Μεταξύ των υποχρεώσεων της κυβέρνησης που θα εκλεγεί είναι να ανοίξει η ΔΕΗ ένα μέρος του λιγνιτικού πεδίου σε τρίτους χωρίς διακρίσεις» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σε ερώτημα για το αν η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ θα επιτρέψει κάτι τέτοιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: Το ζήτημα δεν είναι αν θα επιτρέψει ή όχι η ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ, το ζήτημα είναι ότι η χώρα έχει αναλάβει μια υποχρέωση, είμαστε στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αποφάσεις αυτές θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και ταυτοχρόνως έχουμε μιλήσει και για την είσοδο στρατηγικού επενδύτη στα δίκτυα λιγνίτη»
Παράλληλα, τόνισε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού μπαίνει πάνω στο τραπέζι και θα υλοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. «Δεν θα αποδεχτώ το ότι οποιεσδήποτε συμπεριφορές δικές μου ή του κ. Παπανδρέου οδήγησαν την ΔΕΗ στην σημερινή κατάσταση. Να σας θυμίσω ότι το 2008- πριν εμάς- η ΔΕΗ είχε ζημίες περίπου 1 δισ. ευρώ. Το 2009 είχε κέρδη, το 2010 είχε κέρδη μικρότερα. Η ΔΕΗ τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει μια πρωτοφανή μείωση του μισθολογικού της κόστους κατά περίπου 40%».
Ερωτηθείς αν έπρεπε να πάνε πιο γρήγορα στο κλείσιμο κάποιων Οργανισμών είπε ;«Ναι και εγώ θα ήθελα να πάμε πιο τολμηρά αλλά νομίζω ότι είναι άδικη η κριτική ότι επικεντρώσαμε υπερβολικά στον ιδιωτικό τομέα και στην φορολόγησή του. Η πραγματικότητα είναι ότι όταν έχεις ένα τεράστιο έλλειμμα προσπαθείς να το μειώσεις κάνοντας παρεμβάσεις από όλες τις πλευρές και οι παρεμβάσεις αυτές αναγκαστικά δεν πιάνουν μόνο το σκέλος των δαπανών αλλά πιάνουν και το σκέλος των εσόδων με τις γνωστές αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών οι οποίες έγιναν την τελευταία διετία. Οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί εάν η χώρα μας είχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάνει μια σωστή πολιτική που τώρα έχει ξεκινήσει και γίνεται, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Για το αν επιμένει στο σχέδιο για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «ο σχεδιασμός παραμένει δεν μπορούμε να φορτώσουμε μια περιοχή της Αττικής με όλα τα απόβλητα από την άλλη υπάρχουν έξυπνες λύσεις. Για παράδειγμα στην Κερατέα έχουμε βρει μια εναλλακτική χωροθέτηση η οποία απεμπλέκει το πρόβλημα, είναι αποδεκτή από την τοπική κοινωνία και προχωράμε με αυτή την εναλλακτική λύση η οποία λύνει το πρόβλημα. Υπάρχουν λύσεις αρκεί να είμαστε ανοιχτοί και να μιλήσουμε στους πολίτες και να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου