16 Αυγ 2012

ΑΔΜΗΕ: Πιστοποιητικό ανεξαρτησίας από ΔΕΗ.

Με καθυστέρηση μηνών από τα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος, ξεκίνησε η διαδικασία παροχής πιστοποιήσεων στους Ανεξάρτητους Διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς.

Ο πρώτος Διαχειριστής που έλαβε από τη ΡΑΕ πιστοποίηση της διοικητικής και οικονομικής ανεξαρτησίας του, είναι η ΑΔΜΗΕ ΑΕ, θυγατρική 100% της ΔΕΗ, στην οποία έχει εισφερθεί ο κλάδος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίστοιχη διαδικασία θα πρέπει να γίνει και για το ΔΕΣΦΑ (δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου), ενώ σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, η πιστοποίηση της ανεξαρτησίας των Διαχειριστών, θα πρέπει να επαληθευτεί και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ με την απόφασή της πιστοποίησε μεταξύ άλλων ότι η ΑΔΜΗΕ ΑΕ διαθέτει:
 
* Οικονομική ανεξαρτησία ως προς τη διάθεση των αναγκαίων τεχνικών και χρηματοοικονομικών πόρων προκειμένου να φέρει αποτελεσματικά εις πέρας το έργο της,
* Οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσει το έργο της.
* Λειτουργική ανεξαρτησία ως προς τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που είναι απαραίτητοι ώστε η εταιρεία να ασκεί αποτελεσματικά το έργο και τα καθήκοντά της, όπως και πλήρη ανεξαρτησία έναντι της μητρικής εταιρείας.

Εξαίρεση αποτελεί η συνέχιση της κάλυψης των υπηρεσιών μισθοδοσίας του προσωπικού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, για την οποία ωστόσο η ΡΑΕ θέτει περιθώριο 12 μηνών προκειμένου η υπηρεσία αυτή να αναληφθεί από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ. 


Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η έναρξη αντίστοιχης διαδικασίας πιστοποίησης και για το ΔΕΣΦΑ καθυστερεί, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμη οριστικό, ποιο θα είναι το μοντέλο λειτουργίας του από τα τρία μοντέλα που επιβάλλει η ΕΕ. Ας σημειωθεί δε ότι η επιλογή του μοντέλο (ISO, ITO κ.λπ.), επηρεάζει και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Θα πρέπει δηλαδή πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, οι υποψήφιοι επενδυτές να γνωρίζουν κάτω από ποιο λειτουργικό μοντέλο, θα λειτουργεί στην Ελλάδα ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου.

Τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ για το 2011, αυτά μεταφράστηκαν σε καθαρά κέρδη 117,6 εκατομμυρίων ευρώ. Η εικόνα της εταιρείας, τα έσοδα της οποίας προέρχονται από τα τέλη που καταβάλουν οι χρήστες του δικτύου, το 2011 διαμορφώθηκε ως εξής:

· Συνολικά έσοδα 320,8 εκατομμύρια
· Η ηλεκτρική ενέργεια που διακινήθηκε μέσω των δικτύων της εταιρείας ανήλθε σε 55.819 Gwh (γιγαβατώρες).
· Οι αμοιβές προσωπικού μετά και τις μειώσεις που προήλθαν από την εφαρμογή των νόμων 3833/10, 3845/10 και 4024/11 ανήλθαν σε 90,7 εκατομμύρια.
· Ο αριθμός των εργαζομένων στο τέλος του 2011 έφτασε τα 1.369 άτομα.
· Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 233,3 εκατομμύρια.
· Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 72,7 %.
· Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 117,6 εκατομμύρια.
· Το περιθώριο κέρδους σε 36,7 %.

Παρά την αρχική απόφαση του δ.σ. του ΑΔΜΗΕ να μην διανείμει μέρισμα στους μετόχους (ΔΕΗ), μετά από εισήγηση του εποπτικού συμβουλίου και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε η ΔΕΗ, το δ.σ. της εταιρείας, παρά την αντίθεσή του, αναθεώρησε τις οικονομικές καταστάσεις και ενσωμάτωσε σε αυτές την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου για διανομή του κατά νόμο ελαχίστου μερίσματος, δηλαδή 39 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη μη διανομή μερίσματος είχε καταλήξει το δ.σ. του ΑΔΜΗΕ, λόγω της αβεβαιότητας ως προς το ύψος των εσόδων του 2012 και της γενικότερης αβεβαιότητας του οικονομικού περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2012 η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ προβλέπει σαφώς χαμηλότερο κύκλο εργασιών, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης στην κατανάλωση ηλεκτρικού και αντίστοιχη μείωση κερδών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, τα βασικά οικονομικά μεγέθη προβλέπεται να διαμορφωθούν ως εξής:
- Συνολικά έσοδα 271,0 εκατομμύρια - EBITDA 193,6 εκατομμύρια
- Κέρδη προ φόρων 104,2 εκατομμύρια.
- Περιθώριο EBITDA 71,5%.

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Δημοσιεύθηκε: 10:58 - 16/08/12 από το w.w.w.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου