29 Ιουλ 2011

Ακόμη δεν ήρθαν οι ιδιώτες για ΔΕΗ και συνιστούν ακριβότερα τιμολόγια 6%


Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ θα βάλουν οι καταναλωτές, έαν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση του τραπεζικού οίκου UBS, για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 6% τον χρόνο έως το 2016.
Η γενικότερη πρόβλεψη για αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την αναδιάρθρωση του συστήματος τιμολόγησης και την πώληση παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η ΔΕΗ θα υποστεί προσεχώς σημαντική μείωση των κερδών της, εάν δεν προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγιά της για να καλύψει το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.
Με την αύξηση των τιμολογίων, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση, η ΔΕΗ θα παγιώσει την αξία της για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αναχρηματοδότησής της και να μειώσει το χρέος της.
* Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ καταγγέλλει τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αφορούν την πάταξη του φαινομένου των απλήρωτων λογαριασμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται δημιουργία «Ενεργειακού Τειρεσία» και αύξηση των εγγυήσεων.
Οπως υποστηρίζεται, τα μέτρα που προτείνονται αποσκοπούν στη διασφάλιση των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ρεύματος και όχι στην προστασία της ΔΕΗ, ενώ στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ξέχασαν να προτείνουν την πρόσληψη φουσκωτών να δέρνουν τους ανέργους και τους μεροκαματιάρηδες που αδυνατούν να πληρώσουν».

 
* Εν τω μεταξύ, ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και αύξηση στη χονδρική τιμή καταγράφεται τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου, το φορτίο έφτασε στη μεσημεριανή του αιχμή στα 9.979 MW έναντι 9.779 MW που ήταν το ανώτατο φορτίο στις 15 Ιουλίου 2010 και 9.761 MW που ήταν το αντίστοιχο υψηλό στις 24 Ιουλίου 2009.
Η χρονιά με την υψηλότερη κατανάλωση παραμένει ωστόσο το 2008, όπου απαιτήθηκαν περισσότερα από 10.000 MW.
Σημειώνεται, τέλος, ότι φέτος σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 10% στη μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία κυμαίνεται στα 60,5 ευρώ / MMWh, έναντι 55,1 ευρώ /MMWh πέρυσι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου