18 Δεκ 2011

10% έως 13% θα αυξηθεί το ρεύμα σε δύο δόσεις

Διψήφια ποσοστά αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος του 2012 αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA), βάζοντας «φωτιά» στον ήδη επιβαρημένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων.

10% έως 13% θα αυξηθεί το ρεύμα σε δύο δόσεις Διψήφια ποσοστά αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος του 2012 αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA), βάζοντας «φωτιά» στον ήδη επιβαρημένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων.

Οι αυξήσεις θα κυμανθούν σε μεσοσταθμικά επίπεδα της τάξης του 10%-13%, ενώ αναμένεται να επιβληθούν σε δύο δόσεις (Ιανουάριο και Ιούλιο). Και μπορεί να είναι μικρότερα τόσο από τα αρχικά αιτήματα της ΔΕΗ (19%) όσο και από την τελευταία πρόταση του πρόεδρου της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού προς τα συναρμόδια υπουργεία (για τουλάχιστον 15%), ωστόσο οι αντιδράσεις της κοινωνίας θα είναι μεγάλες σε μία περίοδο η οποία σημαδεύεται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας.
Ηδη η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον κ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας την αποτροπή της πιθανής μεγάλης αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ και την εξέταση θέσπισης ειδικού τιμολογίου για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Λουκέτα
Οι βιομήχανοι υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ότι αν γίνει αποδεκτή η πρόταση για διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμολογίων, η πλειονότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών θα οδηγηθεί σε κλείσιμο προσθέτοντας ότι «δυστυχώς στον βωμό της διάσωσης της κερδοφορίας μιας δημόσιας επιχείρησης, κινδυνεύει να θυσιαστεί ένα σημαντικό μέρος του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας».
Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες η διοίκηση της ΔΕΗ έκρουσε τον... κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, ότι με αυξήσεις κάτω του 15% η επιχείρηση θα περάσει στις ζημιές το 2012, ενώ δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις, καθώς θα δυσκολέψει περαιτέρω η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Στην επιστολή του κ. Ζερβού επισημαίνεται ακόμη ότι η ΔΕΗ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που πρέπει να αποπληρώσει εντός του 2012.
Μάλιστα, επισημαίνεται ο κίνδυνος ακόμη και για? μερική στάση πληρωμών μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 700 εκατ. ευρώ.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου