Το δώρο των 150 εκατ. ευρώ από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην Αλουμίνιο, τα διαχρονικά φέσια Μυτιληναίου στη ΔΕΗ και η υποκρισία της «μάχης» για τις επικουρικές συντάξεις.
Την ώρα που η κυβέρνηση Παπαδήμου συμφωνεί με την τρόικα τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, που οδηγούν μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών στην εξαθλίωση, τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και τα δωράκια σε ημετέρους καλά κρατούν.
Και το γεγονός, αν μη τι άλλο, είναι προκλητικό. Καθώς, την ώρα που υποτίθεται ότι οι διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών εστιάζονταν στο κόψιμο των επικουρικών συντάξεων ύψους 300 εκατ. ευρώ, χαρίζονται στον όμιλο Μυτιληναίου ποσά ανάλογα των επικουρικών συντάξεων.
Δράστης τέτοιων ενεργειών είναι ο εξυγιαντής της ελληνικής οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος, στη διάρκεια της θητείας του, οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό. Ο ίδιος φαίνεται ότι τώρα επιχειρεί να εξυγιάνει την ενέργεια και το περιβάλλον. Δικές του οι φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, που δημιουργούν συγκεκριμένες επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα η περίπτωση αδειοδότησης λατομείου που ανήκει σε αδελφό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Βέβαια, αυτά αποτελούν πταίσματα σε σύγκριση με όσα έχουν γίνει με την περίπτωση του ομίλου Μυτιληναίου. Η υπόθεση της Αλουμίνιον της Ελλάδος αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο, το οποίο πλήττει κυρίως τη ΔΕΗ. Την οποία υποτίθεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να αναβαθμίσει και να πουλήσει με ικανοποιητικούς όρους.
Το σκάνδαλο δεν αφορά μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον εκλεκτό του επικεφαλής της ΔΕΗ. Ο οποίος βαρύνεται με σειρά παραλείψεων και κινήσεων, που προκάλεσαν ή επιχείρησαν να προκαλέσουν ζημιά στη ΔΕΗ.
Αν κάποιος ανατρέξει στο παρελθόν, η πρώτη διαπίστωση που θα κάνει είναι ότι, αν απέναντι στην εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου βρισκόταν μια ιδιωτική επιχείρηση και όχι η ΔΕΗ, δεν θα ανεχόταν σε καμία περίπτωση τα όσα έχουν γίνει. Όπως, επίσης, ότι στην περίπτωση της ΔΕΗ εγείρονται και σειρά ζητημάτων απιστίας έναντι του Δημοσίου. Που, προφανώς, είναι άμεσα συσχετισμένα με τη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Το ελληνικό παράδοξο
Μελετώντας κανείς το φαινόμενο Αλουμίνιο Μυτιληναίος, το πρώτο που διαπιστώνει είναι το ελληνικό παράδοξο-παράλογο. Ενώ η Αλουμίνιο διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (την περίφημη μονάδα συμπαραγωγής, την οποία έχτισε με κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις), απαιτεί να τροφοδοτείται σε τιμές κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ, και να πουλά το ρεύμα που παράγει στη χονδρική αποκομίζοντας υπερκέρδη. Για να συμβεί αυτό το θαύμα, φρόντισαν με τις αποφάσεις τους τόσο οι προηγούμενοι κυβερνώντες (Φώλιας) όσο και οι νυν (Παπακωνσταντίνου).
Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008, όταν η Αλουμίνιο αρνήθηκε να πληρώσει το τιμολόγιο που ίσχυε από τον συγκεκριμένο μήνα και αποφάσισε, μονομερώς, να πληρώνει 10%, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους πελάτες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Φαίνεται, όμως, ότι η εταιρεία του κυρίου Μυτιληναίου δεν αρκείτο στο να πληρώνει 10% λιγότερο από όλους τους άλλους. Έκανε ένα ακόμα βήμα πρόκλησης. Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2009, σταματά να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι παραπάνω εξελίξεις καθίστανται ακόμα πιο προκλητικές, αν ληφθεί υπόψη ότι τον Ιούνιο του 2008, δηλαδή ένα μήνα πριν αποφασίσει να πληρώνει με τη δική του τιμολόγηση, ο όμιλος Μυτιληναίου έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος όπως όλοι οι πελάτες Υψηλής Τάσης. Και φαίνεται ότι αυτός ήταν ο τρόπος για να εξασφαλίσει την παροχή, την οποία δεν θα πλήρωνε μετά.
Δεν πλήρωνε το ρεύμα
Παρά το γεγονός ότι η Αλουμίνιο δεν πλήρωνε το ρεύμα που κατανάλωνε, η ΔΕΗ δεν προχώρησε σε διακοπή ηλεκτροδότησης, όπως θα έκανε με κάθε άλλο πελάτη. Πολύ περισσότερο, όταν ο πελάτης αυτός έχει δική του άδεια παραγωγής.
Και όχι μόνο αυτό. Ένα χρόνο μετά, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά στην αδιανόητη ενέργεια να παραπέμψει το ζήτημα στη διαιτησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η σύμβαση ΔΕΗ - Αλουμίνιο προέβλεπε ότι η επίλυση των διαφορών θα γίνεται στα τακτικά δικαστήρια, οι νομικοί της ΔΕΗ έπεισαν τους διοικούντες να παραιτηθεί η εταιρεία του πλεονεκτήματος αυτού και να προσφύγει στη διαιτησία.
Γι’ αυτή τους την ενέργεια δεν έχουν λογοδοτήσει μέχρι σήμερα. Γιατί, προφανώς, υπήρχε πολιτική κάλυψη για όλα αυτά τα αξιοπερίεργα που συνέβαιναν. Και επιπλέον, κανένας δεν κάμφθηκε από το γεγονός ότι η απόφαση για παραπομπή στη διαιτησία πέρασε από το ΔΣ της ΔΕΗ με ψήφους 6-5. Κάτι πρωτοφανές στην ιστορία της ΔΕΗ. Που δεν επαναλήφθηκε (η τόσο ισχυρή μειοψηφία), στην προσπάθεια εξαγοράς των αιολικών πάρκων που είχε στην κατοχή του ο Δ. Καραγκουλές, από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία δεν υλοποιήθηκε μετά και τη διενέργεια έρευνας από τη δικαιοσύνη.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Η διαιτητική απόφαση εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2010 και όριζε ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με τη διαφορά του 10% του τιμολογίου που ίσχυε στο τέλος Ιουνίου του 2008. Η διαπραγμάτευση ξεκινά, αλλά η Αλουμίνιο συνεχίζει να μην πληρώνει τους λογαριασμούς, έστω και χωρίς το 10% που ήταν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Με αποτέλεσμα, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ (ληξιπρόθεσμες και μη) να εκτιναχθούν σε πάνω από 130 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2010. Έτσι, τον Ιούλιο του 2010, φτάνουμε σε μια απόφαση της ΔΕΗ για haircut του χρέους της Αλουμίνιο, για διευθέτηση του νέου ποσού με επιδοτούμενο επιτόκιο και για, στο εξής, προμήθεια με ευνοϊκό τιμολόγιο.
Ειδικότερα:
1. Το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τη ΔΕΗ μειώθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ.
2.Το νέο ποσό, ύψους 83,6 εκατ. ευρώ, συμφωνήθηκε να αποπληρωθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την Αλουμίνιο. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλονταν 20 εκατ. ευρώ προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωνόταν σε περίπου 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο Euribor μηνός συν 1% (κάτω από 2% σε τρέχουσες τιμές)… Όταν η ΔΕΗ δεν μπορεί να βρει δανεισμό και οι υπόλοιποι αντισυμβαλλόμενοι καταβάλλουν προσαύξηση (spread) 6%!
3. Το χειρότερο είναι ότι συμφωνήθηκε νέο τιμολόγιο, διαφορετικό από τους υπόλοιπους βιομηχανικούς καταναλωτές, το οποίο σήμερα έχει καταστεί ζημιογόνο για τη ΔΕΗ.
Ποια είναι η κατάληξη της συμφωνίας αυτής; Όπως αποκάλυψε πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Βλατής, Κατσέλη, Ντόλιος, Αμοιρίδης, Καρύδης, Ζωΐδης, Παπαγεωργίου, Μαργέλης, Μοσχόπουλος και Κασσάρας), η Αλουμίνιο χρωστά και πάλι στη ΔΕΗ πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ενάμιση χρόνο μετά την ευνοϊκή ρύθμιση και την περικοπή των οφειλομένων, η Αλουμίνιο πρόσθεσε και νέο φέσι στη ΔΕΗ! Ποια ήταν η αντίδραση της πολιτείας αυτό διάστημα; Επιβράβευσε την Αλουμίνιο με την πρόσφατη χαριστική διάταξη στο νόμο 4011/2011, βάσει της οποίας η μονάδα συμπαραγωγής εντάχθηκε στις ευνοϊκές διατάξεις τιμολόγησης των ΑΠΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 50 εκατ. ευρώ έως και 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την Αλουμίνιο.
Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά
Αυτά τα θαυμαστά και απολύτως σκανδαλώδη συμβαίνουν στην Ελλάδα του μνημονίου, με την επίσημη πολιτεία, δηλαδή τους αρμόδιους υπουργούς, να τα επιβραβεύουν. Έτσι, έχουμε το θαύμα ένας υπό κρατικό έλεγχο προμηθευτής, η ΔΕΗ, να χρηματοδοτεί έμμεσα τον πελάτη της (Μυτιληναίο), ώστε ο τελευταίος, με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του και να ανταγωνίζεται τον προμηθευτή! Πολύ απλά: με τα χρήματα που δεν πληρώνει στη ΔΕΗ, ο όμιλος Μυτιληναίου χρηματοδοτεί την κατασκευή των δικών του μονάδων, για να την ανταγωνιστεί. Εάν όλο αυτό δεν αποτελεί σκάνδαλο ολκής, τότε προφανώς το σκάνδαλο είναι ότι η λαοπρόβλητη κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έκοψε και άλλο τις επικουρικές συντάξεις στο όνομα της εξασφάλισης κονδυλίων εξυπηρέτησης των συμφερόντων της διαπλοκής.
από w.w.w. isotimia. gr την Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 - 17:49:38
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου