26 Ιουν 2013

Ποιοι και πώς μπορούν να ενταχθούν στους Ευάλωτους Πελάτες ηλεκτρισμού.

Την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης ενός Πελάτη ηλεκτρικής ενέργειας στην κατηγορία των Ευάλωτων Πελατών υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών υποβάλλονται ηλεκτρονικά, απευθείας ή μέσω των προμηθευτών, στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ .

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως τη 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για ένταξη που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Για την πρώτη εφαρμογή οι αιτήσεις υποβάλλονται από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης έως τις 15.07.2013. Πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο,  εντάσσονται αυτόματα στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών χωρίς να απαιτείται υποβολή σχετικής αιτήσεως εκ μέρους τους. 

21 Ιουν 2013

Τι ψάχνει η εφορία στους... μετρητές της ΔΕΗ.



Τις τελευταίες ημέρες το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ έχει πάρει φωτιά. Χιλιάδες πελάτες της εταιρείας καλούν το 11770 προκειμένου να πληροφορηθούν τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των ακινήτων καθώς είναι από φέτος υποχρεωμένοι να τους δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. 

Ειδικότερα στο βασικό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 οι φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους 9ψήφιους κωδικούς παροχής της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών τους.
 Στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων Ε2 οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους αριθμούς παροχής όλων των ακινήτων τους, είτε αυτά είναι ηλεκτροδοτούμενα είτε ήταν ηλεκτροδοτημένα κάποια στιγμή στο παρελθόν και διαθέτουν μετρητή. 

11 Ιουν 2013

Μ.Πίου: Προς αλλαγή του τοπίου στην ενέργεια.


Τη δραστηριοποίησή τους στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζουν και πάλι οι εταιρείες εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης από 1ης Ιουλίου, παρότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και υψηλό το ρίσκο της μη εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος. Ωστόσο, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν δρομολογηθεί δημιουργούν ένα νέο τοπίο, ενώ η ΡΑΕ στον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έθεσε τους κανόνες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εταιρειών και των καταναλωτών.
Μετά την κατάρρευση των ιδιωτικών εταιρειών το 2012, η ΔΕΗ έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος στην αγορά λιανικής με μερίδιο άνω του 99%, ενώ στην παραγωγή ηλεκτρισμού το μερίδιό της έχει πέσει κάτω από το 65%. Ωστόσο, σήμερα άλλες 22 εταιρείες έχουν άδεια προμήθειας ηλεκτρισμού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, ενώ 19 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ και των προμηθευτών καθολικής υπηρεσίας και «τελευταίου καταφυγίου» (υπηρεσίες που σήμερα παρέχει η ΔΕΗ) είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο συμμετεχόντων του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Νέες άδειες 

7 Ιουν 2013

Καταλύτης οι μονάδες φυσικού αερίου για το κρίσιμο βήμα στην αγορά ηλεκτρισμού.


Βρισκόμαστε σε ένα ένα ενδιάμεσο, μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στις ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν, σε βάθος 15ετίας, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και σε ό,τι απαιτείται να γίνει στο μέλλον, τονίζουν στο EnergyPress πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού, που παρεμβαίνουν στο διάλογο που έχει ανοίξει – με επιθετικό αρκετές φορές τρόπο – για τις αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν άμεσα.
Στο παρελθόν, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, παρατηρήθηκαν αποσπασματικές  αποφάσεις με στόχο την εναρμόνιση με την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ για προστασία του περιβάλλοντος μέσω της προώθησης του ΦΑ και των ΑΠΕ. Ωστόσο η αποσπασματικότητα των αποφάσεων δημιούργησε σημαντικά προβλήματα. Η αγορά αναγκάστηκε να λειτουργήσει με:
•             Υπερεπιδότηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
•             Προμήθεια ΦΑ μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων που περιλαμβάνουν υποχρεωτικές ρήτρες παραλαβής (“take or pay”), τόσο για τους εισαγωγείς (ΔΕΠΑ) όσο και για τους καταναλωτές χονδρικής (ηλεκτροπαραγωγοί, βιομηχανία κ.λπ.).
•             Διατήρηση της αποκλειστικής εκμετάλλευσης  του συνόλου των φθηνών πηγών ενέργειας (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά) από τη ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα αξεπέραστο εμπόδιο στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

6 Ιουν 2013

Ενημέρωση των καταναλωτών από τη ΡΑΕ για το Νέο Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρισμού.

 

Σειρά ενημερωτικών κειμένων τα οποία απευθύνονται κυρίως στους μικρούς οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν ως στόχων την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους δημοσίευσε η ΡΑΕ,  στο πλαίσιο ενημέρωσης των καταναλωτών για τις προβλέψεις των διατάξεων του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα τέσσερα πρώτα κείμενα που δημοσιεύει η Αρχή αναφέρονται στα ακόλουθα θέματα: 




3 Ιουν 2013

Έγγραφο ΑΣΠΕ στο ΥΠΕΚΑ για τη διαδικασία διακανονισμών λογαριασμών ΔΕΗ και το Τιμολόγιο Πολυτέκνων..

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ. 170                Αθήνα, 31/5/2013
           
Αξιότιμο
Κύριο Ασημάκη Παπαγεωργίου
Υφυπουργό  ΠΕΚΑ
Αμαλιάδος 17, Τ.Κ. 115 23 Αμπελόκηποι 
       
ΘΕΜΑ: Ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων οικογενειών
ΣΧΕΤ. Υπ’αριθμ. 40/14-2-2013 ομοία μας
Κύριε Υπουργέ.

Εν συνεχεία της ανωτέρω ομοίας μας, για το εν θέματι αντικείμενο με το οποίο διατυπώσαμε τις διαμαρτυρίες μας για τις αυξήσεις που, έκανε η ΔΕΗ στο τιμολόγιο πολυτέκνων κατά 16,48%, και που ακόμη καμία απάντησή σας δεν λάβαμε,   σας διαβιβάζουμε τώρα ανοικτή επιστολή μελών μας – πολυτέκνων γονέων Πάτρας, που διαμαρτύρονται για τη διαδικασία διακανονισμών που εξήγγειλε η Διοίκηση της ΔΕΗ, αφού, όπως καταγγέλλουν,  εξαιρεί  τις οικογένειες εκείνες που έχουν πολυτεκνικό Τιμολόγιο(Γτ)!.