίες.
    Όλα αυτά όχι για τιμωρία, αλλά για να μην ξεφύγει η οικονομική κατάσταση στον κάθε πελάτη. Διαφορετικά του βάζουμε μια οικονομική θηλιά και το μόνο που μένει είναι ή να προχωρήσουμε σε περισσότερες μηνιαίες διευκόλυνσης ή να ζητήσει η ΔΕΗ μέσο των δικαστηρίων τα ανεξόφλητα χρέη.
    Μια εξέλιξη που δεν συνάδει με την ιστορία και το πρόσωπο της ΔΕΗ.
    Γιατί η ΔΕΗ δεν αποτελεί τραπεζικό ίδρυμα για να κλείνει η να κατάσχει σπίτια.   
 
Κανελλόπουλος Θεόδωρος πρόεδρος Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πατρών - Αιγίου.
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου