5 Μαρ 2012

Προς ενοποίηση των φόρων ακινήτων



Επιταχύνεται η εφαρμογή του σχεδίου ενοποίησης της φορολογίας των ακινήτων, με τη συγχώνευση τακτικών και έκτακτων φόρων και τελών που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, ενώ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο που επιβάλλει η τρόικα θα αυξήσει περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση των κατόχων ακινήτων.

Ταυτόχρονα «επί θύραις» βρίσκεται και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και γενικά των εκτός σχεδίου εκτάσεων, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων εσόδων, που όμως θα επιβαρύνει εκατομμύρια ιδιοκτητών. Η σχετική πρόταση έχει τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα και διαπιστώνεται συναίνεση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που προεξοφλεί και την εφαρμογή τους, αν παραμείνει η ίδια κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο ή συνεργαστούν ξανά στην επόμενη Βουλή σε περίπτωση εκλογών. Το μνημόνιο, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο, που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί στους επόμενους μήνες, με τη συνεργασία των δύο κομμάτων και θα ψηφιστεί από την παρούσα ή την επόμενη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ώριμη την πρόταση για την ενοποίηση των φόρων ακινήτων, ώστε να προκύψει ένας φόρος για όλα τα ακίνητα που κατέχει κάθε φορολογούμενος, αλλά με τη φορολογική επιβάρυνση να παραμένει στα ίδια επίπεδα ή να αυξηθεί, καθώς η τρόικα δεν επιτρέπει «ελαφρύνσεις».
Η πρόταση προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα απορροφήσει:
- Το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα ή «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών», το οποίο επιβάλλεται σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, χωρίς αφορολόγητο όριο με συντελεστές που κλιμακώνονται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Για το 2011 πληρώθηκε σε δύο δόσεις, για το 2012 θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ για το 2013 ίσως καταργηθεί ως αυτούσιο τέλος και να ενταχθεί στο ενιαίο τέλος. Το τέλος μέσω ΔΕΗ αποδίδει περίπου 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο.
- Το Φόρο Ακίνητη Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κατοικίες και λοιπά κτίσματα, καθώς και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, αποδίδει περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι δύο φόροι θα ενοποιηθούν σε έναν ενιαίο, για τους οποίους θα εκδίδεται ένα εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά τα έσοδα θα είναι στο ίδιο επίπεδο, με εκείνα που εισπράττονται σήμερα από ΕΕΤΗΔΕ και ΦΑΠ, ενώ στόχος είναι η ενοποίηση των δύο φόρων να γίνει από το 2013. Ομως, ταυτόχρονα προβλέπεται ότι ο νέος «ενιαίος» φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα και στα εντός σχεδίου ακίνητα, αλλά θα επεκταθεί η εφαρμογή του και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, τα οποία σήμερα δεν φορολογούνται. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν θα τεθεί αφορολόγητο όριο από το νέο φόρο. Η επιβάρυνση θα αυξηθεί περαιτέρω με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο, καθώς, όπως αναφέρει το μνημόνιο, «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς». Εφόσον τελικά αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές, θα παρασύρουν ανοδικά περισσότερους από 20 φόρους και τέλη.
Το ΕΕΤΗΔΕ
Η διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος μέσω της ΔΕΗ κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας αφαιρώντας ένα ακραίο μέτρο πίεσης που χρησιμοποίησε προς τα νοικοκυριά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τα εξαναγκάσει να το πληρώσουν. Αυτό σημαίνει πλέον ότι η ΔΕΗ θα αποστέλλει στη ΓΓΠΣ κάθε δίμηνο δύο λίστες. Μία με τα στοιχεία όσων πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ και μία με όσους δεν το πλήρωσαν, αλλά χωρίς να κόβει το ρεύμα. Το ΥΠΟΙΚ εναντίον όσων δεν πλήρωσαν το τέλος θα λαμβάνει μέτρα στο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους φόρους, με κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων ή και ποινικές διώξεις για μεγάλα ποσά.
Ευκολίες πληρωμής από τις ΔΟΥ
Για τη διευκόλυνση όσων δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος στις δόσεις που ορίζονται προβλέπεται διευκολύνσεις οι οποίες παρέχονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, η οποία είναι αρμόδια για φορολογία του εισοδήματος, εξετάζει εάν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ΕΕΤΗΔΕ είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και αν η καταβολή του τέλους θα θέσει εν όψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και το βαρύνει φορολογικά. Επίσης, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της περίπτωσης αυτής, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά. Σε κάθε περίπτωση ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα. Κατά της απόφασης του προϊσταμένου της ΔΟΥ μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης στον αιτούντα, η οποία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή, που θα συσταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Κόντρα για τις αναβολές στις δηλώσεις και το ΕΤΑΚ
«Ξεπερνούν κάθε όριο οι επικίνδυνες μεθοδεύσεις του κ. Βενιζέλου και του κόμματός του, που στην προσπάθειά τους να διασωθούν πολιτικά, μεταθέτουν, ακόμα και την είσπραξη των φόρων για μετά τις εκλογές», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης. «Δείτε τι γίνεται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και για πότε τις μετέφεραν. Δέστε τι γίνεται με το ΕΤΑΚ του 2009, το ΦΑΠ του '10 και του '11, που ενώ είναι έτοιμα δεν τα στέλνουν. Και όλα αυτά για να φορτώσουν τα λάθη τους στην επόμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, σε βάρος της χώρας μας», πρόσθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ιωάννης Βρούτσης επιμένει στο συγκεκριμένο θέμα από τις 29 Φεβρουαρίου με αφορμή τη γνωστοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών για παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Την ημέρα εκείνη σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας είχε επισημάνει ότι «η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει παράταση στις ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2012, ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας. Επιβεβαιώνει την πλήρη διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών».
Ακόμα στη δήλωσή του είχε τονίσει ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του υπουργείου, που οι χρόνοι υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετατοπίζονται εξαρχής προς το τέλος του πρώτου εξάμηνου του έτους». Οπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, «στην πράξη αυτό σημαίνει κατάρρευση των εσόδων, αφού μετατοπίζεται χρονολογικά ο προγραμματισμός της είσπραξής τους. Την ώρα που η χώρα αγωνίζεται για την επίτευξη των πολύ δύσκολων στόχων που της έχουν τεθεί, οι ιθύνοντες του υπουργείου φαίνεται να μην έχουν ακόμη -μετά από 2,5 χρόνια- συνειδητοποιήσει την ευθύνη του ρόλου τους».
Καταλήγοντας είχε επισημάνει ότι «η πρωτοφανής μετατόπιση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί "φιάσκο" για τον κ. Βενιζέλο, που θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί και υπόνοιες για πιθανά εκλογικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της χώρας, εξέλιξη για την οποία κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να απαντήσουν».
Κατασχέσεις και ποινικές διώξεις
Το ΥΠΟΙΚ εναντίον όσων δεν πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ θα λαμβάνει μέτρα στο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους φόρους, με κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων ή και ποινικές διώξεις για μεγάλα ποσά.
Νόμος μέχρι τον Ιούνιο
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο, που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί στους επόμενους μήνες, με τη συνεργασία των δύο κομμάτων και θα ψηφιστεί από την παρούσα ή την επόμενη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου