To αναλυτικό κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε η ΔΕΗ με τον επιχειρηματικό όμιλο Silcio (κατά 50% συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και κατά 50% της Διεθνούς Κατασκευαστικής) αποκαλύπτει σήμερα το Euro2day.gr,
Όπως προκύπτει από το κείμενο που έχει στα χέρια του το Euro2day.gr (ολόκληρο στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό») και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι πανομοιότυπο με αυτό που υπογράφηκε, η συνεργασία στον τομέα του δικτύου λιανικής αφορά «κατ' ελάχιστον» τη δημιουργία 100 καταστημάτων ανά την Ελλάδα.
Αυτά θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την προώθηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά και για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών της ΔΕΗ.
Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ κινείται πλέον προς την ανάπτυξη ενός δεύτερου δικτύου, παράλληλου στα γνωστά κατά τόπους γραφεία της ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο μιας καθαρά στρατηγικής συνεργασίας στον χώρο της λιανικής «πώλησης» κι «εξυπηρέτησης» με τον όμιλο Silcio.
Πιθανώς δε η αναφορά στο ίδιο κείμενο ότι «το ήδη αναπτυχθέν από την προαναφερθείσα εταιρία Silcio πανελλαδικό δίκτυο 40 αυστηρά επιλεγμένων εγκαταστατών - εμπορικών συνεργατών θα αποτελέσει το αρχικό εν δυνάμει δίκτυο franchises της νέας Α.Ε.» να είναι εμμέσως και απόπειρα αιτιολόγησης αυτής της συνεργασίας, χωρίς να προηγηθούν επίσημες ανοιχτές διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Όπως προκύπτει, στόχοι της «αλυσίδας» θα είναι αφενός η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες κτιρίων, «με το κλειδί στο χέρι», κι αφετέρου η παροχή άλλων ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων.
Στο κείμενο που έχει στην κατοχή του το Euro2day.gr αναφέρονται ενδεικτικά:
-Η σύνταξη μελετών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
-Η διεκπεραίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
-Η προμήθεια και η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.
-Η ασφαλιστική κάλυψη του εξοπλισμού.
-Η εύρεση χρηματοδότησης για τους πελάτες.
-Η παροχή υπηρεσιών συντήρησης.
-Κάθε άλλη υπηρεσία που θα αποφασίσουν από κοινού.
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι «πρόσθετες υπηρεσίες» που μνημονεύεται ότι θα δίνει το νέο δίκτυο και δεν αφήνουν αμφιβολία ότι αποτελεί στην ουσία νέο δίκτυο λιανικής των υπηρεσιών της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρεται: «Τα καταστήματα θα εξυπηρετούν ταυτοχρόνως τους υφιστάμενους αλλά και τους εν δυνάμει πελάτες της ΔΕΗ Α.Ε. Συγκεκριμένα, εντός τους «θα προωθούνται ταυτοχρόνως οι πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ Α.Ε., θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων σύνδεσης καταναλωτών με το δίκτυο της ΔΕΗ Α.Ε. καθώς και η δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος».
Γι' αυτό, άλλωστε, πάντα κατά το κείμενο, «η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα, οι δε franchisees τη δεσμευτική υποχρέωση:
-Να τοποθετούνται εντός των καταστημάτων ειδικά ενημερωτικά stands με το λογότυπό της.
-Να προβάλλεται το λογότυπό της στην προθήκη (βιτρίνα) του κάθε καταστήματος.
- Να ζητείται η ενεργός δραστηριοποίηση των franchisees στη σχετική αγορά».
Κατά συνέπεια, η ΔΕΗ, που έχει στην ουσία μονοπωλιακή θέση σήμερα στην αγορά λιανικής της ενέργειας (ειδικά μετά από όσα τραγελαφικά συνέβησαν με τις εταιρίες Energa και Hellas Power), επιδιώκει να αποκτήσει και δεύτερο δίκτυο λιανικής, πέρα από το δικό της.
Μόνο που στην περίπτωση αυτή θα διαθέτει το 49%, ενώ ο ιδιώτης που επιλέχθηκε από τη ΔΕΗ, χωρίς ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα διαθέτει το 51%.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν σε ό,τι αφορά αυτήν την κίνηση, σε σχέση με τη δεσπόζουσα θέση της κρατικά ελεγχόμενης (με ποσοστό 51%) και διοικούμενης ΔΕΗ, προφανώς αφορούν, πέραν της διοικήσεώς της, τόσο τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όσο και συνολικά την ηγεσία της κυβέρνησης.
Αφορούν επίσης και τις ευρωπαϊκές αρχές, που επί μακρόν προωθούν -άνευ ουσιαστικής επιτυχίας- την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας.
Σημειώνεται, δε, ότι στο κείμενο του Μνημονίου δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι κεφάλαια θα έχει η νέα εταιρεία και στο πώς θα καταβληθούν, καθώς όλα παραπέμπονται στην οριστική συμφωνία αλλά και στη «συμφωνία μετόχων» που θα συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Αναφέρεται όμως ότι οι διαδικασίες για τη σύσταση της Α.Ε., στην οποία η ΔΕΗ θα συμμετέχει με 49%, θα ξεκινήσουν αμέσως, με την υπογραφή του Μνημονίου.
Τα στοιχεία για το θέμα των εργοστασίων
Στο κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται ότι «λόγοι περαιτέρω οικονομικής αποτελεσματικότητας της Α.Ε. (σ.σ.: χωρίς οιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση) υποδεικνύουν ως σκόπιμη την επέκταση της εν λόγω συνεργασίας και στον τομέα της παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού», γι' αυτό και η ΔΕΗ ή κάποια θυγατρική της θα αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής 49% στα εργοστάσια Silcio και Piritium του ομίλου Silcio.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η κοινή εταιρία λιανικής θα απορροφά κατά προτεραιότητα την παραγωγή των εργοστασίων, αλλά με συμβατικούς όρους και τιμές αγοράς (at arms length). Δηλαδή, αν αντιλαμβανόμαστε σωστά, χωρίς διακριτική τιμολόγηση της εταιρείας λιανικής από τα εργοστάσια.
Ξεκαθαρίζεται δε ότι η συμμετοχή της ΔΕΗ στα εργοστάσια δεν θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά με τη μεταβίβαση υφιστάμενων μετοχών από τους ήδη μετόχους των δύο εργοστασίων.
Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι τα χρήματα που θα δώσει η ΔΕΗ δεν θα αυξήσουν το κεφάλαιο των εταιριών για λόγους π.χ. ρευστότητας, ανάπτυξης, εξόφλησης δανεισμού, επέκτασης κ.λπ., αλλά θα περάσουν εξ ολοκλήρου στην περιουσία των νυν μετόχων.
Για το τίμημα, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια καταρχήν συμφωνία, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το κείμενο του Μνημονίου. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει πλειστάκις σε τέτοιου είδους «προσύμφωνα», στην ιδιωτική αγορά, δεν φαίνεται να έχει γίνει απολύτως καμία προσέγγιση του κόστους απόκτησης του 49% των εργοστασίων, το οποίο ευλόγως στη συνέχεια θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, μέσα από ένα due diligence (οι λεγόμενες συμφωνίες subject to).
Απλώς ορίζεται ότι: α) θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία due diligence από έναν ή περισσότερους διεθνείς εξειδικευμένους οίκους, που θα επιλέξει και θα πληρώσει η ΔΕΗ και β) κατόπιν της ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας, τα αποτελέσματα του παραπάνω ελέγχου αλλά και το συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο θα τεθούν υπ' όψιν ανεξάρτητου εκτιμητή κοινής αποδοχής, ο οποίος και θα προσδιορίσει το εύλογο και δίκαιο τίμημα όπως και τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την εταιρία λιανικής, ουδεμία εξήγηση δίνεται για το με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στρατηγική συνεργασία στα εργοστάσια (δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλοι Έλληνες παραγωγοί), αντί να γίνει από την πλευρά της ΔΕΗ κάποια ανοιχτή εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Κι εδώ υπάρχουν ερωτήματα ιδίως δε σε ό,τι αφορά την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ.
Η οποία, παρότι είναι ο αδειοδοτικός οργανισμός για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, αλλά και ο παρέχων τη σύνδεση στο σύστημα, όπως και ο τελικός «πελάτης» που αγοράζει το ρεύμα που παράγεται, επιδιώκει επιπλέον να γίνει παραγωγός φωτοβολταϊκών και «έμπορος-εγκαταστάτης».
Κάτι που ουδείς άλλος ιδιωτικός οργανισμός φαίνεται ότι μπορεί να συναγωνιστεί.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι προθεσμίες που προβλέπει το Μνημόνιο για την υλοποίηση των συμφωνιών δεν ξεπερνούν τυπικά τις 60 έως 90 ημέρες, όμως δεν είναι δεσμευτικές, ενώ το κείμενο στην ολότητά του έχει ισχύ για 1 έτος.
ΥΓ.: Σημειώνουμε για λόγους διαφάνειας έναντι των αναγνωστών μας ότι στις 30/1/2012 δεχθήκαμε αγωγή από τη Silcio και τον μέτοχό της κ. Κοπελούζο για το δημοσίευμά μας «Σάλος για το deal ΔΕΗ - Κοπελούζου» που αναφερόταν στην ίδια συμφωνία.
Με την αγωγή τους κατηγορούν την εταιρεία Media2day Εκδοτική Α.Ε., που εκδίδει το Euro2day.gr, και τον Διευθυντή του Euro2day.gr Γιώργο Παπανικολάου για συκοφαντικούς ισχυρισμούς, ζητώντας συνολικά αποζημίωση ύψους 3 εκατ. ευρώ.
από το
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου