14 Ιουλ 2011

Η κυβέρνηση πουλάει ΔΕΗ και λιγνίτες.





Με τελικό στόχο τη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην ενέργεια η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση της αγοράς διασπώντας την ΔΕΗ και εμπορευματοποιώντας την παραγωγή και τα δίκτυα. "Η αντίληψη ότι όλα είναι εμπόριο και εσείς έμποροι, και μάλιστα κακοί, λάμπει σε όλο το νομοσχέδιο", είπε χαρακτηριστικά η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που συζητούσε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη ΔΕΗ, αποκάλυψε ότι "για μας είναι μεταβατική επιλογή ο ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει το βήμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού".
Ηρ. Διώτη: Είστε έμποροι, και μάλιστα κακοί έμποροι
"Ακολουθείτε το βρετανικό μοντέλο με ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και δημιουργία αγορών από περιφερειακά μονοπώλια, αφού κατακερματισθούν οι δημόσιες δομές", τόνισε η Ηρ. Διώτη, η οποία προειδοποίησε ότι με αυτό το μοντέλο δεν μειώνεται η τιμή στη λιανική, διαμορφώνεται ολιγοπωλιακή κατάσταση, ενώ επενδυτικό και επιχειρηματικό ρίσκο θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή. "Οι αλλαγές είναι κοινωνικά άδικες, οικονομικά αναποτελεσματικές, δείχνουν εξασθένιση της πολιτικής εξουσίας σε σχέση με την χρηματιστηριακή - επενδυτική, θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των επόμενων γενεών", υπογράμμισε.
Αποδομώντας πλήρως την πολιτική Μπιρμπίλη ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες. Για τη ΔΕΗ ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, πώληση θυγατρικών ή σε συνδυασμό των δύο. Για τους λιγνίτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσανατολίζεται σε "συνδυαστική λύση" με άνοιγμα λιγνιτικών μονάδων, πώληση σταθμών ΔΕΗ και ανταλλαγή ισχύος (swaps).
Θετική κατ’ αρχήν ήταν η στάση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης αναφερόμενος στην ηλεκτρική ενέργεια διαφώνησε για την επιλογή του μοντέλου του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς και πρότεινε τον πλήρη διαχωρισμό, όπως θα γίνει με το φυσικό αέριο. Στο ίδιο κλίμα ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος ζήτησε οριοθέτηση της ΑΟΖ για τις έρευνες πετρελαίου πέρα από τα 6 μίλια και πέραν του κεντρικού Αιγαίου, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τον κατακερματισμό της ΔΕΗ. Οι ρυθμίσεις γίνονται προς όφελος της υψηλής κερδοσκοπίας και της διευκόλυνσης των διεθνών ομίλων να μπουν στην ελληνική αγορά ενέργειας, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου