27 Αυγ 2011

Φωτοβολταϊκά με το Σταγονόμετρο στα Νησιά Μας, Παρά το Ενδιαφέρον


Αναξιοποίητο παραμένει το φωτοβολταϊκό δυναμικό για 6 στα 10 ελληνικά νησιά, όσον αφορά τα οικιακά έργα. Από τα 58 μη διασυνδεδεμένα στο δίκτυο της ΔΕΗ νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο (συν τους Ωθονιούς) στα 37 δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα κιλοβάτ από φωτοβολταϊκά σε στέγες σπιτιών με βάση τα στατιστικά στοιχεία Αυγούστου 2011 της ΔΕΗ.

Από τα 37 νησιά στα οποία δεν υπάρχει μέχρι τώρα εγκατάσταση οικιακών συστημάτων, τα δίκτυα για τα 17 εμφανίζονται κορεσμένα στον πίνακα της ΔΕΗ. Πρόκειται για τα νησιά Αμοργό, Αρκοί Αστυπάλαια Γαύδος, Δήλος, Κάλυμνος Κάρπαθος, Κάσος, Κρήτη, Κύθνος, Λέσβος Λήμνος, Μαράθι, Σάμος, Σίφνος, Σκύρος και Σχοινούσα.


Σε νησιά όπου στο δίκτυο υπάρχει διαθεσιμότητα, καταγράφεται σημαντική ανταπόκριση, ακόμη και σε νησιά της άγονης γραμμής, ενώ συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ, έχουν εγκατασταθεί 10,242 μεγαβατ και έχουν κατατεθεί αιτήσεις για ακόμη 28,76 μεγαβάτ.

Τα πρωτεία κατέχει η Κρήτη, τόσο σε εγκαταστάσεις, όσο και σε επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και το δίκτυο εμφανίζεται κορεσμένο. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί περίπου 7.000 κιλοβάτ και έχουν γίνει αιτήσεις για 27.000 κιλοβατ. Στη Λέσβο που επίσης είναι κορεσμένο το δίκτυο έχουν εγκατασταθεί 17 κιλοβάτ και έχουν γίνει αιτήσεις για 180,στη Σάμο, τη Λήμνο, την Κάρπαθο και την Αστυπάλαια, που το δίκτυο εμφανίζεται κορεσμένο, ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί κανένα φωτοβολταϊκό, αλλά υπάρχουν αιτήσεις για 483 κιλοβάτ, 111 κιλοβάτ, 59 κιλοβάτ και 5 κιλοβάτ αντίστοιχα.

Σε άλλα νησιά που δεν υπάρχει πρόβλημα κορεσμού όπως στη Χίο έχουν εγκατασταθεί 1.423 κιλοβατ και υπάρχουν αιτήσεις για 171, στην Τήλο έχουν εγκατασταθεί 4 και υπάρχουν αιτήσεις για άλλα 12 κιλοβάτ, στη Σύρο έχουν εγκατασταθεί 391 κιλοβάτ και υπάρχουν αιτήσεις για 50 επιπλέον, στη Ρόδο 637 έχουν εγκατασταθεί και έχουν γίνει αιτήσεις για άλλα 347 κιλοβάτ, στην Πάρο 131 έχουν εγκατασταθεί και υπάρχουν αιτήσεις για 14 κιλοβάτ, στη Νάξο 322 έχουν εγκατασταθεί και τα αιτήματα ζητούν άλλα 5 κιλοβάτ, στη Λέρο περίπου 19 κιλοβάτ έχουν εγκατασταθεί και υπάρχουν αιτήσεις για άλλα τόσα και στην Κω έχουν εγκατασταθεί 127 κιλοβάτ και υπάρχουν αιτήσεις για 59 κιλοβάτ.

Στους Λειψούς το Μαράθι , τη Μεγίστη, την Ιο, την Κάσο, την Κίμωλο το Κουφονήσι, τη Θυρασιά, τη Θύμαινα, τον Αγιο Ευστράτιο (αν και ονομάζεται το πράσινο νησί), το Αγαθονήσι, την Αμοργό, την Ανάφη, τα Αντικύθηρα, την Αντίπαρο, τους Αρκούς, τη Γαύδο το Γυαλί, τη Δήλο, τη Δονούσα,την Ερεικούσα, τη Νίσυρο, τους Ωθονιούς, τη Σύμη τη Σχοινούσα, την Τέλενδο,τη Φολέγανδρο, τους Φούρνους, τη Χάλκη, τα Ψαρά, την Ψέριμο και τις Οινούσες ούτε υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά ούτε υπάρχει κατατεθειμένο ενδιαφέρον για μελλοντική εγκατάσταση.

Στην Ηρακλειά είναι εγκατεστημένα 5 κιλοβάτ αλλά δεν υπάρχουν αιτήσεις για νέα, και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά όπως η Μήλος με εγκατεστημένα 19 κιλοβάτ, η Μύκονος που είναι εγκατεστημένα 21 κιλοβάτ, η Σέριφος με περίπου 8 κιλοβάτ, η Σίκινος με 5 κιλοβάτ, η Σκύρος με 33 εγκατεστημένα κιλοβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου