5 Οκτ 2012

Να απελευθερωθούν τα τιμολόγια, ζήτησε η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ.


ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙ

Υπέρ της πλήρους και ουσιαστικής απελευθέρωσης των τιμολογίων προμήθειας σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και σε όλες τις τάσεις τάσσεται η ΔΕΗ.

Πρόταση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκε από τη ΔΕΗ για την απελευθέρωση των τιμολογίων του ρεύματος το αργότερο έως το τέλος του Ιουνίου του 2013, όπως προβλέπεται από τους όρους του Μνημονίου με την τρόικα.
Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, που παράλληλα προτείνει μέτρα «για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας»: «η σημερινή προβληματική λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ (αλλά και άλλων φορέων της αγοράς), σε σημείο μάλιστα που να απειλείται η βιωσιμότητα της επιχείρησης και, ως εκ τούτου, του συνόλου του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. 


Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός στις διάφορες δραστηριότητες της αγοράς είναι η πλήρης και ουσιαστική, απελευθέρωση των τιμολογίων προμήθειας σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και σε όλες τις τάσεις (δηλ. χωρίς ρυθμιστικές παρεμβάσεις, παρά μόνο για τις ειδικές κατηγορίες “ευάλωτων” καταναλωτών οι οποίες καλύπτονται από τις ΥΚΩ)».
Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ στο ίδιο κείμενο που κατατίθενται οι απόψεις της για το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού, καταγράφει για πρώτη φορά τις θέσεις της για την αγορά λιγνίτη μετά την απόφαση του ευρωδικαστηρίου που ακύρωσε τα αναγκαστικά μέτρα της Επιτροπής (πωλήσεις μονάδων).  Ειδικότερα για την πλήρη απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η λιανική αγορά και να απελευθερωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2013 τα τιμολόγια της λιανικής.
Για να υπάρξει η απελευθέρωση θα απαιτηθούν παρεμβάσεις και μεταβατικά μέτρα για να διατηρηθεί η ισορροπία εσόδων και δαπανών στην παραγωγή και εμπορία. Η ΔΕΗ τάσσεται λοιπόν υπέρ της παραχώρησης ισχύος μονάδων της σε τρίτους προμηθευτές μέσα από διαφανείς μηχανισμούς όπως οι δημοπρασίες εικονικών σταθμών παραγωγής (VPPs). Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η εφαρμογή των εικονικών δημοπρασιών έχει το πλεονέκτημα ότι αποκαλύπτει μέσα από τη δημοπρασία / διαπραγμάτευση την πραγματική αξία της προς πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης οι δημοπρασίες πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες προορισμού προς τους τελικούς καταναλωτές.
Εξάλλου, η ΔΕΗ δηλώνει ότι συμφωνεί απολύτως με την πρόταση της ΡΑΕ για μείωση της εξαντλητικής φορολόγησης που εφαρμόζεται σήμερα στην ηλεκτρική ενέργεια (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά, ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου