2 Απρ 2012

«Χαριστική Βολή» στην Ελληνική Βιομηχανία οι Νέες Αυξήσεις στο Ρεύμα



Στο σοβαρότερο, ίσως, θύμα μας σειράς δυσβάστακτων φοροεισπρακτικών μέτρων αναδεικνύεται η ελληνική βιομηχανία, καθώς η αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια αυξάνει το λειτουργικό κόστος των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Η ΔΕΗ έχει προαναγγείλει αυξήσεις από 1ης Απριλίου έως 25% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος προς τις ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις στην υψηλή τάση, τη στιγμή που κλάδοι που ως σήμερα αποτελούν την βαριά βιομηχανία της χώρας αντιμετωπίζουν, πλέον, ζωτικό πρόβλημα.


Ειδικότερα, όπως τονίζει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία είναι ένα από τα νεώτερα εταιρικά μέλη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), οι καθαρές αυξήσεις στο ρεύμα ανέρχονται σε 10% με 15%, ενώ αν συνυπολογιστούν το αυξημένο τέλος ΑΠΕ και οι χρεώσεις ΥΚΩ, το συνολικό επιπρόσθετο κόστος φτάνει το 25%..
Από την πλευρά της η ΔΕΗ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επιμένει ότι στις αυξήσεις, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη από το 2008, που απελευθερώθηκαν τα τιμολόγια υψηλής τάσης, ενώ αποδίδει την απόφασή της στη μεγάλη άνοδο των τιμών των καυσίμων και των αγορών ενέργειας στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει.
Οι αυξήσεις αυτές προστίθενται σε μία σειρά άλλες (π.χ. ο φόρος στο φυσικό αέριο) με αποτέλεσμα η τσιμεντοβιομηχανία, η χαλυβουργία και τα λιπάσματα, να πλήττονται από τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις με μεγάλες συνέπειες στην αγορά εργασίας, στο εξαγωγικό ισοζύγιο, στα κρατικά έσοδα και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα γενικότερα.
«Οι επιπτώσεις από τα κλεισίματα των μεγάλων βιομηχανιών που περιμένουμε θα είναι πολύ σοβαρές για την οικονομία» σημειώνει ο κ Κ. Κουκλέλης πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ. «Στο όνομα μιας φοροεισπρακτικής πολιτικής το κράτος θα καταφέρει να μειώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, να πλήξει τις ελληνικές εξαγωγές και τελικά να αναγκάσει σε κλείσιμο τις ελληνικές βιομηχανίες, τελικά όχι μόνο δεν θα πετύχει να εισπράξει φόρους αλλά θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα συνολικά στην ελληνική οικονομία», καταλήγει ο κ. Κουκλέλης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία”, επικαλούμενη βιομηχανικούς κύκλους ο χάρτης της ελληνικής βιομηχανίας θα αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι βιομηχανίες σήμερα πραγματοποιούν αναγκαστικές εξαγωγές, αφού σε τομείς όπως αυτός των δομικών υλικών η ελληνική αγορά έχει εξαφανιστεί.
Όπως επισημαίνεται, επίσης, από την Χαλυβουργία Ελλάδας, «από το 2008 έως το 2011 η πτώση των πωλήσεων στην Ελλάδα αγγίζει το 70% ενώ μέσα στο 2012 και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο η κάμψη έφθασε το 90%. Στραφήκαμε στο εξωτερικό εξ ανάγκης. Με βάση τη σημερινή ενεργειακή πολιτική η εικόνα της εγχώριας βιομηχανίας στο τέλος του 2012 θα είναι εντελώς διαφορετική».
Τα προϊόντα παράγονται με διπλάσιο ενεργειακό κόστος από το αντίστοιχα ευρωπαϊκά, γεγονός που καθιστά ζημιογόνες τις εξαγωγές τους, παρά τα έσοδα που αποφέρουν στις εταιρείες. Έτσι, το φορολογικό κόστος έχει φέρει πολλές βιομηχανίες αντιμέτωπες με το φάσμα του κλεισίματος.
«Σήμερα όλες οι μεγάλες βιομηχανίες δουλεύουν μόνο νύχτα αξιοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος. Το επόμενο στάδιο είναι να μη δουλεύουν κάποιες εβδομάδες το μήνα και το επόμενο το οριστικό κλείσιμο» σημειώνει Κ. Κουκλέλης.
Άμεσα πλήττονται οι Χαλυβουργίες του ομίλου Βιοχάλκο (Σιδενόρ, Sovel), η Χαλυβουργική και η Χαλυβουργία Ελλάδος, αλλά και οι τσιμεντοβιομηχανίες και η βιομηχανία λιπασμάτων πλήττονται και θεωρείται, πλέον, πολύ δύσκολο να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.
Το 40% του λειτουργικού κόστους για την παραγωγή αλουμινίου, το 32% για την παραγωγή νικελίου (ΛΑΡΚΟ) και το 15% για τη Χαλυβουργία αντιστοιχεί στο ενεργειακό κόστος, ενώ για τη μεταποίηση χαλυβουργικών προϊόντων το ενεργειακό κόστος φτάνει το 50% του συνολικού κόστους.
Οι βιομηχανίες που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα στην υψηλή τάση είναι από τις πιο ενεργοβόρες της χώρας και η οποιαδήποτε άνοδος της τιμής αυξάνει σημαντικά το κοστολόγιό τους και επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.
Σύμφωνα, τέλος, με την “Ημερησία”, με οριστικό κλείσιμο απειλείται η μονάδα παραγωγής αμμωνίας στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Ν. Καβάλας εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση και δοθεί λύση από το υπουργείο σας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών στο πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με τη διακοπή φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ προς την ΒΦΛ Καβάλας με αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας παραγωγής αμμωνίας (πρώτης ύλης για την παραγωγή λιπασμάτων) και 500 εργαζομένους να κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους.
Οι συνολικές οφειλές της ΒΦΛ Ν. Καβάλας προς την ΔΕΠΑ για τη χρήση φυσικού αερίου, είναι της τάξης των 65 εκατομμυρίων ευρώ και η βιομηχανία ζήτησε μία πίστωση χρόνου μέχρι τις 17 Απριλίου ώστε να εκδοθεί εγγυητική επιστολή δίνοντας επιταγές που θα εγγυηθεί η ίδια στην ΔΕΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου