13 Σεπ 2012

Ενέργεια: μείωση φορολογίας, απελευθέρωση τιμολογίων και διασύνδεση νησιών ζητά ο ΕΣΑΗ.


Μείωση της φορολογία στον τομέα της ενέργειας και των των τιμών εισαγωγής του φυσικού αερίου, απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού και πρόσβαση των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος στη φθηνή παραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτες και υδροηλεκτρικά, ζήτησαν την Τετάρτη (12/9) οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).

Αναλυτικότερα, ο ΕΣΑΗ έθιξε τα εξής θέματα:

* οι ιδιωτικές μονάδες που χρησιμοποιούν για καύσιμο αποκλειστικά φυσικό αέριο, πωλούν την ενέργεια σε τιμές 7% κάτω του κόστους. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται απαραίτητη η διαπραγμάτευση για μείωση των τιμών εισαγωγής, τόσο σε διακυβερνητικό επίπεδο (με τη Ρωσία καθώς βασικός προμηθευτής είναι η Gazprom) όσο και μέσω ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο ο ΕΣΑΗ ζητά μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

* οι στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας για τις οποίες ευθύνεται η ΔΕΗ, εμφανίζουν την χονδρική τιμή του ρεύματος κατά 18 ευρώ ανά μεγαβατώρα χαμηλότερη από την πραγματική.

* αναγκαία η απελευθέρωση των τιμολογίων του ρεύματος, καθώς και η πρόσβαση των ιδιωτών στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ, όπως προβλέπεται και από το Μνημόνιο από τον Ιούνιο του 2013.

* να δρομολογηθεί η διασύνδεση των νησιών και της Κρήτης με το δίκτυο προκειμένου να μειωθεί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από την διακοπή λειτουργίας των κοστοβόρων πετρελαϊκών μονάδων.

 Η διασύνδεση της Κρήτη θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 350 εκατ. Ευρώ ετησίως αναφέρει ο ΕΣΑΗ.
Ακόμα 100 εκατ. ευρώ μπορούν να προκύψουν από τον περιορισμό λειτουργίας των μη αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου