29 Μαΐ 2012

Ραγδαίες εξελίξεις στη ΔΕΗ, προς διάσπαση η ΓΕΝΟΠ.


Ζοφερές είναι οι εξελίξεις στις τάξεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καθώς αντίπαλα στρατόπεδα βρίσκονται στα "μαχαίρια" με κατηγορίες εκατέρωθεν. Όλα αυτά την ώρα που βρίσκονται στον "αέρα" ζητήματα όπως το μέλλον του οργανισμού, η νέα τιμολογιακή πολιτική και οι προσπάθειες από τη διοίκηση για τις νέες συμβάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, Η ΓΕΝΟΠ με χθεσινή ανακοίνωσή της εξαπολύει σκληρή επίθεση στο σωματείο – μέλος της «Σπάρτακος» με αφορμή την απόφαση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής της μητρικής εταιρίας.



«Έχετε προσχωρήσει στο μνημονιακό στρατόπεδο γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις σας προβάλλονται από συγκεκριμένα μέσα», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ, «ακολουθείτε διαδικασίες σταλινικού τύπου προκειμένου να εξασφαλίσετε με ισχνές πλειοψηφίες – όπως έγινε πρόσφατα (24/5/2012) στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ- αποφάσεις που είναι τοις πάσι γνωστό ότι απορρίπτει το σύνολο των εργαζομένων που ο Σπάρτακος εκπροσωπεί», απαντά ο τελευταίος.

Είχε προηγηθεί τη Κυριακή επίθεση του «Σπάρτακου» προς τη ΓΕΝΟΠ όπου την κατηγορούσε ότι η σύμβαση που συμφώνησε με τη διοίκηση της ΔΕΗ δεν γίνεται δεκτή γιατί μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων σε μονάδες και ορυχεία, ενώ παράλληλα είχε αποστείλει εξώδικό στη διοίκηση Ζερβού καλώντας τον σε διαπραγμάτευση και να μην αποδεχθεί το κείμενο Φωτόπουλου.

Εν κατακλείδι το μόνο σίγουρο είναι πως η κόντρα αυτή θα συνεχιστεί καθώς βασίζεται μεταξύ άλλων και στα διάφορα προεκλογικά συμφέροντα. Πίσω από τις διαφωνίες των δύο πλευρών για την προς υπογραφή νέα συλλογική σύμβαση βρίσκονται τα διαφορετικά μισθολογικά συμφέροντα που έχουν διαμορφωθεί πλέον εντός ΔΕΗ μετά τη διάσπαση της επιχείρησης σε θυγατρικές. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσάπτουν στον Ν. Φωτόπουλο την επιδίωξη του για προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει και της νέας κατάστασης που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό. Ως γνωστόν εδώ και δύο χρόνια ο αντιμνημονιακός του λόγος είναι πύρηνος και ήταν κατά του έκτακτου φόρου (χαράτσι)
 Σε διάσπαση οδηγείται η ΓΕΝΟΠ, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικαλιστικά όργανα της χώρας που εκπροσωπεί 21.000 εργαζόμενους της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τινάζεται στον «αέρα» και η προσπάθεια για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση.

Η ΓΕΝΟΠ με χθεσινή ανακοίνωσή της εξαπολύει σκληρή επίθεση στο σωματείο – μέλος της «Σπάρτακος» με αφορμή την απόφαση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής της μητρικής εταιρίας.

Η Ομοσπονδία κατηγορεί το «Σπάρτακο» πως «προστίθεται στη λίστα των όσων επιτίθενται στη ΓΕΝΟΠ για τον ταξικό και αντιμνημονιακό της αγώνα». Κατά τη ΓΕΝΟΠ εκείνοι που της επιτίθενται είναι «όσοι θέλουν να ξεδιπλώσουν τις βρομοδουλειές τους σε βάρος της ΔΕΗ αλλά και σε όσους θέλουν να ξεπουλήσουν τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας». Κατηγορεί το «Σπάρτακο» για «υπονόμευση, αμφισβήτηση, φθορά και οικονομικό στραγγαλισμό της ΓΕΝΟΠ». Υποστηρίζει ότι «ο Σπάρτακος δεν καταβάλει εισφορές στην Ομοσπονδία με αποτέλεσμα η ΓΕΝΟΠ να χρωστά και να μην μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους της». Επιπλέον, κατηγορεί τον πρόεδρο του «Σπάρτακου» ότι ζήτησε να καταργηθούν τα οικογενειακά επιδόματα και τη μη πληρωμή των κλιμακίων των εργαζομένων, ενώ τον καταγγέλλει πως δε συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της για το ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το σωματείο «Σπάρτακος» απαντώντας χθες στη ΓΕΝΟΠ διερωτάται «τι κρύβεται πίσω από τη στάση της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ;» και κατηγορεί την ηγεσία της Ομοσπονδία πως «με σταλινικού τύπου διαδικασίες εξασφάλισε ισχνές πλειοψηφίες για την προώθηση της απόφασης να προχωρήσει σε συλλογική σύμβαση εργασίας με τη διοίκηση της ΔΕΗ».

Υπενθυμίζει ο «Σπάρτακος» ό,τι συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στο «χαράτσι» των λογαριασμών της ΔΕΗ και σημειώνει ότι η κατάληψη του Οκτωβρίου που έκανε η ΓΕΝΟΠ για τη μη έκδοση των λογαριασμών με το ειδικό τέλος ήταν ανώφελη αφού η εταιρία είχε βρει τρόπους να τους εκδώσει.

Επίσης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εισφορές ο «Σπάρτακος» λέει πως ήταν ο πρώτος που δέχτηκε την πρόταση της ΓΕΝΟΠ για παρακράτηση 2,35 ευρώ, αλλά όταν σταμάτησαν άλλοι σύλλογοι την απόδοσή τους, πήρε κι «εκείνος» την ίδια απόφαση».

Τέλος, σήμερα, η ΓΕΝΟΠ με νεότερη ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «η συλλογική σύμβαση εργασίας είναι στον αέρα» καταλογίζοντας ευθύνες στο «Σπάρτακο» και αποδίδοντας του προσπάθειες να διασπαστεί η ενότητα των εργαζομένων. Καλεί το σωματείο να ανακαλέσει το εξώδικό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου