15 Νοε 2012

Βαθαίνει το ρήγμα στη ΓΕΝΟΠ.



Εντείνεται το ρήγμα στο εσωτερικό της ΓΕΝΟΠ, με αφορμή την εκλογή προεδρείου της οργάνωσης, αλλά και την αποτυχία συσπείρωσης των εργαζομένων στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στις οποίες συμμετείχε ελάχιστο ποσοστό.
Οι βολές κατά του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου, για σταλινικές και αυταρχικές πρακτικές, προέρχονται από τους πρώην συντρόφους του στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι στις εκλογές κατέβηκαν με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, απαρτίζοντας την “ΠΑΣΚΕ Συνεργαζόμενοι ΓΕΝΟΠ”.
Επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης είναι ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του πρωτοβάθμιου σωματείου Σπάρτακος, το οποίο εκπροσωπεί εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.


Η νέα παρέμβαση της παράταξης, γίνεται μετά την εκλογή του 5μελούς προεδρείου, από το οποίο αποκλείστηκαν εκπρόσωποι της δεύτερης σε δύναμη παράταξης ΔΑΚΕ, αλλά και της ΠΑΣΚΕ Συνεργαζόμενοι, ενώ εκπροσωπήθηκαν εκπρόσωποι παρατάξεων, οι οποίοι ψήφισαν το Νίκο Φωτόπουλο ως πρόεδρο.
Δηλαδή εκτός από την ΠΑΣΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Φωτόπουλο, τη δεύτερη ΔΑΚΕ την παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο προεδρείο συμμετέχει και εκπρόσωπος της παράταξης του ΚΚΕ.
Η επιλογή των προσώπων για τις θέσεις του γενικού γραμματέα, οργανωτικού γραμματέα, αντιπρόεδρου και ταμία, σύμφωνα με τις καταγγελίες Αδαμίδη έγινε χωρίς να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας, η οποία προκύπτει από την έκφραση των συνέδρων.
Έτσι οι επιλογές των προσώπων έγιναν με βάση «την αρχή της παρέας, η οποία διοίκησε τα τελευταία χρόνια την ομοσπονδία, όπου αμαυρώθηκε το κύρος της, η ιστορικότητα της, αλλά και η αγωνιστικότητα της».
Έτσι τονίζεται ιδιαίτερα η αποσυσπείρωση των μελών της ΓΕΝΟΠ, με αποκορύφωμα την απογοητευτική συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη Φωτόπουλου στην Πτολεμαίδα, προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους να διακόψουν τη λειτουργία 9 μονάδων, υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις, ενώ του ασκήθηκε έντονη κριτική για τις πρακτικές που μετέρχεται αποκλειστικά για λόγους εντυπωσιασμού και χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.
Η κριτική στη νέα διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, ασκείται τη στιγμή που εντείνονται προβλήματα όπως το ασφαλιστικό, η απαξίωση της ΔΕΗ, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, το ιδιοκτησιακό της επιχείρησης. Όπως δε τονίζεται στην ανακοίνωση, χωρίς να λάβουν υπόψη τους την συμμετοχή του προσωπικού, ικανοποιώντας προσωπικές επιθυμίες και οφίτσια, δεν προστάτεψαν τον θεσμό, αφού τα ποσοστά συμμετοχής ήταν αποκαρδιωτικά και αμαύρωσαν την ιστορική διαδρομή της ΓΕΝΟΠ, θέτοντας παράλληλα σε κρίση το Σ.Κ. της ΔΕΗ.
Για να καταλήξει: «Ακόμη δεν κατάλαβαν ότι βρισκόμαστε σε άλλες εποχές, όπου ο αυταρχισμός και ο αποκλεισμός αποτελούν ανάχωμα για μια δημοκρατική λειτουργία προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα στη δράση και όχι τέτοια ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που διασύρουν το κίνημα. Άραγε πόσο περήφανοι νοιώθουν που έκαναν το ταξικό τους καθήκον με 1-3% συμμετοχή του προσωπικού στην απεργία;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου