18 Σεπ 2011

Υπολογίστε την έκτακτη εισφορά ακινήτων - Πίνακες και παραδείγματα

Αύξηση έως και 25% στην έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανάλογα με την παλαιότητά τους. Ποιοι θα πληρώσουν, πόσα και πότε θα καταβάλλουν και ποιοι εξαιρούνται της εισφοράς
Στο τελικό σχέδιο της κυβέρνησης η μέγιστη δυνατή εισφορά που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαμορφώνεται στα 20 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 10 ευρώ που είχε ανακοινώσει αρχικώς ως πλαφόν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος.
 
Οι τελικές αποφάσεις
Με βάση το τελικό σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα προκύπτουν τα εξής:
- Η έκτακτη εισφορά θα κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 20 ευρώ το τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου
- Η καταβολή της θα γίνει σε 2 δόσεις για το 2011 και σε 4 δόσεις για το 2012.
- Σε περιπτώσεις ενοικιαζόμενων χώρων, το τέλος θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, αλλά θα καταβάλλεται από το χρήστη. Στη συνέχεια θα γίνεται συμψηφισμός με τα ενοίκια.
- Εξαιρούνται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα καταβάλλουν 0,5 ευρώ ανά τ.μ. ανεξάρτητα από την περιοχή και την παλαιότητα του ακινήτου.
- Σε περίπτωση μη καταβολής της εισφοράς θα κόβεται η ηλεκτροδότηση.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Η τιμή ζώνης και τα τ.μ. που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς αναγράφονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.  
Ποιοι εξαιρούνται (Δείτε αναλυτικούς πίνακες)
Οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από το γενικό κανόνα και εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή οι εξής:
- Πολύτεκνοι
- Μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι αλλά μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα του 2010 έως 8.000 ευρώ.
- Ανάπηροι
Όμως, ακόμη και αν κάποιος από τους φορολογούμενους πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν θα ενταχθεί στο χαμηλό συντελεστή στις εξής περιπτώσεις:
1ον. Εάν το ακίνητό του βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ.
2ον. Εφόσον διαθέτει ακίνητο άνω των 200 τ.μ., τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα πέραν του ορίου αυτού θα φορολογούνται με τους υψηλότερους συντελεστές.
Ερωτήσεις – απαντήσεις
1. Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;
Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς.
Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
2. Έχει ληφθεί πρόνοια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους, επιδοτουμένου ανέργους και ανάπηρους;
Φυσικά. Είναι προφανές ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το τέλος να είναι απολύτως αναλογικό.
Ειδικότερα, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.
3. Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;
Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα:

4. Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους;
Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ταυτίζονται με τις απαλλαγές που προβλέπονται στο νόμο (παρ. 7, άρ. 24, ν. 2130/1993).
Συγκεκριμένα δεν θα καταβάλλουν έκτακτη εισφορά ακίνητα που ανήκουν:
α)   Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις  ή εκμεταλλεύσεις.
β)   Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
γ)  Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση  δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
δ)    Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.
ε)  Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες  του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`) «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως  και κωδικοποιήσεως  των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά  αποδεδειγμένα  σκοποί εθνωφελείς  ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.
στ) Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί  από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών  τους σκοπών.
ζ)   Στα ξένα  κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται  για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.
η)   Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και
θ)   Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:

-  Ως  δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)

- Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν  εισόδημα.
-  Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
ι)    Τα κτίσματα  που βρίσκονται  εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.
5. Σε τι είδους ακίνητα επιβάλλεται το τέλος;
Επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α. (άρ. 24, ν. 2130/1993).
Με την εφαρμογή δέκα συντελεστών, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτίρια.
7. Πώς εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του τέλους;
Το θέμα της εισπραξιμότητας του τέλους κατέστησε επιβεβλημένη την ανάγκη επιβολής του με βάση τα δεδομένα των μηχανογραφικών καταστάσεων της ΔΕΗ.
8. Πώς καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;
Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.
9. Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν καταβληθεί το τέλος;
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί  προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν  στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του.
Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή  ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα  με τις διατάξεις  του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). 
Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

Ποιοι εξαιρούνται (Δείτε αναλυτικούς πίνακες)

Πόσα θα πληρώσουν όσοι δικαιούνται μειωμένη έκτακτη εισφορά ακινήτων - Αναλυτικοί πίνακες

Πολύτεκνοι, άνεργοι που δε λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ και ανάπηροι θα καταβάλλουν μειωμένη έκτακτη εισφορά για ακίνητα έως 200 τ.μ. με τιμή ζώνης που δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από το γενικό κανόνα και εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή οι εξής:
  • Πολύτεκνοι
  • Μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι αλλά μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα του 2010 έως 8.000 ευρώ.
  • Ανάπηροι

Η εξαιρέσεις των εξαιρέσεων
Όμως, ακόμη και αν κάποιος από τους φορολογούμενους πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν θα ενταχθεί στο χαμηλό συντελεστή στις εξής περιπτώσεις:
1ον. Εάν το ακίνητό του βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ. (Βλέπε ΕΔΩ για τις αναλυτικές χρεώσεις)
2ον. Εφόσον διαθέτει ακίνητο άνω των 200 τ.μ., τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα πέραν του ορίου αυτού θα φορολογούνται με τους υψηλότερους συντελεστές.
Η επιβάρυνση για ακίνητα άνω των 200 τ.μ.
Όπως προαναφέρθηκε, ακόμη και αν κάποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, θα κληθεί να καταβάλλει την κανονική έκτακτη εισφορά αν διατηρεί ακίνητο άνω των 200 τ.μ., για τα επιπλέον τετραγωνικά αυτού του ορίου.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας Κυρίες & Κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων, εξασφαλισμένου και ακάλυπτου δανείου και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447360502110 και λάβετε απάντηση στη στιγμή.

    Ένα δάνειο από μια πραγματοποιήσιμη και ικανή εταιρεία είναι αυτό που χρειάζεστε για να πετύχετε τους στόχους σας. Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    * Μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο οποτεδήποτε, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών από την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
    * Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή ηλεκτρονική εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης οικονομικών. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
    Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447360502110

    Οι μεσάζοντες/σύμβουλοι/μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα εργαστούμε μαζί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή