22 Μαρ 2012

"Παράπλευρες απώλειες" από τη φόρμουλα για τις ΥΚΩ


Το προσωρινό «μπλοκάρισμα» του συζητούμενου διακανονισμού ανάμεσα στο ΔΕΣΜΗΕ και τις εταιρείες Energa και Hellas Power, έχει προκαλέσει η προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ να φέρει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των ΥΚΩ που απασχολεί τη ΔΕΗ. Και τούτο διότι ενόψει της ρύθμισης, έχουν παγώσει οι διαδικασίες επιστροφής προς τις εταιρείες των 80 εκατ. ευρώ βάσει της γνωστής απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε παράνομη την επιβολή των ΥΚΩ.


Βεβαίως η επιστροφή αυτή, όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του διαχειριστή, δεν επρόκειτο να γίνει «με μετρητά», αλλά θα αποτελούσε ένα από τα δεδομένα του διακανονισμού των θεμάτων που εκκρεμούν. Στα εκκρεμή θέματα ανάμεσα στις δύο πλευρές (ΔΕΣΜΗΕ και εταιρείες) είναι, αφενός μεν οι οφειλές των εταιρειών προς το ΔΕΣΜΗΕ από την αγορά ενέργειας, αφετέρου δε οι αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις των εταιρειών για διάφορα θέματα (ΥΚΩ για τις οποίες υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ, αλλά και υπερχρέωση της κατανάλωσης των πελατών των δύο εταιρειών, μη υπολογισμός της παραγωγής ΑΠΕ στη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, λάθη στη φόρμουλα υπολογισμού των μονάδων δευτερεύουσας εφεδρείας, επιβάρυνση των εταιρειών λόγω της απεργίας της ΔΕΗ κ.λπ.).
Νομική αμφισβήτηση
Σοβαρές νομικές πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι η περίπτωση της απόφασης του ΣτΕ για τις δύο εταιρείες δεν έχει καμία σχέση με δικαιώματα πελατών έναντι της ΔΕΗ. Λένε δηλαδή ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία βάση στο να εγερθούν αξιώσεις πελατών της ΔΕΗ καθώς η εταιρεία δεν υποχρεούται να καταβάλει στους πελάτες της τις ΥΚΩ που λογιστικά και μόνο ανέγραφε στους λογαριασμούς της, διότι δεν πρόσθετε τη δαπάνη αυτή, όπως είχε το δικαίωμα από το νόμο, στην τιμή της Κιλοβατώρας.
Πρακτικά, αυτό που υποστηρίζει η νομική αυτή άποψη είναι ότι η ΔΕΗ είχε το δικαίωμα να ανακτά το κόστος των χρεώσεων ΥΚΩ από τους πελάτες της, αλλά δεν το έκανε, διότι θεωρούσε ότι η καθοριζόμενη από το υπουργείο τιμή της Κιλοβατώρας περιλάμβανε και τις επιβαρύνσεις που είχε η ίδια η ΔΕΗ  από τις ΥΚΩ.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπόλοιποι προμηθευτές κατέβαλλαν στο ΔΕΣΜΗΕ τις χρεώσεις ΥΚΩ που τις εισέπραττε η ΔΕΗ. Αυτά τα ποσά είναι, για τις δύο εταιρείες , Energa και Hellas Power, τα 80 εκ. ευρώ για τα οποία απεφάνθη το ΣτΕ.
Εάν λάβει βέβαια κανείς υπόψη και αυτή την παράμετρο, το τι επίπτωση θα είχε δηλαδή μια πιθανή εκ των υστέρων νομοθετική ρύθμιση στις απαιτήσεις των ιδιωτικών εταιρειών όπως «επισημοποιήθηκαν» από το ΣτΕ, το θέμα περιπλέκεται περεταίρω, καθώς, όπως είναι φυσικό, η νέα αυτή ρύθμιση, ακόμα και αν δώσει προσωρινή ανάσα στη ΔΕΗ, θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών διενέξεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Τροπολογία
Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΚΑ έχει καταλήξει σε τροπολογία (παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε σύσκεψη στο υπουργείο) την οποία πιθανόν θα καταθέσει και σήμερα στη Βουλή, με την οποία θα επιχειρεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου,  να ρυθμίσει το θέμα, να διασφαλίσει τη ΔΕΗ από πιθανές απαιτήσεις και να αποφύγει το σκόπελο του να γράψει η επιχείρηση επισφάλειες στις λογιστικές καταστάσεις της.
Πρόκειται για ένα μοντέλο "συμψηφισμού" των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που, όπως λέγεται "δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους καταναλωτές", χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πως θα καταφέρει να επιλύσει το πρόβλημα των παρελθόντων ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει πως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας είναι υποχρέωση των καταναλωτών, και όχι των προμηθευτών ηλεκτρισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου