Το νομικό του οπλοστάσιο προετοίμασε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιχειρούμενη συνεργασία της ΔΕΗ με τη Silcio του ομίλου Κοπελούζου.
Τα βασικά επιχειρήματα του κύριου εκφραστή του κλάδου, ότι η συνεργασία των δύο φορέων θα δημιουργήσει νέο μονοπώλιο και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο των οικιακών φωτοβολταϊκών, βρίσκουν πλέον και νομική διατύπωση στη γνωμοδότηση της δικηγόρου Παναγιώτας Ξυλάκη, η οποία στηρίχθηκε στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Γνωμοδότηση η οποία τέθηκε ήδη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη διάθεση των μελών του για να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες, καθώς ο ίδιος ο Σύνδεσμος δεν έχει το λεγόμενο "έννομο συμφέρον".
Κατόπιν της γνωμοδότησης αυτής, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το ΔΣ του ΣΕΦ αποφάσισε να στείλει νέα επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό,γνωρίζοντας του εκ νέου τις επιφυλάξεις του συνδέσμου σε σχέση με την αλλοίωση του ελεύθερου ανταγωνισμού από την πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην προώθηση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση.
Μετά από σειρά νομικών επιχειρημάτων και ανάλυση της νομολογίας του ΕΔ, η γνωμάτευση καταλήγει στο ότι «οι επιχειρηµατικές κινήσεις που περιέχονται στο Μνηµόνιο Συνεργασίας είναι από την οπτική γωνία του Δικαίου Ελεύθερου Ανταγωνισµού προβληµατικές σε ορισµένα σηµεία». Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ κατέχει στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ποσοστό άνω του 95%, συνεπώς αδιαμφισβήτητα δεσπόζουσα θέση. Η θέση της αυτή είναι δυνατό να επηρεάσει και τη θέση της στην αγορά παραγωγής και εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων, στην οποία εισέρχεται με τις εν λόγω συμφωνίες, εφόσον πρόκειται για συναφείς αγορές».
Ακόμη επισημαίνει ότι, «ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει, εφόσον προβλεφθεί από τη συμφωνία, η όποια χρήση του σήματος της ΔΕΗ και συνολικά η όποια συνύφανση επιχειρηθεί μεταξύ των νέων επιχειρήσεων και της ΔΕΗ».
Τέλος, η γνωμοδότηση τονίζει ότι «από επιχειρηματικής και επενδυτικής απόψεως, η αγορά των φωτοβολταϊκών, παρουσιάζει τα τελευταία έτη ραγδαία αύξηση, παρά την εν γένει δυσμενή οικονομική συγκυρία. Περαιτέρω, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει τεθεί ως ειδικός δεσμευτικός στόχος δημοσίου συμφέροντος (άρθρο 1, Ν. 3468/2006). Ως εκ τούτου, η εξασφάλιση ενός υγιούς επενδυτικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντος είναι αναμφισβήτητα σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και επιβάλλει να αποφευχθούν οποιαδήποτε εμπόδια στον ανταγωνισμό στην αγορά αυτή».
Σημειώνεται ότι το μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ-Silcio, το οποίο αποκάλυψε το euro2day, προβλέπει είσοδο της ΔΕΗ με 49% στο εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών στη ΒΙΟΠΕ Πάτρας, αλλά και την απόκτηση του 49% σε κοινή εμπορική εταιρεία λιανικών πωλήσεων η οποία θα δημιουργηθεί και στην οποία θα παραχωρήσει το σήμα της.
Η εταιρεία αυτή θα αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων πανελλαδικά, τα οποία θα προσφέρουν στους καταναλωτές οικιακά φωτοβιολταϊκά, αλλά και κάθε είδους υπηρεσία που σχετίζεται με τη ΔΕΗ (εξοφλήσεις λογαριασμών, διεκπεραιώσεις υποθέσεων κ.λπ).
Ας σημειωθεί δε ότι η ΔΕΗ είναι κύριος του δικτύου που συνδέονται τα φωτοβολταϊκά, ενώ επιπλέον και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, είναι ο φορέας με τον οποίο υποχρεωτικά συναλλάσσεται όποιος θέλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά μικρής ισχύος στην στέγη του.
Τέλος, σε ότι αφορά στην εξέλιξη της συμφωνίας ΔΕΗ-Silcio, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος του due diligence.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου