10 Μαΐ 2012

Λιγοστοί οι αγρότες που «φύτεψαν» φωτοβολταϊκά


Στο αρχείο 2.000 φάκελοι



Στο αρχείο ετοιμάζεται να βάλει η ΔΕΗ πάνω από 2.000 στάσιμους φακέλους αγροτικών κυρίως φωτοβολταϊκών.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια «ο φάκελός σας μπαίνει οριστικά στο αρχείο» άρχισαν από τον Απρίλιο να παραλαμβάνουν εκατοντάδες αγρότες αλλά και ιδιώτες των οποίων έχει λήξει η εξάμηνη διάρκεια των προσφορών για τους όρους σύνδεσης των φωτοβολταϊκών τους, αλλά στο μεταξύ δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ, αφού δεν έχουν καταβάλει τα ποσά για τα απαιτούμενα έργα δικτύου.

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα αφορά κυρίως αγρότες. Από τα 5.500 συνολικά αγροτικά φωτοβολταικά που έχουν πάρει μέχρι σήμερα προσφορές σύνδεσης έχουν κατασκευαστεί και λειτουργήσει μόλις τα 200! Τα νούμερα αποδεικνύουν τη φούσκα των αγροτικών φωτοβολταϊκών που δημιουργήθηκε το 2010, όταν και υπό την πίεση της ΠΑΣΕΓΕΣ, καλλιεργήθηκαν ελπίδες στους αγρότες να «φυτέψουν» μαζικά φωτοβολταϊκά στα χωράφια τους για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Στόχος της ΔΕΗ είναι μέσα στους επόμενους μήνες να έχει ταχυδρομήσει πάνω από 2.000 επιστολές σε κατόχους προσφορών σύνδεσης, η διάρκεια των οποίων - μαζί με τις όποιες παρατάσεις - έχει οριστικά λήξει. Η επιχείρηση «αρχειοθέτηση» αποσκοπεί στο να απελευθερωθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος προς όφελος έργων που έχουν πιθανότητες υλοποίησης, αφού η ΔΕΗ θεωρεί ότι οι συγκεκριμένοι φάκελοι για οικονομικούς κυρίως λόγους των κατόχων τους δεν πρόκειται να μετουσιωθούν ποτέ σε επένδυση, όπως συμβαίνει με το μεγαλύτερο αριθμό αγροτικών φωτοβολταϊκών.
Παρά την παράταση, πρώτα τριών μηνών και εν συνεχεία άλλων δύο το 2011 στους αγρότες με προσφορές σύνδεσης προκειμένου να προσκομίσουν στη ΔΕΗ τις εγγυητικές επιστολές και τα απαιτούμενα ποσά για τα έργα δικτύου, ένα πολύ μεγάλο μέρος λόγω κυρίως αδυναμίας χρηματοδότησης από τις τράπεζες δεν ανταποκρίθηκε. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% από τους 5.500 δεν προσήλθαν για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 09 Μαΐου 2012 από tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου