5 Μαΐ 2012

Εντολή Τρόικας για αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιουλίου ζητά η Τρόικα ως προϋπόθεση για την έγκριση δανείου 350 εκατομμυρίων ευρώ. 
Δεσμευτικούς όρους, με βασικότερο την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιουλίου του 2012, θέτει η Τρόικα προκειμένου να εγκρίνει το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την ενίσχυση της ρευστότητας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", αφού μελέτησε σε βάθος το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και αναγνώρισε την κρισιμότητα της κατάστασης, η Τρόικα εμφανίζεται πρόθυμη να εγκρίνει το δάνειο των 350 εκατομμυρίων ευρώ προς ΛΑΓΗΕ και ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί και το δομικό μέρος του προβλήματος.
 
Αυτό, γιατί από τα στοιχεία που συνέλεξε, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο συγκυριακό και ταμειακό, αλλά δομικό και άρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο με πυροσβεστικά μέτρα.
Μαζί με το θέμα των τιμολογίων, η Τρόικα στις διαπραγματεύσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς για την έγκριση του δανείου έχει θέσει επίσης θέμα αντιμετώπισης του ελλείμματος της ΛΑΓΗΕ, επικεντρώνοντας στις υψηλές εγγυημένες τιμές για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Στο θέμα των τιμολογίων, η Τρόικα φαίνεται αδιαπραγμάτευτη για δύο λόγους.
Ο πρώτος συνδέεται με τη μελέτη των τελευταίων ανατιμήσεων που έγιναν, από την οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι από την αύξηση του 13% μόνο ένα ποσοστό 1% πήγε στη ΔΕΗ και άρα στην αγορά ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο κάλυψε τόκους και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, οπότε και μία  μικρή αύξηση της τάξης του 5% θα έδινε μεγάλη ανάσα στην αγορά.
Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με το πραγματικό και όχι ευκαιριακό άνοιγμα της λιανικής αγοράς, που χωρίς τιμολόγια που αντανακλούν το πραγματικό κόστος, δεν μπορεί να υπάρξει.
Κανείς, βεβαίως από την ελληνική πλευρά δεν μπορεί να υποστηρίξει με επιχειρήματα το αντίθετο, ειδικά μετά και την εξέλιξη που είχαν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής Energa και Hellas Power και τις επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔΕΗ και της ΛΑΓΗΕ.
Αυτό που ευλόγως προβληματίζει είναι το κόστος που θα έχει για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου