11 Φεβ 2013

Κίνδυνος-θάνατος τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ! - Άρχισαν ήδη να... κεραυνοβολούν τους εμβρόντητους καταναλωτές - Για συνολική αύξηση κατά 100% τον Ιούλιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μιλά στο attacktv.gr o συνδικαλιστής Θ. Κανελλόπουλος.

Απανωτές... ηλεκτροπληξίες αναμένουν τους καταναλωτές της ΔΕΗ αυτή την περίοδο, καθώς ήδη αρχίζουν ν' ανακαλύπτουν ότι η ιδιαίτερα αυξημένη χρήση θερμαντικών ηλεκτρικών σωμάτων (λόγω της εγκατάλειψης του πετρελαίου ως μέσου θέρμανσης από τα περισσότερα νοικοκυριά), σε συνδυασμό με νέα ή διογκωμένα υπάρχοντα "χαράτσια" της ΔΕΗ, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο attacktv.gr, ο γνωστός συνδικαλιστής της ΔΕΗ Θεόδωρος Κανελλόπουλος, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο οι πελάτες της ΔΕΗ θα συνειδητοποιήσουν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε σχέση με τις χρεώσεις της Επιχείρησης, οι οποίες απαιτούν πολύ γερά... νεύρα για ν' αντιμετωπιστούν.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που γίνονται αντιληπτές τώρα είναι οι πρώτες για το 2013. Όμως, στα τέλη Μαρτίου αναμένεται νέα υπουργική απόφαση για αναπροσαρμογή τιμών, ενώ θ' ακολουθήσει και τρίτη το Μάιο, εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1ης Ιουλίου (στη μέση και την υψηλή τάση, που αφορά επιχειρήσεις, τα τιμολόγια είναι ήδη απελευθερωμένα).


Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος, ότι "στις μικρές καταναλώσεις θα έχουμε συνολική αύξηση 100% τον Ιούλιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο!".

Οι "κεραυνοί" ανά κλίμακα
 
Πιο αναλυτικά τώρα, τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ υποκρύπτουν σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις ενέργειας, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις, ως 800 Kwh το τετράμηνο, καθώς και τα νοικοκυριά με καταναλώσεις από 801 ως 1.000 Kwh το τετράμηνο, κλίμακα η οποία καταργήθηκε με τα νέα τιμολόγια. 

Σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια, που άρχισαν ήδη αυτές τις ημέρες να... κεραυνοβολούν τους καταναλωτές, η χρέωση ενέργειας για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο αυξάνεται κατά 38,5%.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το imerisia.gr, όταν συνυπολογίζονται οι χρεώσεις δικτύων, οι οποίες μειώθηκαν, η επιβάρυνση μετριάζεται στο 23% ή στα 18,67 ευρώ, καθώς από τα 81,442 ευρώ, που πλήρωνε, τώρα θα πληρώνει 100,12 ευρώ.

Σε καταναλώσεις της τάξης των 1.600 Kwh/τετράμηνο, ο λογαριασμός (ενέργεια και δίκτυα) αυξάνει από τα 186,044 ευρώ στα 213,564 ευρώ, δηλαδή 27,52 ευρώ ή 15% πάνω από τα επίπεδα του 2012.

Για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μεταξύ 801-1.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η αύξηση στη χρέωση ενέργειας φτάνει στο 20,50%, ενώ όταν καταναλώνει μεταξύ 1.001-2000 κιλοβατωρών η αύξηση μετριάζεται στο 16,07%. Πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες περιορίζεται στο 12%.

Συνολικά, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ, που αφορούν τη χρέωση ενέργειας, το πάγιο, και τους ρύπους, αυξάνονται στα οικιακά τιμολόγια κατά 15,8% με 15,9%, ποσοστό αρκετά σημαντικό, που δημιουργεί, όμως, την απαραίτητη "ομπρέλα" για να δραστηριοποιηθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι, δηλαδή οι ιδιωτικές εταιρείες λιανικής εμπορίας ρεύματος, οι οποίες στα προηγούμενα επίπεδα και ειδικά στις χαμηλές καταναλώσεις δυσκολεύονταν ν' ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

Τι αφορούν τα νέα "χαράτσια"
 
Πιο αναλυτικά, τα νέα αυτά "χαράτσια" αφορούν:

α) τη χρέωση για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Η/Ε: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς (Σύστημα Μεταφοράς) που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση, μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών, ώστε, στη συνέχεια, μέσω του Δικτύου Διανομής, υπό μέση και χαμηλή τάση να φτάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας.

β) τη χρέωση για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Η/Ε: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης.

Σε ανάλογα επίπεδα, της τάξης του 15%-16%, κινείται η αύξηση στις ανταγωνιστικές χρεώσεις και στα άλλα επαγγελματικά τιμολόγια, που αφορούν μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς και τους αγρότες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η ΔΕΗ στις ανταγωνιστικές χρεώσεις είχε λάβει μόνον 1% αύξηση. Το υπόλοιπο σκέλος της αύξησης, περίπου 12%, αφορούσε τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως τα δίκτυα, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το τέλος υπέρ των ΑΠΕ, οι οποίες είναι κοινές για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στην τελική επιβάρυνση οι καταναλωτές θα πρέπει να προσμετρήσουν και το τέλος ΑΠΕ, ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί, το οποίο επίσης αυξήθηκε μεσοσταθμικά γύρω στο 1%.

"Κρυφή" χρέωση
 
Η άλλη "κρυφή" χρέωση προέρχεται από το κόστος ρύπων, το οποίο έχει υπολογιστεί ξεχωριστά στη διάρθρωση του τιμολογίου ενέργειας, με μία μεσοσταθμική επιβάρυνση της τάξης του 5%, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο. 

Δεδομένου, όμως, ότι τα δικαιώματα ρύπων είναι χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή τους μεταβάλλεται, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει νέα αύξηση, πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί, σε περίπτωση που αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, οι διεθνείς τιμές των ρύπων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να τις ενισχύσει, καθώς προωθεί την απόσυρση δικαιωμάτων από τη αγορά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου