16 Μαΐ 2012

ΡΑΕ: Η ΔΕΗ είναι "φάουλ" απέναντι στη Χαλυβουργία.



Η ΔΕΗ δεν διαπραγματεύτηκε τα νέα τιμολόγια ως όφειλε και παράλληλα δεν τηρεί τις βασικές αρχές τιμολόγησης που προβλέπονται από το νόμο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η 35σέλιδη η καταδικαστική για τη ΔΕΗ απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για την πολύκροτη διένεξη μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Για την υπόθεση είχε προσφύγει στη ΡΑΕ η Χαλυβουργία Ελλάδος. 
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά ανοιχτές υποθέσεις που εκκρεμούν μεταξύ της ΔΕΚΟ και μεγάλων βιομηχανικών πελατών υψηλής τάσης και το αναλυτικό σκεπτικό της θεωρείται ότι αποτελεί ένα είδος πιλότου, ενόψει των ανάλογων αποφάσεων που αφορούν συνολικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη ραχοκοκαλιά της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας, που αποτελείται κυρίως από τις επιχειρήσεις που προμηθεύονται ρεύμα στην υψηλή τάση.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση η Χαλυβουργία Ελλάδος είχε υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ προχώρησε χωρίς διαπραγμάτευση και συμφωνία, στην εφαρμογή αυξήσεων 10% τον Ιούλιο του 2008, ενώ παρά τις οχλήσεις δεν προσήλθε για διαπραγμάτευση όπως όριζε η σχετική υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση των τιμολογίων υψηλής τάσης. Από την πλευρά της η ΔΕΗ υποστήριξε ότι η Χαλυβουργία έμπρακτα αποδέχθηκε την αναπροσαρμογή των τιμών καθώς κατέβαλε τις οφειλές της μέχρι το τέλος του 2009 και τονίζει ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να οδηγήσει σε τιμές κάτω του κόστους.

Ωστόσο στην απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της ΔΕΗ για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη Χαλυβουργία και επιπρόσθετα η επιχείρηση δεν κατάρτισε εξατομικευμένα τιμολόγια ως όφειλε. Όπως ειδικότερα αναφέρει η απόφαση δεν κατατέθηκαν σαφείς, ρητές και έγγραφες προτάσεις «με σαφή, ρητά και πλήρη στοιχεία, με εξατομικευμένα χαρακτηριστικά ανά κατηγορία Πελατών, φέροντας διακριτές χρεώσεις, ανά κατηγορία πελατών, υπολογίζοντας εξατομικευμένα χαρακτηριστικά ακόμα και στην ίδια κατηγορία πελατών, το πραγματικό και όχι το λογιστικό κόστος της επιχείρησης».

Ως  προς την άποψη της ΔΕΗ ότι η Χαλυβουργία είχε αποδεχθεί πληρώνοντας τα τιμολόγια μέχρι το 2009 τη νέα σύμβαση, η απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κάποιου είδους ανοχή, του «μονομερώς αυξημένου τιμολογίου».  Πλην όμως, εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ και της μειονεκτικότερης θέσης της Χαλυβουργίας, δεν θεμελιώνεται παράβαση από μέρους της δεύτερης.

Επίσης η ΡΑΕ διαπιστώνει τη μη τήρηση από τη ΔΕΗ των Βασικών Αρχών Τιμολόγησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, που προβλέπει ο κώδικας προμήθειας σε όλα τα στάδια, δηλαδή κατά την πρόταση, τη διαπραγμάτευση, την αποδοχή, την κατάρτιση και την τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας.

Στην απόφασή της η ΡΑΕ απευθύνει σύσταση στη ΔΕΗ  να προχωρήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Χαλυβουργία, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία επί των χρεώσεων. Στη συμφωνία αυτή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά φορτίου της Χαλυβουργίας και οι επενδύσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να προσαρμοστεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων Χαλυβουργίας στη δομή του προηγούμενου (ρυθμιζόμενου) τιμολογίου της ΔΕΗ, που πλέον δεν ισχύει. Επίσης η νέα σύμβαση τονίζεται ότι θα πρέπει να αντανακλά τους όρους που θα συμφωνηθούν στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, μέσα σε διάστημα 3 ημερών από την απόφαση. 

Σε περίπτωση τέλος που δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε η ΡΑΕ θα επανεξετάσει αυτεπαγγέλτως την επιβολή προσωρινών μέτρων. Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΡΑΕ μπορεί να προσβληθεί δικαστικά στο διοικητικό Εφετείο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου