Ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό, όπως το ρεύμα, φαίνεται ότι αποτελεί είδος πολυτελείας για πολλούς Γερμανούς. Οι αυξανόμενες χρεώσεις και τα στάσιμα εισοδήματα βυθίζουν πολλά νοικοκυριά στο σκοτάδι.
Η Χάικε περνάει τις τελευταίες μέρες χωρίς φως και ηλεκτρικές συσκευές στο διαμέρισμά της. Λόγω αδυναμίας της να πληρώσει το λογαριασμό η εταιρεία παροχής της έκοψε το ρεύμα.
Η περίπτωση της Χάικε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό καταδεικνύουν στοιχεία που συνέλεξε η Κεντρική Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, σύμφωνα με τα οποία περίπου 600.000 νοικοκυριά στερούνται κάθε χρόνο το ηλεκτρικό επειδή αδυνατούν να καλύψουν τα καλύψουν τα έξοδα κατανάλωσης.
Αισθητή αύξηση των χρεώσεων
Το γεγονός εξηγείται αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε εντός του 2011 κατά 10%. Εξέλιξη που αιτιολογούν πολλές εταιρίες παροχής ρεύματος στη βάση της ενεργειακής στροφής, η οποία προβλέπει σταδιακή απόσυρση από την πυρηνική ενέργεια.
Αυτοί που πλήττονται περισσότερο από διακοπές ρεύματος είναι εύλογα οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η Μπίργκιτ Χέλντγκεν από την Ένωση Καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος διαβίωσης στη Γερμανία έχει αυξηθεί αισθητά, χωρίς να γίνει παράλληλη αύξηση των εισοδημάτων.
Ένα «κοινωνικό τιμολόγιο» προτείνει ως βοήθημα η Ουλρίκε Μάσερ, πρόεδρος του Κοινωνικού Συνδέσμου vdK. «Εφόσον οι μεγάλες εταιρείες παροχής ρεύματος είναι σε θέση να κάνουν εκπτώσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν και στα φτωχά νοικοκυριά εκπτώσεις κοινωνικού χαρακτήρα» σημειώνει.
Στην παγίδα του χρέους
Πιο εύκολα αντεπεξέρχονται με την πρώτη ματιά όσοι άνεργοι λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα από το κράτος. Αυτό τους καλύπτει τα έξοδα για το ρεύμα και τη θέρμανση. Ωστόσο τα προβλήματα αρχίζουν όταν έρθει ο πρώτος απρόσμενα φουσκωμένος λογαριασμός. Τότε αναγκάζονται να ζητήσουν δάνειο από την Υπηρεσία Ευρέσεως Εργασίας, το οποίο αποπληρώνεται μέσω κρατήσεων ύψους 10% από το μηνιαίο επίδομα που λαμβάνουν. Πολλοί οδηγούνται με αυτό τον τρόπο βαθμιαία στην παγίδα του χρέους.
Αρκετοί πολίτες που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το ρεύμα δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ανοίξουν τους φακέλους με λογαριασμούς και προειδοποιήσεις εξόφλησης.
Η Μπίργκιτ Χέλντγκεν λέει ότι «έχει διαπιστωθεί ότι είναι κυρίως οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ντρέπονται να παραδεχθούν το γεγονός ότι δεν αντεπεξέρχονται οικονομικά, κλείνουν μάτια τους και δε ζητούν βοήθεια». Η κυρία Χέλντγκεν κάνει γι’ αυτό το λόγο έκκληση στις εταιρείες παροχής ρεύματος να συστήνουν στους ασυνεπείς πελάτες τους να ζητούν συμβουλευτική στήριξη. Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών προσφέρει, όπως λέει, τη στήριξή της σε αυτούς τους ανθρώπους. Από συμβουλές αναθεώρησης του προϋπολογισμού ενός νοικοκυριού, μέχρι τον εντοπισμό των «ένοχων» ηλεκτρικών συσκευών υψηλής κατανάλωσης ρεύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου