8 Ιουν 2012

Τριετής σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ


Υπογράφηκε χθες, ύστερα από διαβουλεύσεις περίπου τριών μηνών που λίγο έλειψε να προκαλέσουν... εμφύλιο ανάμεσα στα διάφορα σωματεία της ΔΕΗ, η νέα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας. Τη σύμβαση, που προβλέπει μείωση των αποδοχών κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα των αμοιβών του τέλους 2009 με βάση το σχετικό νόμο για τις ΔΕΚΟ, υπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός και ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Φωτόπουλος και Κ. Κατσαρός. 


Τόσο η ΓΕΝΟΠ όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες για τη νέα σύμβαση μέχρι να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών η ΕΣΣΕ με τις άλλες εταρείες του ομίλου της ΔΕΗ και συγκεκριμένα τις διοικήσεις των ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Αγνωστο παραμένει και πώς θα αντιδράσει ο «Σπάρτακος», το σωματείο εργαζομένων στα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος είχε διαφωνήσει κάθετα με ορισμένες από τις προβλέψεις της νέας σύμβασης, σε βαθμό που να απειλείται με διάσπαση η ΓΕΝΟΠ. Πάντως το Σωματείο ανέστειλε τις κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει για την ημέρα της υπογραφής, πράγμα που δείχνει ότι βρέθηκε κάποια συμβιβαστική φόρμουλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα σύμβαση, εκτός από τις μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, που έχουν στόχο να περικόψουν το μισθοδοτικό κόστος κατά περίπου 630 εκατ. ευρώ, αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα απόλυσης για το πλεονάζον προσωπικό, με βάση κριτήρια τα οποία θα προσδιοριστούν σε συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ, ενώ σε περιπτώσεις διαφωνίας δίνει τη διακριτική ευχέρεια στο διευθύνοντα σύμβουλο να αποφασίσει.
Προβλέπει επίσης μειώσεις επιδομάτων, καθώς και τη μη καταβολή τους κατά τις ημέρες ασθένειας των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου