16 Ιαν 2012

Στο σκοτάδι 20.000 νοικοκυριά



Εντολή για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 50.000 νοικοκυριά έχει δώσει η διοίκηση της Δ.Ε.Η., λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο να δηλώνει ότι θα «κόψουμε τα χέρια» σε όποιον κατεβάσει τον διακόπτη σε φτωχούς πολίτες.
«Θα γίνουν γεγονότα παρόμοια με εκείνα που συνέβησαν την περίοδο της ιδιωτικοποίησης των λεωφορείων. Θυμάστε τι είχε γίνει το 1991 - '92! Θα κόψουμε... χέρια σε όποιον τολμήσει να αγγίξει το ρολόι σε χαμηλόμισθο που αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό του» διαμηνύει ο κ. Φωτόπουλος στην κυβέρνηση.

Ανεξόφλητοι παραμένουν 250.000 λογαριασμοί της Δ.Ε.Η., οι οποίοι εμπεριέχουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Η προθεσμία των 80 ημερών που είχε δοθεί για την εξόφληση των λογαριασμών έχει παρέλθει και πλέον τα ειδικά συνεργεία της Επιχείρησης καλούνται να προχωρήσουν σε διακοπή της παροχής, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης των ακινήτων υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ήδη το σύστημα πληροφορικής της Δ.Ε.Η. έχει εκδώσει 50.000 εντολές διακοπής, εκ των οποίων οι 20.000 έχουν προωθηθεί προς τον διαχειριστή του Δικτύου, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ:

α) από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της Δ.Ε.Η. που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος ακινήτων
 (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000

β) μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου, οπότε βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ

γ) από τους 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000.000 ευρώ και 

δ) από τους υπόλοιπους 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, οι 1.500.000 (με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000) έχουν λήξει και για 250.000 λογαριασμούς έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή ρεύματος.

«Αγνοήστε τις εντολές»

Με ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ καλεί τους τεχνικούς της Δ.Ε.Η. που θα λάβουν τις σχετικές εντολές για διακοπή της ηλεκτροδότησης στους οφειλέτες να τις αγνοήσουν και να εμποδίσουν τους εργολάβους που συνεργάζονται με τη Δ.Ε.Η. να προχωρήσουν σε διακοπές.

«Το συνδικάτο σάς καλεί να αγνοήσετε αυτές τις εντολές. Έχουμε τα στοιχεία, τις διευθύνσεις, τις συνοικίες και το ύψος του λογαριασμού για κάθε σπίτι και κάθε μαγαζάκι. Έχουμε στα χέρια μας το ιστορικό των διακανονισμών. Ένα άλλο στοιχείο είναι οι κάρτες ανεργίας. Απ' όλα αυτά μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα που θα μας δείξουν πού θα θέσουμε προτεραιότητα και πού όχι» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επικαλούμενη τις δηλώσεις του επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Έτινγκερ, αναφέρει πως «η διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνονται φόροι δεν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

«Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας» προστίθεται.

«Μπλόκο» στα γραφεία της Δ.Ε.Η. στο Ηράκλειο

Σε αποκλεισμό των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η. στην περιοχή Τσαλικάκι στο Ηράκλειο έχουν προχωρήσει από το πρωί πολίτες που διαμαρτύρονται για την πρόθεση της εταιρείας να εκδώσει για σήμερα τις πρώτες 400 διακοπές για το Ηράκλειο για λογαριασμούς που αφορούν και απλήρωτο τέλος ακινήτων.

Για την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη κατάληψη της εισόδου του κτηρίου, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος των υπαλλήλων αλλά και η παραλαβή των εντολών διακοπής από τους εργολάβους. Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, οι «Πολίτες κατά του Χρέους» αλλά και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το flashnews.gr, το απόγευμα της Κυριακής, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και εξέφρασαν την οργή τους για την επιλογή της Δ.Ε.Η. να προχωρήσει σε διακοπές, ενώ ήδη συστήνονται ανά γειτονιά «ομάδες περιφρούρησης» για άμεση δράση, σε περίπτωση εμφάνισης των υπαλλήλων του εργολάβου που αναλαμβάνει τις διακοπές.

Οι «Πολίτες κατά του Χρέους» έχουν θέσει στη διάθεση των Ηρακλειωτών τον τηλεφωνικό αριθμό 6978.393868 για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις που κάποιος εντοπίσει τον υπάλληλο να έρχεται για να του κόψει το ρεύμα.

Οι 400 πρώτες εντολές διακοπής που έχουν εκδοθεί αφορούν κυρίως σε επιχειρήσεις και όχι οικιακούς λογαριασμούς, ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δ.Ε.Η., αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα Χανιά, εν τω μεταξύ, μέλη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι από σωματεία και συλλόγους εργαζομένων περιδιαβαίνουν τις γειτονιές της πόλης και όχι μόνο, προκειμένου να αποτρέψουν συνεργεία της Δ.Ε.Η. ή εργολάβους που συνεργάζονται με την επιχείρηση από οποιαδήποτε προσπάθεια διακοπής της ηλεκτροδότησης σε σπίτια ή επιχειρήσεις. 

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα οργανωθούν και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας-Πάνος Πικραμένος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012, 09:39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου