20 Φεβ 2012

Στα όρια του ενεργειακού μπλακ άουτ η χώρα

Μπορεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να... ακύρωσε τον «πορτοκαλί συναγερμό» -με κάποιες... σωτήριες εισαγωγές από Ιταλία (500 MW) και Τουρκία (100 MW)- ωστόσο το ενεργειακό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εισαγωγές ρεύματος από τα γειτονικά κράτη αλλά και την αυξημένη ζήτηση, έθεσαν σε κίνδυνο το εγχώριο δίκτυο ηλεκτρισμού την περασμένη εβδομάδα απειλώντας την Ελλάδα με, μερικό έστω, μπλακ άουτ.

Και μπορεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να... ακύρωσε τον «πορτοκαλί συναγερμό» -με κάποιες... σωτήριες εισαγωγές από Ιταλία (500 MW) και Τουρκία (100 MW)- ωστόσο το ενεργειακό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ειδικότερα εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες προσφοράς τόσο από τις εγχώριες «πηγές» όσο και από τις εισαγωγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα σε περίπτωση αδυναμίας τροφοδοσίας της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα «γιγαντώθηκε» την περασμένη Τετάρτη, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε ακόμη και τα 8.100 MW γύρω στις 8 το βράδυ.
Πρόκειται για φορτία τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, υπερκαλύπτονται από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο μια βλάβη σε κάποια μεγάλη μονάδα ή μια... δυσκολία στις εισαγωγές ρεύματος ή φυσικού αερίου έδειξε ότι μπορεί να φέρει τη χώρα μας στα όρια του μπλακ άουτ.
Ο ΑΔΜΗΕ προσδιόρισε την ελλειμματική παραγωγή στα επίπεδα των 3-3,5 GW καθώς οι πρωτόγνωρες κακές καιρικές συνθήκες στα Βαλκάνια εκμηδένισαν σε κάποιες ημέρες τις εισαγωγές ρεύματος από Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, ενώ δύο από τις μονάδες της ΔΕΗ (η «Λαύριο ΙΙ» και η «Μελίτη» στη Φλώρινα) έπαθαν βλάβη, μειώνοντας κι άλλο την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα τα υδροηλεκτρικά της χώρας δεν λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να διαφυλαχθούν υδάτινα αποθέματα, που είναι ήδη χαμηλά, για το καλοκαίρι.
Τέλος, σε μια περίοδο που στις περισσότερες περιοχές της χώρας επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, πολλοί καταναλωτές, εξαιτίας των υψηλών πετρελαϊκών τιμών, χρησιμοποίησαν σόμπες και κλιματιστικά, οδηγώντας έτσι όμως σε περαιτέρω αύξηση της ζήτησης του ρεύματος.
Τα γεωπολιτικά «παιχνίδια» με φόντο τους διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου, απειλούν ανά πάση στιγμή να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία η ζήτηση για το συγκεκριμένο καύσιμο αυξάνεται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) επισημαίνει ότι οι πρόσφατες μειώσεις παραδόσεων φυσικού αερίου οφείλονται κυρίως στην απροσδόκητη μείωση και τελικά διακοπή παραδόσεων αερίου από την τουρκική εταιρεία Botas η οποία επικαλέστηκε λόγους... ανωτέρας βίας.
Την ίδια στιγμή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη δημιουργήθηκαν προβλήματα εφοδιασμού σε χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατακόρυφα η κατανάλωση φυσικού αερίου πραγματοποιώντας καθημερινά ιστορικά μέγιστα ημερήσιας ζήτησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σχέση με τα περυσινά μέγιστα ημερήσιας κατανάλωσης της τάξεως των 180.000 μεγαβατωρών (Mwh), οι φετινές καταναλώσεις για πολλές μέρες έφθασαν τις 230.000 ? 250.000 Mwh με συνολική αύξηση 40%.
Η ΔΕΠΑ, προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες της οικιακής, εμπορικής, βιομηχανικής κατανάλωσης καθώς και τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής αναζήτησε και εξασφάλισε 4 έκτακτα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) πλέον των 2 ήδη προγραμματισμένων, σε διάστημα ενός μήνα.
Ενα έβδομο φορτίο αναμενόταν να φθάσει χθες (με καθυστέρηση, λόγω καιρικών συνθηκών) στη Ρεβυθούσα από την Αλγερία (73.000 κυβικών μέτρων ή αλλιώς φορτίου 500.000 MWh).
Ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε επίσης να περιοριστεί η προμήθεια αερίου σε θερμικές μονάδες της ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο. Έτσι, βγήκαν για λίγο εκτός λειτουργίας οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της «Elpedison» στη Θίσβη, της ΔΕΗ (Λαυρίου «ΙΙΙ» και «VIII» του Αγ. Γεωργίου), της «ΗΡΩΝ» και της «Protergia». Αντίστοιχα μέτρα, για την ίδια περίοδο, ελήφθησαν σε χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνεται ότι η διασφάλιση της απρόσκοπτης προμήθειας φυσικού αερίου των πελατών της ΔΕΠΑ, πραγματοποιείται μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων που έχει συνάψει η Επιχείρηση με τη Gazprom για ρωσικό αέριο συνολικής ποσότητας 1,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, με την τουρκική Botas για αζέρικο αέριο συνολικής ποσότητας 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως και με της αλγερινή Sonatrach για υγροποιημένο φυσικό αέριο συνολικής ποσότητας 850 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
  • 250.000 Mwh έφθασε η ημερήσια κατανάλωση από 180.000 μεγαβατόρες πέρυσι
  • 500.000 Mwh ήταν οι έκτακτες εισαγωγές αερίου από την Αλγερία, για να καλυφθεί η ζήτηση
  • 1,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εισάγουμε ετησίως από τη ρωσική Gazprom
Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου μπορεί να διέψευσε πληροφορίες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, ωστόσο πρόκειται για ενδεχόμενο, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας μας με πετρέλαιο, καθώς τους τελευταίους μήνες οι εισαγωγές από το Ιράν ξεπερνούσαν ακόμη και το 50% των συνολικών μας αναγκών, από 16% που ήταν το ποσοστό εισαγωγών από την αραβική χώρα το 2010 αλλά και στο ξεκίνημα του 2011.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στα πιστωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες τα ελληνικά διυλιστήρια -καθώς πολλές τράπεζες έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν τις εισαγωγές- με αποτέλεσμα να στραφούν στο Ιράν, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεχόταν να πληρώνεται ακόμη και έξι μήνες μετά την παραλαβή των φορτίων.
Ούτως ή άλλως, τα διυλιστήρια βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό -από τότε κυρίως που ξεκίνησε η κρίση της Δύσης με το Ιράν- σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού, όπως είναι π.χ. η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Καζακστάν, η Λιβύη και τη Ρωσία.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου